סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

דו"ח: האקרים סינים ואיראנים מנצלים את המלחמה באוקראינה להפצת דיסאינפורמציה

המידע שמופץ משמש לקידום נרטיבים אנטי-מערביים שתומכים במדיניות או בראיית העולם של ממשלות סין ואיראן. כך למשל ההאקרים האיראנים מפיצים מידע נגד ישראל וסעודיה, בעוד הסינים מפיצים מידע נגד ארצות הברית ובעלות בריתה

האקרים המזוהים עם סין ואיראן מפיצים דיסאינפורמציה בחסות המלחמה באוקראינה, כך עולה מדו"ח של חברת מודיעין הסייבר מנדיאנט - שנרכשה במרץ שעבר בידי גוגל עבור כ-5.4 מיליארד דולר. המידע שהם מפיצים משמש בעיקר לקידום נרטיבים אנטי-מערביים וכמובן כאלה שתומכים במדיניות או בראיית העולם של סין ואיראן. כך למשל ההאקרים האיראנים מפיצים מידע נגד ישראל וסעודיה, בעוד ההאקרים הסינים מפיצים מידע שתוקף את ארצות הברית ואת בעלות בריתה.
מחברי הדו"ח מצאו שהמקור של רוב הקמפיינים האלה אינו דווקא בהאקרים ממשלתיים, אלא בקבוצות המזדהות עם המטרות של המדינות. בחלק מהמקרים הם הצליחו לייחס את מיקום מקור המתקפות לבלארוס או רוסיה, אבל כאמור אלה לאו דווקא קבוצות ממשלתיות. "מדובר באופורטניזם", אמר אנליסט בכיר ממנדיאנט לאתר Register, "הם ממנפים את המלחמה באוקראינה כדי לקדם את האג'נדות שלהם. אפשר לומר שהם עושים שימוש במלחמה כדי לקדם את האינטרסים שלהם ברמה הגלובלית".
הקמפיינים, שחלקם מופעלים כבר שנים רבות, עוברים התאמה למצב החדש שנוצר בצל הלחימה באוקראינה. כך למשל ידגישו סוגיות תוך שהם משווים אותם למהלכים מלחמתיים, או ישוו בין אוכלוסיית אוקראינה לזו של מדינות אחרות, ינסו להדגיש את המעורבות החיובית של המדינות בשמן הם פועלים או להראות כיצד מדינות המערב צבועות וגזעניות. כך למשל האיראנים מקדמים נרטיב שמשווה בין תגובת ארצות הברית ובעלות בריתה לפלישת רוסיה לאוקראינה לבין הגיבוי שהן מעניקות לסעודיה ב"פלישתה" לתימן.
1 צפייה בגלריה
מעילה האקר פריצה
מעילה האקר פריצה
(צילום: שאטרסטוק)
עוד דוגמה הקשורה ישירות לאזורנו מציגה את הניסיון של טרולים איראנים לקעקע את היחסים בין רוסיה לישראל. הקמפיין שמכונה Roaming Mayfly פעיל בעיקר ברשתות חברתיות רוסיות או בטוויטר. הוא עושה שימוש בחשבונות מזויפים של אנשי ציבור מוכרים לציבור הרוסי כגון העיתונאי פיודור לוקיאנוב כדי לרמוז ששירותי הביון הישראליים מסייעים לאוקראינה, ואף שהם סייעו למחאות האלימות של 2000, 2004 ו-2014 שטלטלו אז את אוקראינה.
גם קמפיינים סיניים עושים שימוש באותן טכניקות. קמפיין המכונה Dragonbridge מנסה להפיץ את הרעיון שישנן מעבדות מחקר שעושות ניסויים בנשק ביולוגי באוקראינה בחסות הפנטגון, ניסויים שכמובן מופנים נגד הצבא הרוסי. חשוב לומר שהחוקרים לא יודעים להעריך את היקף ההשפעה של הקמפיינים האלה, אבל סביר להניח שאם הם סייעו ליצור כאוס במרחב האמריקאי ולקדם את בחירתו של דונלד טראמפ, הם כן יעילים במידה מסוימת ובכל אופן פועלים כסוכני כאוס - תוצאה שמהווה בכל מקרה חלק ממטרות הקמפיינים האלה.
החוקרים מסבירים שמספיק ליצור זרם קבוע של ידיעות כוזבות או שמעוותות את המציאות כדי לייצר ספק אצל הקוראים. אלה יגיבו בהמשך בחשדנות כלפי כלי תקשורת לגיטימיים, ובשלב מסוים יפסיקו לסמוך על כל מידע שמגיע ממקורות אונליין. "זה מייצר בלבול ומונע ממך להעריך מתי אתה יכול לסמוך על אתר האינטרנט שהעלה את המידע ומתי מדובר במשהו אמין".
קמפיינים אלה מצטרפים גם לקמפיינים רוסיים שמפיצים מידע כוזב על שלל גורמים שמתנגדים למדיניות רוסיה. כך למשל ישנו קמפיין שמקעקע את נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי - אחת מהשמועות שהופצו דרך הקמפיין הזה ניסו לשכנע את העולם שזלנסקי התאבד בבונקר שלו בקייב - תוך שימוש בתסריט שמשליך ישירות על סוף מלחמת העולם השנייה ומותו של היטלר. קמפיין נוסף מציע את הרעיון שממשלות אוקראינה ופולין משתפות פעולה ושפולין ניסתה לפרוס יחידות צבאיות באוקראינה ואף לייצר "פרובוקציה" מול רוסיה שתאפשר זאת. קמפיין אנטי-פולני חדש אחר הציע את הרעיון שפושעים פולנים מנצלים את הפליטים האוקראינים כדי לקצור את איבריהם ולמכור אותם בשוק השחור להשתלות.
הרעיון הוא לקדם חוסר אמון בקרב הפליטים כדי שאלה לא ירגישו בטוחים במקום בו הם נמצאים. הקמפיין הזה מופעל על ידי GRU, המודיעין הצבאי הרוסי, דרך יחידה שמכונה Ghostwriter. יחידה זו כבר נחשפה בעבר, ויוחסו לה גם תקיפות סייבר מסורתיות יותר שהופעלו כמה שבועות לפני הפלישה נגד חברות והמשק האוקראיני. יחידה זו גם ניסתה לפרוץ לחשבונות פייסבוק של חיילים אוקראינים ולהפיץ סרטוני יוטיוב בהם נראים חיילים אוקראינים מנופפים בדגלים לבנים מול הצבא הרוסי המתקדם.