$
קורונה

ביידן לקח פיקוד: המלחמה בנגיף תעבור לבית הלבן

הנשיא הנבחר השיב לקדמת הבמה את המומחה אנתוני פאוצ'י ומינה מחדש את שר הבריאות של אובמה. ביידן יקרא לאמריקאים לעטות מסכות למשך 100 ימים. החיסון לא יהיה חובה, אבל הוא כבר הבטיח להתחסן בפומבי

אדר פרימור 08:0006.12.20

נשיא ארה"ב הנבחר ג'ו ביידן ממלא את הבטחת הבחירות שלו ומציב את המאבק בקורונה בראש סדר היום, זאת תוך ריכוז מנגנון קבלת ההחלטות ברמה הפדרלית. בהתאם, שר הבריאות לשעבר בממשל אובמה, ויוויק מרתי נבחר לחזור ולאייש את התפקיד ובכך להוביל את כוח המשימה לטיפול במגפה.  

לפי גורמים יודעי דבר שמסרו את הדיווח ל"וושינגטון פוסט", בחירתו של מרתי מעידה על מחוייבותו הרבה של ביידן למשימה, ובכוונתו גם להרחיב את סמכויותיו של שר הבריאות, בהתאם למצב החירום.

 

מרתי, בעל הכשרה ברפואה פנימית, כיהן כשר הבריאות מסוף 2014 ולמשך מספר חודשים בממשל טראמפ. עם הישגיו הבולטים נמנה פרסום הדו"ח הראשון של שר בריאות אמריקאי בנושא התמכרות, בתקופה שבה נטילת מנות יתר של אופיואידים הפכה למשבר לאומי.   

 

גם אנתוני פאוצ'י, המומחה הבכיר למחלות זיהומיות שחזר והותקף על ידי הנשיא היוצא דונלד טראמפ, יתייצב שוב בקדמת הבמה. בשיחה עם רשת סי.אן.אן ביום חמישי, ביידן אמר כי פאוצ'י ישמש כיועץ הרפואי הראשי ויסייע לממשל הפדרלי בתוכנית המאבק בקורונה.

 

דו"ח תעסוקה מאכזב

 

פאוצ'י, שכיהן בכח המשימה שמינה טראמפ, הפך לשק החבטות של הנשיא מכיוון שסתר את המסר של הבית הלבן שלפיו המגפה נמצאת בשליטה ועל סף הכחדה. הזיהומולוג הבכיר, שציין כי קיבל את הצעת ביידן "על המקום וללא היסוס", אינו מבזבז זמן. לדבריו, הוא כבר החל לדון עם הממשל הנכנס על תוכניות למיגור הנגיף והפצת חיסון בשנה הקרובה.

 

צוות הבריאות של ביידן, שנכנס לתפקיד ברקע שיאי תחלואה חדשים, יהיה קריטי להצלחת כהונתו. עד כה תועדו 14.7 מיליון מקרי קורונה בארה"ב ו־285 אלף מקרי מוות, זאת בשעה שהממשל היוצא מחליש את חוק הבריאות שאמור היה לספק ביטוח רפואי למיליוני אמריקאים. רק אתמול מתו מהנגיף 2,500 אמריקאים ונרשמו כמעט 225 אלף מקרים חדשים ויותר מ־100 אלף מאושפזים. כמו כן, לראשונה מאז פרוץ המגפה נרשמו יותר מ־10,000 מקרים בכל אחת משבע המדינות המאוכלסות ביותר בארה"ב - ניו יורק, טקסס, פלורידה, אילינוי, אוהיו, פנסילבניה וקליפורניה.

