סגור

המשרד לביטחון פנים: בר־לב יצטרך לעבוד קשה כדי להחזיר את אמון הציבור במשטרה

התחומים העיקריים שהמשטרה צריכה להתמקד בהם: האלימות כלפי נשים והפשיעה הגואה בחברה הערבית


כאשר השר המיועד לביטחון פנים עמר בר־לב ייכנס למשרד במקום אמיר אוחנה, הוא יוכל לפחות לנשום לרווחה שאחד האתגרים העיקריים שעד לאחרונה היו מנת חלקו של המשרד, יהיה מאחוריו — מינוי מפכ"ל. זאת לאחר שאוחנה מינה את רב־ניצב קובי שבתאי למפכ"ל, והוא נכנס לתפקידו בינואר השנה, אחרי קרוב לשנתיים שבהן שימש ניצב מוטי כהן כממלא מקום.
המצב הזה הכביד על המשטרה, שם אותה בעמדת המתנה וכשבויה בידי הפוליטיקאים. אמנם על כיסא המפכ"ל יושב כבר כחמישה חודשים מינוי קבוע, קצין עתיר שבחים שצמח במג"ב, אולם עד לאחרונה נדמה היה שאוחנה מסרב לשחרר את אחיזתו הלופתת מהמפכ"ל שמינה, והיתה תחושה כי האחרון עדיין מתנהל כמי שחב לו את מינויו. על רקע זה הגיעו שני אירועים משמעותיים: הראשון הוא אסון מירון שבו נהרגו 45 אנשים וניסיונותיו של אוחנה להסתתר מאחורי המשטרה ולבלום את היוזמה של שבתאי להקים ועדת חקירה ממלכתית.

2 צפייה בגלריה
ח"כ עומר בר לב בנו של חיים בר לב
ח"כ עומר בר לב בנו של חיים בר לב
עמר בר-לב
(צילום: טל שחר)

השני הוא הפעלת המשטרה בהר הבית בימים שקדמו למבצע "שומרי החומות" והמהומות בערים המעורבות, במה שהיה נראה כאיבוד שליטה של המשטרה, לפחות בהתחלה. על רקע כל זה, האתגר העיקרי של בר־לב, לפני שבכלל ייכנס לפרויקטים ולתוכניות אופרטיביות, יהיה להחזיר מחדש את האיזון הראוי בין השר למפכ"ל — בין הדרג פוליטי לדרג המקצועי־מבצעי – ולתת למשטרה ולמפכ"ל לפעול באופן עצמאי ובלתי תלוי. אם זה בניהול חקירות, ואם בהחלטות לגבי מידת הפעלת הכוח בהפגנות ובהתפרעויות, בהחלטות לגבי אישור אירועים, בהגבלות כניסה ובמינויים. בכירים במשטרה בעבר ובהווה מדברים על הצורך להחזיר את האמון מחדש במשטרה מצד הציבור, אמון שנפגע קשות.

התחומים העיקריים שיהיה על המשטרה תחת השר החדש להתמקד בהם יהיו עבירות מין ואלימות נגד נשים, טיפול ב"מערב הפרוע" בנגב ובפשיעה הגואה בחברה הערבית והמלחמה בתאונות הדרכים, לאור העלייה במספר ההרוגים.
עוד אתגר של השר יהיה לנהל את הסכסוך המר בין הנהלת רשות הכבאות לארגון העובדים, בין השאר לאור המלצות מבקר המדינה בדו"ח האחרון לשר לבחון מהלכים שימנעו את הפגיעה בכשירות שירותי הכיבוי.
סוגיה נוספת שממתינה לשר החדש היא האפשרות להחזיר תחת אחריות המשרד נושאים שהוצאו ממנו והועברו למשרד לקידום וחיזוק קהילתי כמו הרשות למאבק באלימות, סמים ואלכוהול, מוקד 105 להגנה על ילדים הנפגעים ברשת, ומיזם "עיר ללא אלימות" לרישות הערים במצלמות.