סגור

אירופה נגד ביידן: "ויתור על פטנט החיסון לקורונה - צעד מסוכן"

מנהיגי האיחוד מתחו ביקורת על קריאת הממשל האמריקאי לוותר על הגנת הפטנטים של החיסונים; מרקל: "הוויתור עלול לפגוע במאמצים להתאים את החיסונים למוטציות השונות של הנגיף"

מנהיגי האיחוד האירופי העבירו ביקורת על קריאת הממשל האמריקאי לוותר על ההגנה על הפטנטים של החיסונים נגד קורונה, בטענה שהמהלך לא יוביל לשיפור מיידי או קצר טווח באספקת החיסונים ועלולה אף להיות לו השפעה שלילית על המצב.

הביקורת הזו התקבלה ביום השני של פסגת מנהיגי האיחוד האירופי, שנפגשו בפורטוגל. במקום לוותר על הגנת הפטנטים, הם קראו לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן להסיר את הגבלות הייצור אם ברצונו להשפיע על המגפה. "איננו חושבים שבטווח הקצר זה יהיה כדור פלא", אמר נשיא המועצה האירופית שארל מישל.

3 צפייה בגלריה
קורונה חיסון של פייזר בבית חולים Spallanzani רומא איטליה 18.1.21
קורונה חיסון של פייזר בבית חולים Spallanzani רומא איטליה 18.1.21
חיסון של פייזר
(צילום: אם סי טי)
בדומה, נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי תעדוף כעת של דיון סביב זכויות קניין רוחני הוא למעשה "דיון כוזב", ואילו קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הזהירה כי ויתור על הגנת הפטנט עלול לפגוע במאמצים להתאים את החיסונים למוטציות השונות של הנגיף. "אני רואה פה יותר סיכונים מאשר הזדמנויות", אמרה. "איני חושבת שוויתור על הגנת הפטנט היא הפתרון לאספקת חיסונים ליותר אנשים".

3 צפייה בגלריה
פסגת מנהיגי האיחוד האירופי אנגלה מרקל ועמנואל מקרון
פסגת מנהיגי האיחוד האירופי אנגלה מרקל ועמנואל מקרון
אנגלה מרקל ועמנואל מקרון
(צילום: אי פי איי)

רכיבי החיסון תקועים בארה"ב
לפיכך, המנהיגים קראו לביידן להגביר את הייצוא האמריקאי של חיסונים בטענה שזה הצעד הדחוף ביותר הנחוץ כעת.
"אני קורא בבירור לארה"ב לבטל את איסור הייצוא של החיסונים ושל רכיבים של החיסונים שמונעים את הייצור שלהם", אמר מקרון. לדבריו, החברה הגרמנית CureVac לא יכולה לייצר חיסונים באירופה כי הרכיבים הנחוצים לשם כך חסומים בארה"ב. חיסון מורכב ממאות רכיבים. מרקל הוסיפה שהיא מקווה "שעכשיו שחלקים נרחבים באוכלוסייה האמריקאית חוסנו, תהיה חלופה חופשית של רכיבים לחיסונים". לדבריה, אירופה מאז ומתמיד ייצאה חלק גדול מייצור החיסונים שלה לשאר העולם "וזה צריך להיות החוק", הדגישה.

3 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן 7.4.21
ג'ו ביידן 7.4.21
ג'ו ביידן
(רויטרס)

באיחוד האירופי הפכו לספקים עיקריים של החיסונים נגד קורונה. הם חילקו בסביבות 200 מיליון מנות בקרב 27 המדינות החברות באיחוד וכמות זהה כמעט חעוד 90 מדינות מחוץ לאיחוד.
בנוסף, המנהיגים קראו למדינות המפותחות להגדיל את תרומות החיסונים למדינות העניות יותר. "אני חושבת שאנחנו זקוקים ליצירתיות וחדשנות מהחברות, ולשם כך אנחנו ציכים הגנה על פטנטים", סיכמה מרקל.