סגור

יום לאחר דחיית ההנפקה בברזיל - דירוג גזית גלוב ירד לקראת ההשתלטות הקרובה על אטריום

מעלות הורידה את הדירוג של גזית גלוב בדרגה אחת, לרמה הנמוכה זה 9 שנים, בנימוק כי בעקבות ההשתלטות הצפויה על החזקות בעלי המיעוט באטריום, "צפויה היחלשות בפרופיל הפיננסי" של החברה. המנכ"ל כצמן סבלני: "נחכה עוד כמה חודשים להנפקה בברזיל – עסקת אטריום תשפר את הנזילות שלנו"

צרות, כמו שנאמר, באות בצרורות. ועבור חברת הנכסים המסחריים גזית גלוב, אפשר להגיד שהקורונה היתה תקופה מאתגרת בלשון המעטה. ברביעי וחמישי נרשמו שתי התפתחויות שליליות בחברה, כשהודיעה על עצירת הנפקה של נכסים שלה בברזיל ועל הורדת דירוג מצד חברת S&P מעלות בשל השלמת ההשתלטות על החברה הבת הציבורית אטריום.

ברביעי הודיעה גזית גלוב כי בהמלצת החתמים שלה, היא החליטה שלא לפרסם תשקיף סופי להנפקת קרן ריט בשם גזית מולס, בבורסה של סאו פאולו. ההנפקה אמורה היתה לגייס לה 300-500 מיליון שקל, וחיים כצמן, המנכ"ל והמייסד, אמר לכלכליסט כי לחברה "אין בעיה להמתין עוד כמה חודשים" לשם השלמת ההנפקה.
ברביעי, כשהודיעה החברה על דחיית ההנפקה בברזיל, שאליה היא נערכת מזה כשנה, צללה המניה ב-6.5%, ולמחרת התאוששה ועלתה ב-0.7%. מתחילת החודש עדיין רשמה גזית גלוב עלייה של 5.4%, לאחר שבשנת 2021 התאוששה המניה וניתרה ב-23.4%. עם זאת, הנדנדה נמשכת, ומאז פרוץ הקורונה בעולם, לפני שנתיים, ירדה המניה ב-23%. לא קריסה, בהחלט, אבל עדיין לא חזרה לקרקע יציבה, כמו שאירע בחלק מחברות הנדל"ן המניב הגדולות במדד ת"א מניב חו"ל.
במדד הנדל"ן המניב בחו"ל יש ל-14 מתוך 16 החברות במדד היסטוריית מסחר של שנתיים. בקרב שאר המניה ישנן חמש חברות שנמצאות עדיין בטריטוריה שלילית בסיכום התקופה (שנתיים). השיאנית השלילית היא נורסטאר – החברה האם של גזית שאיבדה 53%. במקום השני נמצאת סים קומרשיאל (53%-), ואחריה גזית גלוב. בצמרת המדד נמצאות החברות שרחוקות יותר מהמסחר, הממוקדות במגורים או שעברו להתמקד במגורים: אלקטרה נדל"ן שפועלת בתחום מקבצי הדיור וזינקה ב-256%, וסאמיט שבמהלך התקופה נכנסה לתחום המגורים בניו יורק ועלתה ב-58%.