 

ביידן התחייב להחזיר את ארה"ב לארגון הבריאות העולמי (WHO) ביום הראשון לכהונתו, זאת לאחר פרישתו הדרמטית של טראמפ. ביומו הראשון, ציין ביידן, הוא גם יבקש מתושבי ארה"ב להתחייב לעטיית מסכות למשך 100 ימי הכהונה הראשונים, שנחשבים לאבן בוחן סמלית. "הבקשה תהיה ל־100 ימים, לא לנצח", הבהיר לסי.אן.אן, "ואני מאמין שנראה צמצום משמעותי". הנשיא הנבחר התייחס רבות לעטיית המסכות כאל "חובה פטריוטית" ובמהלך קמפיין הבחירות אף הציע להפוך אותן לחובה לאומית. ואולם, מאוחר יותר הודה כי מדובר באכיפה שאינה בתחום סמכות הנשיא, אך כי חובת מסכות תחול במבנים פדרליים.

 

60% מוכנים להתחסן

 

ברקע ההיערכות לממשל החדש, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הנחה את האמריקאים להישאר בבתיהם במהלך הכריסמס ואף הורה לראשונה על עטיית מסכה בכל יציאה מהבית. ההנחיות החדשות מתאפשרות לקראת עזיבתו של טראמפ, שיצר גל סרבנות מסכות ברחבי ארה"ב בשל הזלזול שלו בחשיבותן.

 

בביקור שקיים בווילמינגטון, דלאוור אמר ביידן כי יעשה כל שביכולתו "כדי לשכנע את האמריקאים לעשות את הדבר הנכון ואף לתת להם דוגמא אישית". עם זאת, הדגיש, החיסון נגד קורונה לא יהיה בגדר חובה. לפי סקר של מכון PEW כ־60% מהאמריקאים מוכנים להתחסן לעומת 51% שהצהירו על כך בספטמבר. ביידן אמר שישמח להתחסן בפומבי כדי להפיג חששות לגבי בטיחות החיסון, כאשר לקריאה זו הצטרפו הנשיאים לשעבר אובמה, בוש וקלינטון.

 

בראיון לסי.אן.אן חזר ביידן וקרא למחוקקים לאשר את חבילת הסיוע למלחמה בקורונה, והביע תמיכה בהצעת הפשרה בגובה 900 מיליארד דולר שהוצגה בשבוע שעבר בתמיכת שתי המפלגות. "זו התחלה טובה, גם אם לא מספיקה", אמר ביידן, "אצטרך לבקש עוד סיוע, שאם לא כן צפוי לנו עתיד עגום מאוד". הנשיא הנבחר הוסיף שצוות המעבר שלו עובד על חבילת סיוע נפרדת, ועוזריו ציינו שזה יהיה הנושא הראשון שידחפו לקדם בקונגרס.

 

הדחיפות להעברת חבילת סיוע קיבלה משנה תוקף בסוף השבוע, עם פרסום דו"ח תעסוקה מאכזב שהראה תוספת של 245 אלף משרות בלבד בחודש נובמבר, הנתון הנמוך ביותר בשבעת החודשים האחרונים. במקביל, מספר הנדבקים היומי כמעט והוכפל. "זה מעיד על כך שאנו מצויים בעיצומו של אחד המשברים הכלכליים החמורים ביותר בהיסטוריה המודרנית", אמר ביידן. לפי נתונים רשמיים, אם לא תאושר חבילת סיוע חדשה, יותר מ־9 מיליון מובטלים אמריקאים לא יזכו לדמי אבטלה והטבות לאחר הכריסמס.

 

מאבולה לקורונה

 

פקידים אחרים שייעצו לביידן בנושא הקורונה והעשויים לתפוס תפקידים מרכזיים בבית הלבן כוללים את ג'ף זיינטס, ששימש כיועץ הכלכלי הבכיר של הנשיא אובמה, ומרסלה נונייז־סמית, פרופסור בבית הספר לרפואה של ייל המתמחה באי־שוויון בתחום הבריאות. אתר "פוליטיקו" דיווח בסוף השבוע, כי זיינטס צפוי להימנות למתאם לנגיף הקורונה, וכי נונייז־סמית תמלא אף היא תפקיד בכיר בבית הלבן. גם רונלד קליין, שמונה לראש צוות הבית הלבן של ביידן, מצויד בכישורים המתאימים להתמודדות עם המגפה, זאת לאחר שהופקד על תיאום תגובת ממשל אובמה להתפרצות האבולה.

x