סגור

קבוצה בדמותו: האיש שהחזיר את מילאן למשחק

פאולו מאלדיני הוא המנהל המקצועי המצטיין של העונה בחמש הליגות הבכירות. עם שילוב שחקנים צעירים ובלי לבזבז סכומים מטורפים על רכש, הקפטן לשעבר הפך את מילאן למועמדת לאליפות. מנהל מחלקת הנוער בקבוצה, אנג’לו קארבונה, מספר לכלכליסט איך מאלדיני שיחזר את המצוינות של המועדון האיטלקי

פאולו מאלדיני הוא ככל הנראה המנהל המקצועי המצטיין של העונה בחמש הליגות הבכירות. קבוצתו היא אחת הצעירות ביותר בחמש הליגות הבכירות, הסכומים שהושקעו ברכש מתגמדים ביחס לאלו של היריבות, ולמרות זאת - הקבוצה בדרך אליפות הראשונה שלה מאז 2011.


מאלדיני, לשעבר מגן מילאן, תמיד היה הנציג המושלם של המועדון שלו. שילוב שנראה בלתי אפשרי של נחישות, יציבות, אלגנטיות וקשיחות. במיטבו הוא היה שחקן הגנה בלתי ניתן להכנעה עם יכולות התקפיות לא מבוטלות ובעיקר יכולות הנהגה, שהעניקו לו את סרט הקפטן של מילאן. ואלו התכונות שהביא לתפקיד המנהל הספורטיבי.
לבד, כמובן, הוא לא יכול להצליח ולכן הקיף את עצמו בכמה אנשי מקצוע שעזרו לו לקבל החלטות משמעותיות וקריטיות להצלחות של מילאן. למועדון הגיע מנהל אסטרטגיית הרכש הנדריק אלמשטד, מומחה גרמני לניתוחים מתקדמים, בוגר הרווארד ולונדון ביזנס סקול; הסקאוט הראשי הוא ג'ופרי מונקאדה, שקיבל קרדיט רב על בניית מונאקו שהגיעה לחצי גמר ליגת האלופות ב־2017; מאלדיני עובד גם לצדו של ריקי מאסארה, מומחה לשוק הכדורגל האיטלקי. יש למועדון גם חבורת אנליסטים בשנות ה־20 לחייהם שעובדים עם חברת נתונים מתקדמים. מלמעלה, ובעצת מאלדיני, הוחלט שהקבוצה תתחיל לעבוד "בסגנון של ליברפול" - כלומר רכישות חכמות ולא של שמות גדולים. במילאן, בגלל המצב הכלכלי, לא חושבים על הבאת הכוכבים הכי יקרים אלא חושבים על רכש "כמו אייאקס, אָטַלאנטה או RB לייפציג" - לפי מה שאומרים בארגון. הקבוצה, בזכות שינוי משמעותי בתפיסה, באסטרטגיה ובתרבות של המועדון, מתמודדת על אליפות איטליה בשנתיים האחרונות והעפילה כבר שנתיים ברציפות לליגת האלופות.

2 צפייה בגלריה
שחקני מילאן חוגגים אחרי הניצחון על אטלאנטה
שחקני מילאן חוגגים אחרי הניצחון על אטלאנטה
שחקני מילאן חוגגים אחרי הניצחון על אטלאנטה
(צילום: AFP)

מאלדיני, שגדל במחלקת הנוער של מילאן לאבא שהיה שחקן מילאן, בילה את כל הקריירה שלו (14 שנה) בקבוצה ואחרי הפרישה דחה הצעות להצטרף להנהלת הקבוצה עד שהגיעה הצעה רצינית שהעניקה לו את המנדט לשינוי. וזה מה שעשה. שינה את המועדון שלו.

“חזון משותף”

