סגור

הבנקים וחברות הביטוח חילקו שליש מהדיבידנדים באחוזת בית

הבנקים נהנו מהתאוששות הכלכלה, טירוף המשכנתאות והעליות בשווקים, בדומה לחברות הביטוח, ויחד היו אחראים לרוב הדיבידנדים ב־2021. בשנה זו חילקו החברות הציבוריות 21.2 מיליארד שקל לבעלי המניות, כמעט פי 2 בהשוואה ל־2020

כשבוחנים את הכלכלה ושוק ההון לאורך השנים, ניתן לראות בצורה מובהקת למדי שהנעשה בבנקים משקף את מצב המשק, ושהתוצאות של חברות הביטוח הן במידה רבה נגזרת ישירה של שוק ההון. כלומר, כשהכלכלה ושוק ההון חווים שגשוג, הרווחים והמניות של הגופים הפיננסיים גואים, והתמונה מתהפכת כשהכלכלה והשווקים סופגים פגיעה.
כך, במהלך שנת 2020, שבה מגפת הקורונה פרצה לחיינו והפכה אותם על פיהם, מדד הבנקים צנח ב־21%, בשעה שמדד ת"א־125 ירד ב־3% בלבד. לעומת זאת, ב־2021 מדד הבנקים זינק ב־67% בשעה שמדד ת"א־125 עלה בכ־31%, ובעצמו השיא תשואה גבוהה יותר מהמדדים המרכזיים בארה"ב — נאסד"ק ו־S&P 500 — שנהנו גם הם משנה חזקה.

