סגור

בלעדי
אלייד סידרה לקיבוצים חצרים ומשמר הנגב אקזיט של 200 מיליון שקל

חברת ההשקעות רכשה 60% מנגב אקולוגיה ב־300 מיליון שקל: שליש יגיע לכל קיבוץ ושליש ליזם מוטי דנן, שיישארו כל אחד עם אחזקה של 13.3%. העסקה משקפת שווי גבוה פי חמישה מזה שלפיו רכש קיבוץ חצרים בשנת 2017 שליש מהחברה

אקזיט לקיבוצים משמר הנגב וחצרים וליזם מוטי דנן. ל"כלכליסט" נודע כי חברת ההשקעות אלייד רכשה 60% ממניות נגב אקולוגיה תמורת כ־300 מיליון שקל, בעסקת ענק בתחום מיחזור האשפה.

לפני העסקה החזיקו חצרים, משמר הנגב ודנן ב־33% ממניות נגב אקולוגיה כל אחד. כל צד מכר 20% מהמניות ונשאר עם 13.3%, וכך אלייד תחזיק בשליטה עם 60%.
משמר הנגב, שמונה כ־200 חברים, וחצרים, שמונה כ־550 חברים, יכניסו לקופתם 100 מיליון שקל כל קיבוץ.
נגב אקולוגיה, שפועלת מקיבוץ משמר הנגב, נחשבת לחברה מרכזית בתחום המיחזור והטיפול בפסולת אשפה, בניין ושפכים, ומפעילה עשרה מתקנים למיחזור בארץ. החברה הוקמה ב־2007 ביוזמה משותפת של משמר הנגב ודנן, שהיה אז בכיר בוואוליה (היום ורידיס), החברה הגדולה בארץ למיחזור אשפה ומטמנות, הפועלת גם בתחום ההתפלה.
קיבוץ חצרים רכש ב־2017 נתח של 33% ממניות החברה בהשקעה של 42 מיליון שקל. 10 מיליון שקל הופנו לקופת החברה, ו־32 מיליון שקל לדנן ולמשמר הנגב. העסקה שיקפה לחברה שווי של קצת יותר מ־100 מיליון שקל. העסקה הנוכחית משקפת שווי גבוה פי חמישה, הנובע מהתפתחות העסקים של החברה מאז.

2 צפייה בגלריה
יצחק סוארי בעלים של חברת אלייד
יצחק סוארי בעלים של חברת אלייד
יצחק סוארי
(צילום: גדי סיארה ושמוליק חזן)
עם כניסתו של חצרים להשקעה בחברת המיחזור והטיפול בפסולת, מונה אלי בן סימון, נציג הקיבוץ, ליו"ר נגב אקולוגיה. הוא זה שהוביל להכנסת השותף האסטרטגי ולבחירתה של אלייד מבין כמה גורמים שביקשו לרכוש את השליטה בחברה.
השותף האסטרטגי מיועד להוביל את החברה בהשקעות נרחבות בתחום הפקת אנרגיה מפסולת. שלושת השותפים בחברה הסכימו שיש צורך בשותף כזה כדי להוביל את החברה ליעדים הבאים.
אלייד היא חברת השקעות במבנה של נאמנות זרה, המנוהלת בידי יצחק סוארי ובנו גארי. החברה מגבירה בשנים האחרונות את פעילותה בתחום התשתיות, ומתמודדת במכרזי רכבת קלה ואחרים בהובלת עמי לנדאו, מרכז תחום התשתיות באלייד.
האחזקה העיקרית של נגב אקולוגיה היא 49% מהבעלות על פארק המיחזור והחינוך הסביבתי דודאים הממוקם בדרום, כ־10 ק"מ צפונית מערבית לבאר שבע. החברה רכשה את חלקה באתר בשנת 2019 מהחברה הכלכלית של המועצה האזורית בני שמעון תמורת 47 מיליון שקל.
עוד לפני הרכישה הפעילה נגב אקולוגיה את האתר. פארק דודאים משמש לטיפול בפסולת שנאספת מכל אזור הדרום וכן מרכז מיון ומיחזור, במפעל שהוקם לפני שנה והופך את האשפה לקומפוסט. בהקמתו של המפעל הושקעו כ־70 מיליון שקל.
נגב אקולוגיה, שמנוהלת על ידי ערן שמרלק, מעסיקה כ־250 עובדים המתגוררים בבאר שבע, ברהט, באופקים וביישובים נוספים באזור, כולל הקיבוצים. החברה מחזיקה גם באתר במרכז הארץ, בעיר ראשון לציון.
עבור שני הקיבוצים המעורבים באקזיט, אין זו הפעילות המרכזית הכלכלית שלהם. חצרים שותף בחברת נטפים ומחזיק בכ־20% ממניותיה, ואילו משמר הנגב מחזיק בחברת פוליביד, המייצרת קלקר לבנייה.

2 צפייה בגלריה
מתקן של נגב אקולוגיה
מתקן של נגב אקולוגיה
מתקן של נגב אקולוגיה
(צילום: נגב אקולוגיה)
תחום מיחזור האשפה הופך לאטרקטיבי למשקיעים בשנתיים האחרונות. ורידיס, שבשליטת דלק רכב וגיל אגמון, היא החברה הגדולה העוסקת באיכות הסביבה, וזה כולל בתוכו שני תחומים — איסוף פסולת ביתית ואנרגיה. בתחום הראשון מפעילה החברה תחנות מעבר, מיון ומיחזור, מייצרת חומר בעירה חלופי מפסולת עבור חברת נשר, ומחזיקה במטמנות פסולת. בנוסף היא עוסקת בייצור קומפוסט ובהטמנת פסולת אורגנית, וכן בטיפול בפסולת מסוכנת ושריפתה.
התחום השני, אנרגיה, כולל את האחזקה ב־20% מחברת או.פי.סי רותם, שמפעילה תחנת כוח קונבנציונלית במישור רותם בטכנולוגיה של מיחזור משולב בהספק של 466 מגה־ואט. ורידיס מחזיקה גם ב־20% ממניות חברת איי.ג'י.אס רותם, שמתכננת להקים תחנת כוח מונעת גז טבעי בהספק של 530 מגה־ואט. ורידיס גייסה ביוני האחרון כמיליארד שקל במכירת מניות וגיוס הון, לפי שווי של 3.75 מיליארד שקל.