סגור
יונה פוגל מנכל פז
יונה פוגל. חבר לטרפיגורה (צילום: אוראל כהן)

בלעדי
יונה פוגל במגעים לחבור לפטרוכימיים בהסדר החוב מול בעלי האג"ח שלה

מנכ"ל פז לשעבר מציע חלק מהותי מ־100 מיליון השקלים שפטרוכימיים אמורה להזרים במסגרת הסדר החוב המתהווה מול המחזיקים. זאת, בדרך למימוש זכות הסירוב שלה למכירת השליטה בזן

יונה פוגל מנהל מגעים עם בעלי השליטה בפטרוכימיים להשקעת חלק מהותי מתוך 100 מיליון השקלים שאמורים בעלי השליטה להשקיע בחברה במסגרת הסדר החוב המתהווה.
פוגל חבר אל הנציג הישראלי של חברת האנרגיה טריפגורה, מייקל בובוב, שקיים פגישות עם מחזיקי האג"ח של הפטרוכימיים והביע עניין להיכנס לנעלי פטרוכימיים במימוש זכות הסירוב הראשונה שקיימת לה, לרכישת מניות השליטה (16.7%) בבזן מידי החברה לישראל שחתמה על עסקה למכירתן לקבוצת חג'ג' תמורת 560 מיליון שקל.
הצורך בהשקעה של 100 מיליון שקל נוצר לאחר שפטרוכימיים שנשלטת בידי דיוויד פדרמן, יעקב גוטשטיין ואלכס פסל, קיבלה הודעה ממשרד האוצר, שלפיה היא לא יכולה להישאר בעלת שליטה (15.4%) בבתי הזיקוק בשל היותה בעלת איתנות פיננסית חלשה מדי ובחדלות פירעון, כאשר כל המניות שלה בבזן, בשווי של 630 מיליון שקל, משועבדות לטובת מחזיקי האג"ח שלה.
לאור זאת הגישה פטרוכימיים הצעת הסדר חוב חדשה לבעלי החוב שלה שכוללת הזרמה של 100 מיליון שקל ומחיקה של מיליארד שקל מתוך חוב של 1.2 מיליארד לשלוש מבין ארבע סדרות האג"ח שלה. ההודעה מהאוצר הגיעה אחרי שפטרוכימיים ביקשה לתקן את היתר השליטה שלה מ־30% ממניות בזן כיום יחד עם חברה לישראל, ל־24%, לאחר מימוש זכות סירוב לרכישת מניות החברה לישראל בבזן.
לאחר פגישה שקיימו ראשי פטרוכימיים עם נציגי האוצר הובהר להם ב־3 באוגוסט במכתב כי האוצר סבור שלא יהיה נכון להעניק לחברה היתר שליטה כבעל שליטה בודד בבזן. השליטה בבזן מוחזקת במשותף עם החברה לישראל כיום, אולם לפטרוכימיים זכות סירוב על העסקה.
בזן קורצת לפוגל ששימש כמנכ"ל החברה המתחרה פז במשך יותר מעשור עד שנאלץ לעזוב. הוא נשאר בתחום האנרגיה וחבר למלאכי אלפר, כיו"ם מנכ"ל בזן ובעבר מנכ"ל בית הזיקוק באשדוד, בחברת AF Entrepreneurship שבאמצעותה הם חברו לקצא"א ולחברה מהאמירויות להקמת מיזם להפעלת גשר יבשתי ליצוא נפט ותזקיקים דרך תשתיות קצא"א מאילת לאשקלון. אלפר הכחיש לאחרונה כי הוא חבר לפוגל בניסיון ההשתלטות על בזן.
טרפיגורה, שנוסדה בהולנד ומשרדיה הראשיים ממוקמים בשוויץ, מוחזקת בידי כמה מאות שותפים והכחישה גם היא מעורבות בניסיון ההשתלטות על בזן. ייתכן שמאחורי פוגל ובובוב עומד איש עסקים ישראלי נוסף שמעמיד הון לעסקה. באפריל האחרון חתמה החברה לישראל על מכירת מניות בזן שבידיה לקבוצת חג'ג' במחיר של 1.04 שקלים למניה, שנמוך ב־18% ממחירה הנוכחי ומגלם רווח של 121 מיליון שקל לרוכשת. את הרווח הזה רוצה להשיג פטרוכימיים שמשלבת יד עם מחזיקי האג"ח שהמניות משועבדות להם.