$
אינטרנט

גוגל צינזרה בישראל בלבד בלוגר שחשף את שם השוטר שירה בסלומון טקה

פוסט באתרו של ריצ'רד סילברסטיין הוסר מתוצאות החיפוש של החברה בארץ, בעקבות צו משטרתי. ואולם, החסימה של גוגל אינה שלמה, וגולשים ממדינות אחרות יכולים להיחשף לתוכן

עומר כביר 12:3310.07.19
גוגל הסירה מתוצאות החיפוש של גולשים ישראלים קישור לפוסט של בלוגר אמריקאי שחשף את שמו של השוטר שירה למוות בסלומון טקה - כך גילה לכלכליסט הבלוגר, ריצ'רד סילברסטיין. "גוגל הפכה לחלק מהצנזורת חוצת הגבולות של ישראל", הוא אמר.

 

 

סילברסטיין, שמפעיל את הבלוג "תיקון עולם" מסקר בצורה ביקורתית את ישראל ואת פעולותיה. בבלוג שלו הוא נוהג לא פעם לפרסם מידע שפרסומו נאסר בישראל, ובעבר כבר נחסמו במדינה תכנים מסוג זה, למשל ציוץ שלו בטוויטר שעסק בפרשה תחת צו איסור פרסום. סילברסטיין מתגורר בארה"ב, כותב את מרבית תכני הבלוג שלו באנגלית, והבלוג עצמו רשום ומאוחסן מחוץ לישראל. תגובת גוגל בנושא טרם נמסרה, ותתפרסם לכשתתקבל.

 

סלומון טקה ז"ל סלומון טקה ז"ל

 

 

ביום ו' האחרון פרסם סילברסטיין פוסט שחשף, לדבריו, את שמו של השוטר שירה בטקה. המשטרה ביקשה להוציא צו איסור פרסום על שמו, לדבריה מתוך חשש לחייו. אתמול, קיבל סילברסטיין הודעה מגוגל שלפיה הסירה את הפוסט מתוצאות החיפוש ב-google.co.il. "גוגל קיבלה תלונה משפטית שכוללת צו בית משפט, ואנחנו בהליך של חסימת כתובות מסוימות באתר שלך מהופעה בתוצאות החיפוש", נכתב. "למרבה הצער, תנאי הצו מונעים מאתנו לשתף עותק שלו". כלומר, לסיברסטיין אין אפילו את הכלים הדרושים כדי לערער בפני החברה על ההחלטה.

 

מבדיקה של כלכליסט עולה שהקישור לפוסט הוסר לא רק מ-google.co.il אלא גם מאתרי החיפוש האחרים של גוגל, כל עוד הגולש נכנס אליהם עם כתובת IP ישראלית. כניסה באמצעות VPN עם כתובת ממדינה זרה תאפשר לראות את הקישור לפוסט בתוצאות החיפוש.

 

 

 

עם זאת, החסימה אינה שלמה. אף שהקישור לפוסט עצמו הוסר, לפעמים מופיעים בתוצאות החיפוש קישורים לעמוד הארכיון של הבלוג, שם מופיע גם הפוסט עצמו, כאשר בתקציר העמוד שמופיע בגוגל מצוין גם שם השוטר. בנוסף, גוגל לא הסירה את הקישור לפוסט שבו מדווח גוגל על חסימת הפוסט הקודם, ושכולל גם הוא את שם השוטר. החסימה שהוטלה נוגעת רק לתוצאות החיפוש שמציגה גוגל לגולשים ישראלים, ולפחות לעת עתה אין שום מניעה לגלוש לבלוג עצמו ולהיכנס לפוסט המדובר.

 

"מה שהכי מטריד הוא שבשעה שישראל הטילה צו איסור פרסום והתקשורת הישראלית לא יכולה לדווח על זהות השוטר, הצו לא תקף מחוץ לישראל", אמר סילברסטיין לכלכליסט. "כל אחד אחר יכול לדווח על המידע הזה כפי שאני עשיתי. אבל במקרה זה, גוגל מתירה לישראל להרחיב את משטר הצנזורה שלה מחוץ לאזור הסמכות שלה. אז כשאנשים מתלוננים שרשתות חברתיות או מנועי חיפוש מסייעים לצנזורה בסין, זכרו שזה קורה גם במדינה שאנשים רבים תופסים כדמוקרטיה מערבית".

 

 

 

עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות אמר לכלכליסט שהבקשה של ישראל והתגובה של גוגל תקינות, בהנחה שיש צו איסור פרסום, גם אם "קצת אבסורדית". "זה סביר לעומת פנייה לספקיות אינטרנט בבקשה שיחסמו את האתר", הוסיף. "אבל לא נוח לי עם זה, לא נוח לי עם צנזורה בכלל. לאיסור פרסום אין תכלית אמיתית, במיוחד מכיוון שבמקרה הזה המטרה שלו היא להגן על המערכת וזה פחות לגיטימי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x