סגור
מנכ"ל על בד דן מסיקה
מנכ"ל עלבד דן מסיקה במפעל החברה (תמיר ארט )

עלבד תמחק עד 8 מיליון דולר בגלל סכסוך עם מפיץ

המפיץ האמריקאי לא שילם חלק מחובו, ויצרנית המגבונים ממשואות יצחק צפויה להפריש בדו"חות 8-6 מיליון דולר בעקבות זאת; הדבר יביא לאי־עמידה שלה באמות מידה שלהן התחייבה כלפי מוסדות בנקאיים, שלהם היא חייבת 356 מיליון שקל

עלבד שעוסקת בייצור ושיווק מגבונים לחים, בדים ומוצרי היגיינה נשית דיווחה היום (ב') כי היא צפויה לרשום בדו"ח החצי־שנתי הקרוב הפרשה להפסד צפוי של 8-6 מיליון דולר במגזר המגבונים בארה"ב, וכתוצאה מכך היא עשויה שלא לעמוד בשתי אמות מידה פיננסיות הנוגעות להלוואת שנטלה מתאגידים בנקאיים.
החברה דיווחה כי היא פועלת לקבלת כתבי ויתור או הקלות לאמות המידה מול הבנקים הרלוונטיים. ההפרשה נובעת מחשיפתה של עלבד לאי־קיום הסכם פשרה שעליו חתמה באפריל האחרון עם מפיץ מוצריה בארה"ב, שבמסגרתו המפיץ היה אמור לשלם לעלבד כ־5.3 מיליון דולר בפריסה של שישה תשלומים חודשיים החל מחודש יוני השנה. בעקבות הדיווח ירדה אתמול מניית עלבד בכמעט 2%.
ברבעון השלישי של 2020, על רקע משבר הקורונה ונסיקה בביקושים למוצרי חיטוי בארה"ב, נקשרה עלבד עם המפיץ המדובר בהסכם להפצת מוצריה בה. אולם החל מהרבעון השני של 2021 הצטמצמו הביקושים למוצרים אלו ונוצרו עיכובים במשיכת המוצרים על ידי המפיץ, וכן נוצר עיכוב בתשלום חובותיו לחברה שעמדו על 8 מיליון דולר.
בעקבות זאת, בנובמבר 2021 נקטה עלבד בהליכים משפטיים כנגד המפיץ, ובאפריל כאמור הצדדים הגיעו להסכם הפשרה. ברבעון הראשון של השנה כבר הפרישה עלבד מיליון דולר כהפסד בשל החשיפה לקיום חלקי של ההתקשרות עם המפיץ, בהמשך ל־10 מיליון שקל (כ־3 מיליון דולר) שהפרישה בעקבות אי־עמידתו של הספק בתשלומים כבר ב־2021.
נכון לסוף 2021 לעלבד היתה יתרת הלוואות של 356 מיליון שקל מתאגידים בנקאיים שונים, מהם 138 מיליון שקל בהתחייבויות שוטפות ו־218 מיליון שקל בהתחייבויות לא שוטפות. עלבד התחייבה כלפי התאגידים הבנקאיים באמות מידה פיננסיות, בהן, בין השאר, לכך ששיעור ההון העצמי המוחשי ביחס למאזן המוחשי המאוחד של החברה לא יפחת מ־23% וכי יחס כיסוי החוב של הקבוצה לא יעלה בכל עת על 3.6 מיליון שקל וכי לא תרשום הפסד במשך של ארבעה רבעונים רצופים.
נכון לסוף 2021 עלבד עמדה באמות המידה הפיננסיות ובחודש מרץ 2022 ביקשה וקיבלה מהבנקים המממנים הקלה בהן. אולם כעת הזהירה, כי בעקבות ההפרשה, היא עשויה שלא לעמוד בשתיים מאמות המידה ודיווחה כי היא פועלת מול הבנקים לקבלת כתבי ויתור או הקלות נוספות לפני אישור הדו"ח החצי־שנתי. בעלבד בחרו שלא לפרט באיזו מאמות המידה היא עלולה להיות בהפרה בגלל ההפרשה הצפויה בדו"חות הרבעון.
עלבד, שבשליטת קיבוץ משואות יצחק (61%) עוסקת בייצור ובמכירת מגבונים לחים, בדים ומוצרי היגיינה נשית. תחום מכירת המגבונים הלחים הוא העיקרי של החברה והיה אחראי ל־91% מהכנסותיה ממכירות ברבעון הראשון של השנה. 78% מהמכירות בתחום זה היו באירופה, 18% בישראל והשאר בארה"ב.
ברבעון הראשון של השנה הגיעו הכנסותיה של עלבד ממכירות ל־368 מיליון שקל לעומת 371 מיליון ברבעון המקביל, אולם הרווח התפעולי צנח ל־5 מיליון שקל לעומת 44 מיליון שקל ברבעון המקביל, ובשורה התחתונה היא רשמה הפסד של 2.6 מיליון שקל, לעומת רווח של 32 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנת 2021. גם בשני הרבעונים הקודמים לו, הרבעונים השלישי והרביעי של שנת 2021, הציגה החברה הפסדים של 45 מיליון שקל ברבעון השלישי, ושל 18 מיליון שקל ברבעון הרביעי של אותה השנה.
מניית עלבד שנסחרת בתלאביב צנחה מתחילת השנה ב־46% בעוד מדד ת"א־צמיחה שבו היא נכללת ירד ב־13%. עלבד נסחרת כיום לפי שווי שוק של 179 מיליון שקל, 82% פחות משווי השיא שלה, 999 מיליון שקל, שנרשם בסוף ינואר 2021.
מנכ"ל החברה, דן מסיקה, הודיע בתחילת מאי על סיום תפקידו ויעזוב את החברה בספטמבר הקרוב אחרי שבע שנות כהונה.