ביום חמישי אחרי סגירת המסחר הודיעה גזית גלוב על הפחתת דירוג האשראי שלה בדרגה אחת על ידי S&P מעלות. הפחתת הדירוג אמנם פורסמה רשמית יום לאחר דחיית ההנפקה בברזיל, אך היא לא מזכירה אותה ומתמקדת בהשלמת רכישת מניות המיעוט באטריום. העסקה נחתמה ב-18 באוקטובר האחרון, והיא אושרה על ידי רוב בעלי מניות המיעוט באטריום בדצמבר. ביום ראשון האחרון (16.1.22) חלף המועד האחרון להתנגדויות לעסקה ולכן היא צפויה לצאת לדרך ולהיסגר ב-18 בפברואר הקרוב. כלומר בתוך פחות מחודש.
מעלות הורידה את הדירוג של גזית גלוב בדרגה אחת מ-AA- ל-A+. אף שמדובר בהורדה במדרגה אחת בלבד, היא מורידה את הדירוג של החברה לרמה הנמוכה מזה קרוב לתשע שנים. הדירוג של גזית גלוב עלה לדרגת AA- במאי 2013 ושמר על רמתו היציבה עד לפרוץ הקורונה. ביולי 2020, שונה אופק הדירוג לשלילי ובאוגוסט אשתקד נכנסה החברה לרשימת המעקב. בחמישי כאמור הורד הדירוג והאופק חזר להיות יציב.
מגזית גלוב נמסר בתגובה: "עסקת אטריום תומכת באסטרטגיה של גזית להפוך לחברה תפעולית בבעלות מלאה, כאשר מהלך זה, מקרב את גזית לנכסי אטריום ומאפשר לה גמישות מלאה בקבוצה בתפעול נכסים, בנייה ופיתוח של נכסים קיימים, תזרימי המזומנים ואפשרויות מימון.
כך למשל, אנו מוסיפים לגזית לסולו כ-7 מיליארד שקל של נכסים לא משועבדים בהחזקה ישירה ובבעלות מלאה של גזית, וכן מזומן בסך של כ- 484 מיליון יורו, כ- 1.7 מיליארד שקל"
לפי גזית גלוב, הדברים הנוגעים לנזילות ההולמת באים לידי ביטוי בדו"ח של מעלות. עוד נמסר מגזית גלוב כי בחברה "סבורים שהשלמת העסקה והחזקה מלאה במניות אטריום תחזק את יכולת החברה להשפיע על האסטרטגיה העסקית והפיננסית של אטריום, ולהבנתנו מהווה צעד משמעותי נוסף ביישום האסטרטגיה העסקית של החברה להגדלת שיעור הנדל"ן הפרטי".
1 צפייה בגלריה
חיים כצמן
חיים כצמן
חיים כצמן
(צילום: עמית שעל)