הגאות הזו בשווקים, ההתאוששות המהירה של המשק הישראלי ממשבר הקורונה שאפשרה לבנקים להחזיר לשורת הרווח סכומים אדירים של הפרשות להפסדי אשראי, וחגיגת המשכנתאות שהתקיימה על גבי גל הביקושים הבלתי נגמרים לדירות, הפכו את 2021 לשנה חלומית עבור הבנקים. חמשת הבנקים הגדולים – לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי – הציגו רווח מצרפי של 14.4 מיליארד שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה.
מדובר בסכום גבוה כמעט פי 3 מהרווח המצרפי שרשמו בתקופה המקבילה, שעמד על כמעט 5 מיליארד שקל. למעשה, הרווח המצרפי בתשעת החודשים הראשונים כבר מבטיח ש־2021 תהיה השנה החזקה בתולדות הבנקים המקומיים, והתמונה המלאה תתבהר במרץ, כשהם יפרסמו את הדו"חות השנתיים שלהם.
מניות הביטוח ספגו גם הן פגיעה כשמשבר הקורונה פרץ בישראל במלוא כוחו במרץ, אולם מכיוון שזמן קצר לאחר מכן, באפריל, החל ראלי בשווקים, את 2020 מדד הביטוח סיים בעלייה של 8.8%. לעומת זאת, ב־2021 מדד ת"א־ביטוח זינק ב־43%. בזכות העליות הנחשוליות בשווקים, חברות הביטוח הציגו גם הן תוצאות חזקות במיוחד. כלל ביטוח, למשל, הציגה בתשעת החודשים הראשונים את הרווח הכולל הגדול בתולדותיה – 1.1 מיליארד שקל. הרווח המצרפי של חמש חברות הביטוח הגדולות – הפניקס, הראל, מגדל ביטוח, כלל ביטוח ומנורה מבטחים – עמד על 5.1 מיליארד שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה, פי חמישה בהשוואה לרווח כולל מצרפי של 1.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב־2020.
שנת הדיבידנדים
מסקירה של בורסת ת"א שפורסמה אתמול, עולה כי הבנקים וחברות הביטוח, שתרגמו את התוצאות החזקות לדיבידנדים לבעלי המניות שלהם, היו אחראים למרב הדיבידנדים שחילקו החברות הציבוריות בשנת 2021.
מהסקירה עולה כי בשנה זו 211 חברות ציבוריות, שמהוות 39% מכלל החברות הנסחרות, חילקו דיבידנדים בהיקף כולל של 21.2 מיליארד שקל – כמעט פי 2 מהסכום הכולל שחולק בשנת 2020, שעמד על 10.9 מיליארד שקל. בשנה זו חולקו דיבידנדים על ידי 154 חברות, שהיוו 34% מהחברות הנסחרות. היקף הדיבידנדים שחולק ב־2021 הוא השני בגובהו בשבע השנים האחרונות. רק ב־2017 חולק סכום גדול יותר (26.3 מיליארד שקל שחולקו על ידי 200 חברות שהיוו 44% מכלל החברות הנסחרות).
ב־2021 כל הבנקים הנסחרים, שבעה במספר, חילקו דיבידנדים בהיקף של 5.7 מיליארד שקל (שיא של כל הזמנים מבחינתם), שהם כ־27% מכלל הדיבידנדים שחולקו. למעשה, מדובר בסקטור היחיד שכל החברות הכלולות בו חילקו דיבידנדים.
שלושת הבנקים הגדולים במונחי שווי שוק – לאומי, הפועלים ומזרחי טפחות – הם גם שלוש החברות הציבוריות שחילקו את הדיבידנדים הגדולים ביותר בשנה החולפת. בנק לאומי חילק את הדיבידנד הגדול ביותר באחוזת בית – 2 מיליארד שקל, בנק הפועלים חילק כמעט 1.5 מיליארד שקל לבעלי המניות, ובנק מזרחי טפחות חילק 1.23 מיליארד שקל בדיבידנדים.
לשם השוואה, בשנת 2020 חילקו שישה בנקים דיבידנדים בהיקף של 713 מיליון שקל בלבד, 6.5% מכלל הדיבידנדים שחולקו בשנה זו.
בענף הביטוח, חמש מתוך תשע חברות חילקו דיבידנדים בהיקף כולל של 1.1 מיליארד שקל, שהיוו כ־5% מכלל הדיבידנדים שחולקו. לשם השוואה, ב־2020 רק חברת ביטוח אחת חילקה דיבידנד בהיקף זעום של 40 מיליון שקל. הפניקס, שהציגה את הרווח הכולל הגבוה בענף (1.6 מיליארד שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2021), היתה גם חברת הביטוח שחילקה את הדיבידנד הגבוה ביותר בשנה החולפת: 580 מיליון שקל. הראל, החברה השנייה בגודלה במונחי שווי שוק, חילקה את הדיבידנד השני בגובהו בענף – 257 מיליון שקל.
חברות הביטוח והבנקים יחד חילקו 32% מכלל הדיבידנדים שחילקו החברות הציבוריות ב־2021 (6.8 מיליארד שקל). כשמצרפים אליהם את חברות השירותים הפיננסיים, ש־18 מתוכן חילקו דיבידנד בהיקף כולל של 800 מיליון שקל, אז ענף הפיננסים כולו חילק 7.6 מיליארד שקל בדיבידנדים, 36% מכלל הדיבידנדים שחולקו.
זהו גם הענף שהציג את שיעור הצמיחה המשמעותי ביותר בכל הנוגע לדיבידנדים. סך הדיבידנדים שחילקו חברות הענף היה גדול ביותר מפי 7 בהשוואה ל־2020, אז החברות בענף חילקו דיבידנדים בהיקף כולל של 1.1 מיליארד שקל, הרחק מאחורי הסכומים שחילקו החברות הריאליות, ובראשן חברות הנדל"ן, שחילקו את היקף הדיבידנדים הגדול ביותר בשנה המדוברת, כמעט 3 מיליארד שקל.
חגיגה גם בנדל"ן
אך גם החברות הריאליות הציגו עלייה בהיקף הדיבידנדים בשנת 2021. בשנה זו חולקו על ידי החברות הריאליות דיבידנדים בהיקף של 11.5 מיליארד שקל, עלייה של 42% בהשוואה לשנה הקודמת. גם בשנת 2021 סקטור הנדל"ן הוביל את חלוקת הדיבידנד בקרב החברות הריאליות, עם סכום כולל של 4.2 מיליארד שקל (שחולקו על ידי 48 חברות), עלייה של 40%. עזריאלי, חברת הנדל"ן הגדולה בבורסת ת"א במונחי שווי שוק, חילקה את הדיבידנד הגדול ביותר – 600 מיליון שקל. אחריה ברשימה של חברות הנדל"ן נמצאת אמות, עם דיבידנדים בהיקף של 419 מיליון שקל. ואכן, בשנת 2021 מדד ת"א־נדל"ן עלה בכמעט 54%, זאת לאחר שבשנה הקודמת איבד 4.6%.
עם זאת, החברה הריאלית שחילקה את הדיבידנדים הגבוהים ביותר בשנת 2021 לא נמנית עם חברות הנדל"ן. מדובר בחברת ICL שבשליטת עידן עופר ובניהול רביב צולר, שחילקה לבעלי המניות 888 מיליון שקל – הדיבידנד הרביעי בגובהו בבורסת ת"א, מיד אחרי שלושת הבנקים הגדולים.
4 צפייה בגלריה
מימין מנכ"ל לאומי חנן פרידמן מנכ"ל הפועלים דב קוטלר ומנכ"ל מזרחי טפחות משה לארי
מימין מנכ"ל לאומי חנן פרידמן מנכ"ל הפועלים דב קוטלר ומנכ"ל מזרחי טפחות משה לארי
מימין: מנכ"ל לאומי חנן פרידמן, מנכ"ל הפועלים דב קוטלר ומנכ"ל מזרחי טפחות משה לארי. נהנו מהריבאונד
(צילומים: עמית שעל, גדי דגון)