ואיך זה נראה מבפנים? אוליבייה ג'ירו, החלוץ הצרפתי שהצטרף העונה למילאן, סיפר ל”ל'אקיפ” על מאלדיני והשינוי שהביא. "לדעתי הצנועה, מילאן לא היתה תחרותית", אמר ג'ירו. "היה אדם אחד שהיה חסר והאדם הזה היה מאלדיני". לפי ג'ירו, מאלדיני נמצא במועדון מדי יום. מראה נוכחות ומעביר את המסרים הנכונים לשחקנים. "הוא מנהל שכל הזמן נמצא במקום. הוא שם באימון כל יום. זה אומר שהמאמן עושה את העבודה שלו וההנהלה צופה. מילאן היא מוסד. שום דבר לא במקרה. שחקן אצלנו לא יכול להגיד שהוא לא משחק בגלל שהמאמן לא אוהב אותו או משהו כזה. אם הוא טוב באימון, המאמן רואה את זה. עבורי זה דבר טוב כי אני מתאמן כמו שאני משחק. נותן 100%".
ג'ירו רואה זאת מנקודת מבט של שחקן וכדי לראות את כל המערכת, צריך לדבר עם מישהו שנמצא בתוכה, כמו אנג'לו קארבונה, שחקן לשעבר במועדון, שכיום מתפקד כמנהל מחלקת הנוער של הקבוצה. "החזון שלנו לחמש, עשר שנים הבאות זה להמשיך את הצמיחה בכל מה שקשור לאיכות השחקן של מילאן”, אמר קארבונה ל”כלכליסט”. “במילאן יש לנו 17 קבוצות - נשים וגברים. אנחנו צריכים להעניק תמיכה ולספק מעטפת לכל השחקנים, בנים ובנות. מעט מאוד שחקנים באקדמיה ישחקו בכדורגל המקצועני, אז מלבד העובדה שאנו רוצים שכל השחקנים יהיו עם הכישורים הנכונים להצליח על המגרש, אנו גם מכינים אותם ליציאה מהכדורגל המקצועני".

2 צפייה בגלריה
פאולו מאלדיני
פאולו מאלדיני
פאולו מאלדיני. מחבר בין כולם
(צילום: AFP)


לפי קארבונה, זה דורש השקעה רבה בתשתיות. "אנחנו רואים שזה מאוד חשוב להשקיע בתשתיות - הפיזיות והאנושיות. החינוך של המאמנים, אלו שעוזרים לשחקנים שלנו לצמוח, הוא קריטי. ואני לא מדבר על השקעה פיננסית - שהיא חלק גדול מזה. אנחנו צריכים קודם כל חזון ברור ומשותף לכל הקבוצות. זה נבנה על ידי דיאלוג בין הקבוצה הבוגרת למחלקת הנוער. חייבים שהקשר בין הקבוצה הבוגרת למחלקת הנוער יהיה חזק כי זה הבסיס לאקדמיה ברמה הגבוהה ביותר".
הרוח והאישיות שדורשים במילאן מכל השחקנים מזכירות את אלו של המנהל המקצועי שלה - מאלדיני. "כל שחקן צריך בסיס של צניעות, נחישות ונכונות לעשות הקרבות", אומר קארבונה. "החלום 'להיות כדורגלן', ובכלל חלומות בכדורגל, דורשים מהחולמים הרבה הקרבה... הדבר הכי חשוב לשחקן זה הנחישות שלו והאמונה בעצמו. אסור לטעות ולחשוב שביטחון עצמי הוא יהירות או גאוותנות. כולם צריכים לדעת איך לעבוד עם קבוצה, זה משחק קבוצתי. הם צריכים להתאים את עצמם לאחרים כל הזמן. אף אחד לא מנצח או מפסיד לבדו. כל שחקן שאנחנו מחפשים יודע לתת כבוד, יש לו חינוך טוב מהבית - על ומחוץ למגרש... מה אנחנו מחפשים ברמה הטכנית? זה תלוי בגילאים. בגיל הצעיר ביותר אנחנו מחפשים כישורים בסיסיים אבל גם בוחנים פוטנציאל צמיחה פיזית. בגילאים מתקדמים יותר הטכניקה הופכת להרבה יותר חשובה".

“שיידעו להיות נציגים”

קארבונה מוסיף כי "אנחנו רוצים לחזק את השחקנים שלנו בכל האלמנטים - טכניים וגופניים — אבל גם ברמת הכבוד. זה קריטי שהם יידעו לתפקד כשחקנים שהם נציגים של מילאן. הם צריכים לכבד את חבריהם לקבוצה, את היריבים, את החוקים ואת המנהלים. זה אחד מערכי הגרעין שלנו”. והטיפ לכל מחלקת נוער בכל מועדון? "צריך להתמקד בחינוך וחינוך לשותפות ועבודת צוות. זה משהו שאתה יכול להעביר לשחקנים שלך בגיל מאוד צעיר וזה יעזור להם להיבנות לחיים בכדורגל וגם מחוצה להם".
מאלדיני הקיף את עצמו באנשי מקצוע חזקים, שיודעים למצוא את השחקנים הנכונים ברמה הטכנית והפיזית. ועל מה שמחבר בין כולם - אולי האלמנט החשוב ביותר בספורט קבוצתי - הוא אחראי. נראה שהוא מחפש את האישיות שלו בכל מאמן ושחקן. לא מתוך גאוותנות או יוהרה, אלא בזכות הידע וההבנה שזה מה שצריך כדי לייצג את מילאן בכבוד ולהוביל אותה לתארים.