$
כלכלה ומדיניות

"העסקים בהונג קונג במצב רע מאוד, במיוחד הקמעונאיות"

רשויות בירת הפיננסים הפעילו חוק חירום ויכפו הסגר על כל המגיעים מסין. איש עסקים מקומי לכלכליסט: "קשה להשיג מסכות וחומרי חיטוי, אבל אין תחושה של פאניקה ברחובות. בשבילי, המכסים של טראמפ הם בינתיים בעיה גדולה יותר"

תמר טוניק 20:4108.02.20

בירת הפיננסים והשופינג הבינלאומית הונג קונג הסלימה בסוף השבוע את המאבק בהתפשטות וירוס הקורונה והודיעה כי כלל המבקרים המגיעים מסין יהיו מחויבים להסגר של שבועיים. הממשל של הטריטוריה חותר לכך כי המהלכים החדשים יביאו להפסקה כמעט מוחלטת של התנועה בעשרת מעברי הגבול עם סין, אך יאפשרו במקביל לשמור על כניסת מזון וסחורות.

 

מניין הנדבקים בהונג קונג הגיע בינתיים ל־26, עם מקרה מוות אחד. הצעדים הוכרזו לאחר שבשבוע שעבר שבתו אלפי עובדים במערכת הבריאות המקומית, בניסיון לכפות על הממשלה לסגור את הגבול באופן הרמטי. על פי התקנות החדשות, שיזכו לאכיפה מחמירה, תושבי הונג קונג החוזרים מסין יידרשו להיכנס להסגר בבתיהם. סינים ומבקרים זרים ייאלצו לשהות בהסגר בבתי מלון או בבתי מכרים. "אם הם לא יוכלו לארגן לעצמם מקום לשהות בו, הם יילקחו למתקנים זמניים שהוכנו על ידי הממשלה", כך בהודעת שרת הבריאות של הונג קונג, סופיה צ'אן. גם מי ששהו בסין ב־14 הימים האחרונים והגיעו להונג קונג בטיסה מיעד אחר, יחוייבו בהסגר. 

שוטרים במעבר הגבול בנמל שנזן שוטרים במעבר הגבול בנמל שנזן צילום: איי אף פי

 

 

חנות בהונג קונג בסוף השבוע חנות בהונג קונג בסוף השבוע צילום: איי אף פי

 

גורמים רשמיים, בגיבוי צבא של מתנדבים וסטודנטים יקיימו בדיקות פתע או ייצרו קשר טלפוני עם השבים מסין, על מנת לוודא שהם מצייתים להוראות. מי שייתפסו מפרים את תנאי ההסגר, צפויים לעונש מאסר של עד ששה חודשים ולקנס בגובה 3,200 דולר ארה"ב.

 

התקנות החדשות הונהגו בחסות חוק לשעת חירום שמאפשר לממשל המקומי לעקוף תהליכי חקיקה במקרה של התפרצות מחלות. פטור מהסגר יוענק למחזיקים במשרות חיוניות, כולל צוותי אוויר וספינות ונהגי משאיות. בימים האחרונים דווח בהונג קונג על מחסור חמור בנייר טואלט, חומרי חיטוי, אורז ופסטה, אך על פי גורם בכיר בממשל, אין סיבה לבהלה. "האזרחים לא צריכים לבצע רכישות מוגזמות מתוך פאניקה", אמר בסוף השבוע מזכ"ל הממשל בהונג קונג מתיו צ'אונג. "אני מפציר בתושבים לא להקשיב לשמועות". במקביל דווח, כי הממשל הקצה 1.3 מיליארד דולר להתמודדות עם פגיעת הנגיף.

 

"הרבה אי־ודאות"

 

בשיחה עם "כלכליסט" אתמול, שעתיים לפני כניסת חוק ההסגר לתוקף, סיפר תושב מקומי על החיים בצלו של וירוס הקורונה. האיש, בן 60, שביקש לשמור על עילום שם, הסכים רק להזדהות כ"איש עסקים קטן מהונג קונג". איש העסקים, העובד בתחום המכשור הרפואי, מנהל פרויקטים עבור מספר מפעלים בסין, ובימים כתיקונם, נמצא כל העת על הקו.

 

תתאר את האווירה ברחובות הונג קונג בימים אלה. יש תחושה של פאניקה?

 

"קיימת הרבה מאוד אי־ודאות, אבל לא פאניקה. אני גם מקווה שזה לא יתפתח לכך, אבל כמובן שזה תלוי בהיקף של המקרים חדשים שידווחו. בינתיים, אנשים פשוט מנסים להגן על עצמם ועל בני המשפחה. כמובן, שאם הם נתקלים בקושי להשיג מסכות מגן, שזו בעיה קשה מאוד כרגע, הם יפתחו תחושות שליליות כלפי הממשלה".