במעלות הסבירו כי הורדת הדירוג נובעת מכך ש"צפויה היחלשות בפרופיל הפיננסי" של החברה. גזית גלוב תרכוש את מניות המיעוט באטריום תמורת 1.3 מיליארד שקל לפי שער של 3.63 יורו למניה, פרמיה של 23.9% ביחס למחיר השוק לפני ההודעה על הכוונה לבצע את המהלך. במקביל תחלק אטריום דיבידנד מיוחד של 830 מיליון שקל. שיקזז למעשה חלק מההוצאה הגדולה. במעלות מעריכים שהמינוף של גזית גלוב יעלה ל-66% עד 68% (יחס של חוב לחוב והון עצמי), עד ל-2023. זאת לעומת יחס של 66.6% בסוף 2020. יחס ה-EBITDA להוצאות המימון של החברה צפוי לנוע בין פי 1.5 ל-1.7 למול פי 2.1 בשנת 2020.
עסקת אטריום מגיעה בהתאם לאסטרטגיה של גזית גלוב, להפוך את הנדל"ן לפרטי או לממש נכסים בטריטוריות שהגיעו למיצוי כמו בברזיל. למרות שלאחר העסקה תחזיק גזית גלוב ב-100% מאטריום, עדיין צופים לה האנליסטים של מעלות מגבלות במעבר תזרימי המזומנים בין החברות. כמו כן, חלק מהפעילות תמשיך להתבצע עדיין דרך החזקה בחברה ציבורית ולא בהחזקה ישירה בנכסים.
בברזיל מדובר בסיפור אחר, שכאמור לא צוין בהפחתת הדירוג. שם מדובר בדחייה של הנפקה של 5 מתוך 7 המרכזים המסחריים שמחזיקה החברה במדינה. בפברואר לפני שנה הודיעה גזית גלוב על מהלך משולב בשוק ההון הברזילאי לגיוס חוב והנפקה. בהנפקה תוכנן גיוס של 530 עד 1.04 מליארד ריאלי ברזילאי שהם בין 300 ל-590 מיליון שקל (כיום). את גיוס החוב בהיקף של 650 מיליון ריאל ברזילאי (405 מיליון שקל במועד הגיוס) השלימה במאי אשתקד. באוקטובר הגישה טיוטת תשקיף מעודכנת להנפקה וקיבלה את אישור רשות ני"ע במדינה – שמאפשר להשלים את המהלך בתוך 180 יום.
תנאי שוק ההון בברזיל השתנו לרעה בחודשים האחרונים. מדד הדגל בבורסת באו פאולו, ה-BOVESPA, ירד מתחילת השנה ירד ב-11% ומאז השיא האחרון ביוני שעבר איבד 18% מערכו. המצב כיום הוא ששוק ההנפקות במדינה קפוא, ואם גזית גלוב היתה מתעקשת לבצע את ההנפקה היא היתה נאלצת לבצע חיתוך חד בשווי. לכך, יש להוסיף את הריאל הברזילאי שנשחק כמו מרבית המטבעות בעולם בשיעור חד מול השקל. בתוך שנה איבד 7.6% מערכו ובתוך שנתיים ירד בחמישית מערכו מול השקל.
כצמן התייחס לנקודה ואמר לכלכליסט כי ״דחינו את ההנפקה כי בתנאי שוק ההון בברזיל לא יכולנו למקסם את השווי. גזית פועלת להנפקה והצעת מכר כחלק מהאסטרטגיה שלה להקטנת החשיפה בברזיל במחיר מלא ואין לנו בעיה להמתין עוד כמה חודשים". הוא הוסיף בהקשר של פעילות החברה וההשתלטות הצפויה על אטריום כי "כפי שמופיע בדו"חות הכספיים שלנו, לגזית גלוב רמת נזילות גבוהה מאוד שמאפשרת לה לשרת את כל התחייבויותיה לפחות בשלוש השנים הבאות. השלמת עסקת אטריום שצפויה להיסגר ב-18 בפברואר הקרוב, תגדיל עוד יותר את נזילות הקבוצה ואת גמישותה הפיננסית".
גזית גלוב מחזיקה בשבעה נכסים מניבים בסאו פאולו שבברזיל. כיום לא מוטלות מגבלות מיוחדות על הפעילויות במרכזים מסחריים של החברה שם, אך גם גל האומיקרון טרם התפרץ במדינה כפי שקורה בישראל ובמערב אירופה. כצמן אף ביקר והתרשם מהפעילות בהם לפני כחודש. שיעור המחוסנים בברזיל גבוה יחסית לגודל אוכלוסייתה (212 מיליון אזרחים) – 70% קיבלו מנה שנייה.
בנוסף לבעיות של גזית גלוב, גם ב"קומה העליונה", כלומר בחברת נורסטאר שמחזיקה בשליטה בה (55.25%), יש שינויים מעוררי עניין לאחרונה. לחברה נכנס בעל עניין חדש, איציק סלע, שב-20 בדצמבר האחרון קנה מניות ב-44 מיליון שקל והפך לבעל עניין עם 5.14% מהחברה. סלע לא ידוע כמי שמנהל מאבקי שליטה ורכישות מתוקשרות, כמו למשל אלה שביצע אהרון פרנקל בגב ים ובעבר באירונאוטיקס.
אבל מאז הפיכת סלע לבעל עניין, נרשמה התעוררות במניית נורסטאר. המחזור היומי הממוצע במניה זינק מ-2.7 מיליון שקל ביום בשנה האחרונה ל-7.9 מיליון שקל בחודש האחרון. בימים ראשון ושני (10 ו-11 בינואר) בשבוע שעבר נרשם מחזור חריג של 29 מיליון שקל ו-17.5 מיליון שקל בהתאמה. בשני הימים יחד עלתה המניה ב-19%, על רקע המחזורים החריגים, כהשחברה לא דיווחה על שינוי בהחזקות של סלע או בעלי עניין אחרים לאחר מכן.