$
בארץ

בעקבות הביקורת: משרד הבריאות מינה את מנכ"ל איכילוב לאחראי לטיפול בבתי האבות

רוני גמזו מונה לתפקיד, לאחר ביקורת ציבורית חריפה על מחדל הטיפול בקשישים במוסדות במשבר הקורונה ולאור הנתונים לפיהם הם כשליש מהנפטרים. ביום חמישי צפוי בג"צ לדון בעתירה המבקשת להוציא צו שיחייב את המדינה לתת תקציב חירום לבתי האבות ולבצע בדיקות לאיתור הנגיף

עמיר קורץ 10:0312.04.20

ברקע ביקורת ציבורית חריפה על טיפול המדינה בקשישים בבתי האבות והמוסדות הסיעודיים בעת משבר הקורונה ולאור הנתונים העגומים לפיהם כשליש מהנפטרים מהנגיף עד כה הם הדיירים במוסדות אלה, הודיע הלילה משרד הבריאות כי הוא ממנה את מנכ"ל בית החולים איכילוב פרופ' רוני גמזו, לפרוייקטור לתחום הטיפול בבתי האבות בארועי הקורונה.

 

 

בהודעת המשרד צויין כי מינויו של גמזו, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, נעשה בהנחיית שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב. לדברי ליצמן בהודעה, המהלך נעשה מתוך הבנה שיש לתת לאוכלוסיית הקשישים את הדעת בצורה ממוקדת וברורה באמצעות פרוייקטור ייעודי.

פרופ' רוני גמזו מנכ"ל איכילוב פרופ' רוני גמזו מנכ"ל איכילוב צילום: עמית שעל

 

מחר (ב') אמורה המדינה להגיש את תגובתה לבג"צ בעתירה שהגישו נגד המדינה איגוד בתי האבות והדיור המוגן בישראל ושורה של בתי אבות נוספים, לאור המשבר בטיפול בהם, וזאת לקראת הדיון בעתירה שנקבע ליום חמישי בבוקר.

 

העותרים מבקשים להוציא צו שיורה למדינה על ביצוע בדיקות לגילוי קורונה לכל דייר ועובד במוסד סיעודי או בבית אבות שבו מתגלה מקרה מחלה של עובד או דייר, וזאת תוך 24 שעות מגילוי התחלואה. כמה שעות לאחר שעורכי הדין אילן בומבך ויריב רונן הגישו את העתירה לבג"צ ביום שלישי הודיע משרד הבריאות כי הוחלט להרחיב את הבדיקות כך שבמוסד שבו התגלה חולה – כל הדיירים ואנשי הצוות ייבדקו. עם זאת, לדברי עו"ד בומבך, חשוב להם לעגן את ההצהרה הזו בהחלטה עם תוקף שיפוטי.

 

סעד נוסף שנדרש בעתירה, הוא שהמדינה תורה על תקצוב חירום של המוסדות הסיעודיים, וזאת בשל ההוצאות החריגות הנדרשות מהם בהתמודדות עם נגיף הקורונה. סכומים אלה מתבססים על תחשיב עלויות חריגות שביצעו רואי חשבון, ושצורף לעתירה. העלויות האלה כוללות שעות נוספות של אחיות וכוח עזר, תוספת איש חיטוי, חומרי חיטוי והגיינה, משקפי מגן ומסכות והוצאות נוספות.

 

יו"ר איגוד בתי האבות רוני עוזרי, התריע בשורת מכתבים ששלח מאז תחילת חודש מרץ למשרדי הבריאות, האוצר, הרווחה ולראש הממשלה על אוזלת היד של המדינה בחוסר ההיערכות שלה במוסדות הגריאטריים ובבתי הדיור המוגן להתפשטות נגיף הקורונה. בין השאר, הוא התריע על מחסור חמור בציוד מיגון, כמו כפפות, מסכות, חלוקים, חומרי חיטוי "שכמעט ולא קיימים בשוק ואלו שכבר כן בהישג יד נמכרים במחירים מופקעים"; הוא דרש תוספת תקציבית לצורך ההתמודדות עם הנגיף וביקש ממשרד הבריאות שיוציא הנחיה לקופות החולים ולבתי החולים הממשלתיים לספק ציוד מיגון וחיטוי שנרכש גם למערך המוסדות המטפלים בקשישים, אולם הדבר לא נעשה.

 

הוא התריע עוד כי בתי האבות אינם ערוכים להקים חדרי בידוד, חסרים כוח אדם מקצועי וטען כי הכנסת צוותים שלמים לבידוד היא למעשה הזנחת הטיפול בקשישים, חלקם חסרי ישע; בנוסף הוא דרש שלא להפלות את בתי הדיור המוגן בביצוע בדיקות לאיתור קורונה, ולהשוות את המצב לזה שנעשה בבתי החולים. לאחר שלא התקבלו תשובות ברורות ממשרדי הממשלה כתב עוזרי באחד המכתבים כי הוא "מקווה כי אין מדובר במחדל שיוביל לבכייה לדורות".

עו"ד אילן בומבך עו"ד אילן בומבך קרדיט: יח"צ

 

כעת, יצטרך פרופ' גמזו ללמוד במהרה את הבעיות והכשלים סביב נושא התמודדות בתי האבות, המוסדות הסיעודיים ובתי הדיור המוגן עם משבר הקורונה. פרופ' גמזו מסר כי "האתגר המיידי בטיפול בנדיף הקורונה הוא שמירה על ההורים של כולנו, בוני הארץ, בבתי האבות בישראל. לאחר שבאיכילוב הגענו למוכנות גבוהה ומנהלים את שגרת הקורונה בהצלחה רבה, קיבלתי על עצמי להוביל את המשימה הלאומית החשובה במסגרת שיתוף פעולה בין משרדי. אני מכיר היטב את האתגרים והקשיים האובייקטיביים שיש באירוע ומאמין בצוותים הגריאטריים של המשרד שיחד נוכל לטפל באירוע ולהביא לתוצאות מיידיות והצלת חיים".

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, שבימים האחרונים משרדו זכה לביקורת על אוזלת היד בטיפול בבתי האבות ובפרט לגבי מדיניות הבדיקות, מסר כי "ישראל מתמודדת טוב יותר ממרבית המדינות המפותחות עם תחלואת הקורונה וגם עם התחלואה בבתי האבות. לצד זאת, על מנת להבטיח התמודדות מיטבית בהמשך ביקשנו מפרופ' גמזו לקחת על עצמו את המשימה ולהבטיח כי הטיפול בקשישים מתבצע באופן מיטבי. לפרופ' גמזו ניסיון אדיר בניהול במערכת הבריאות, לרבות כמנכ"ל המשרד. אני מודה לו על ההירתמות למשימה החשובה".

x