 

הווירוס תוקף את הונג קונג בתקופה לא פשוטה, אחרי חודשים ארוכים של הפגנות אלימות נגד הממשל בבייג'ינג, שהביאו ממילא לפגיעה קשה בעסקים המקומיים. "הנפגעים המרכזיים הן הקמעונאיות המקומיות, וכמובן גם התיירות וחברות התעופה. המגזרים האלה נמצאים במצב רע מאוד", מספר איש העסקים.

 

"לגבי ההפגנות, אני חייב להגיד שהעסקים שלי לא נפגעו מזה. מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין השפיעה עלי יותר, בגלל המכסים שמר דונלד טראמפ הטיל. אני מספק חלפים תעשייתיים ממתכת, והמכסים האמריקאיים שהוטלו על המוצרים האלה השפיעו על היקף ההזמנות. אם בעבר היו מבקשים ממני ארבע מכולות בכל פעם, בגלל המכסים, מזמינים ממני כעת רק שתיים".

 

אז אפשר לומר שבינתיים טראמפ גרם לך יותר נזק מהקורונה.

 

"יחסית כן. אבל מי יודע כמה זמן הקורונה יימשך, מתי יגיע השיא. קשה בינתיים לערוך את ההשוואה".

 

התמונות שיוצאות מסין קשות ומטרידות מאוד. אנשים מתים ברחובות, ברכבות.

 

"כן, זה מדאיג אותנו מאוד. אנחנו רואים את התמונות האלה בסרטוני יוטיוב שמגיעים אלינו. וגם מספר המקרים כמובן עולה כל יום בסין, ואנחנו לא יודעים כמה אנחנו רחוקים עדיין מהשיא. גם בהונג קונג יש מקרים של אנשים שהתעלפו ברחוב, אבל אין דיווחים מה בדיוק קרה לאנשים האלה, כך שאני לא יכול לומר בוודאות אם זה קשור לקורונה או לא, כי קורה שאנשים קורסים ברחוב גם בלי קשר לווירוסים. בהונג קונג, כולם מתייחסים במלוא הרצינות למצב הזה. כשאתה יוצא לרחוב, אתה רואה שמעל 90% מהאנשים הולכים עם מסכות. אבל האספקה של המסכות, וגם של נוזלי החיטוי, לא מספיקה. למעמד הנמוך, להם קשה באופן מיוחד להשיג מסכות. בטייוואן, למשל, דורשים מאנשים תעודת זהות לפני שמספקים להם אותן. אנחנו גם שולחים מסכות מהונג קונג לסין, שם יש מחסור חמור במיוחד".

 

אתה מצליח עדיין לעבוד, או שהפעילות העסקית שלך מושבתת?

 

"המפעל שלנו והמשרד הראשי שלנו נמצאים באזור גואנגדונג, שזה בערך שעתיים נסיעה מהונג קונג. אני חזרתי להונג קונג בתחילת ינואר לכבוד חגיגות שנת הירח החדשה, ולא הייתי בסין מאז. בינתיים אני עובד מהבית וגם ביקשתי מהעובדים שלי לנהוג כך. ממשלת הונג קונג מעודדת את הנוהל הזה והאריכה את ההנחיה לעבוד מהבית בשבוע נוסף, עד ה־16 בפברואר. אבל כמובן שישנם מגזרים שלא יכולים לעשות זאת, כמו נהגי אוטובוסים למשל". בשל נוהל החירום האוסר להגיע למקומות העבודה, משרדים ממשלתיים מעניקים עתה רק שירותי חירום ושירותים בסיסיים.

 

אתה מאמין שהממשל בבייג'ינג עושה כל שביכולתו כדי להשתלט על המצב? הטענות היו שהם לא נהגו בשקיפות בהתחלה.

 

"זה לא מפתיע אותי בכלל שהם לא נהגו בשקיפות, אבל אני מאמין שכעת הם עושים כמיטב יכולתם. לגבי המספרים שהם מדווחים בסין, אני לא יכול להגיב לזה. אין לי אפשרות לבדוק".

 

המחאה עוד תחזור

 

איש העסקים מספר, שהוא יוצא מהבית כמה שפחות ומבצע קניות מרוכזות של מזון מדי כמה ימים. לדבריו, מלבד מוצרי היגיינה ומסכות, אין בעיה באספקה של מוצרים, והוא ואשתו מנסים לשמור על שגרה, ככל הניתן.

 

ההפגנות נגד הממשל בהונג קונג, הן ידעכו בגלל הקורונה?

 

"אני מבין את ההיגיון של ההפגנות ותומך במטרה, ואני לא רואה שזה נגמר. זה רק האט, בגלל וירוס הקורונה. אני מאמין, שאם הממשלה בהונג קונג לא תטפל כמו שצריך באזרחים, אם הם לא יעשו את הדבר הנכון, יותר ויותר אנשים ייצאו נגד הממשלה".

לעת עתה, כל שהוא מייחל לו, זו שנת עכברוש בריאה ושלמה.

x