$
דעות

דעה

המצפון לא מאפשר להשקיע בגרמניה, הרגש מחייב להשקיע בישראל

אלן גרוס, הבעלים והמנכ"ל של חברת הנדל"ן האמריקאית GFI ובן להורים ניצולי שואה, מספר את סיפור משפחתה של אימו בימי המלחמה, מודאג מהאנטישמיות הגואה בעולם ומסביר את החשיבות - והכדאיות - של השקעה בכלכלה הישראלית. "מאז תחילת דרכי העסקית בוער בי הרצון לפעול למען המדינה ולחזקה"

אלן גרוס 19:2401.05.19

כששואלים אותי מדוע אני מסרב באופן נחרץ להשקיע בגרמניה, התשובה שלי תמיד זהה: שואת יהודי אירופה, אשר גבתה את חייהם של שישה מיליון קורבנות יהודים, וביניהם רוב בני משפחתם של הורי ושל הורי אשתי.

 

הורי נישאו לפני מלחמת העולם השנייה. לאחר שפרצה המלחמה נשלח אבי אל מחנות העבודה; אמי התחבאה מפני הנאצים במשך תשעה חודשים. רק בחשכת הלילה, ודרך היערות בלבד, הלכה עם אחי הגדול, שהיה אז פעוט בן שנתיים בלבד, מהעיירה דברצן לעבר בודפשט, נסיעה האורכת כשעתיים ביום רגיל.

 

 

אלן גרוס. המצפון לא מאפשר להשקיע בגרמניה אלן גרוס. המצפון לא מאפשר להשקיע בגרמניה

 

כאשר הגיעה אל בודפשט גילתה שאמה נשלחה ברכבת לאושוויץ ושאחיה הפך להיות חלק מקבוצת הנוער של ההיטלר יוגנד, מתוך מחשבה כי כך יוכל להציל את משפחתו. בעת שאמה הייתה על הרכבת, הוריד אותה ממנה בנה - שהיה, כאמור, חלק מהנוער ההיטלראי - בטענה שהיא נדרשת לחקירה באשר לכסף שהחביאה בביתה. אז הביא אותה אל בית ראול ולנברג, שם החביאו אתה עד סוף המלחמה. באותה דרך הצליח גם להציל את אביו ואת אחותו.

 

אח נוסף של אמי הצליח לשרוד את השואה, למרות שנשלח על ידי מנגלה מספר פעמים אל תאי הגזים. בפעם השלישית הבחין בו מנגלה, נדהם לראות כי הוא עדיין חי, ואמר בתגובה: "איך אתה עדיין חי, יהודי מלוכלך".

 

מאורעות השואה שזורים בחיי משפחתי, ואדמת גרמניה רוויה בדמה. לכן מצפוני לעולם לא יאפשר לי להשקיע בארץ זו.

 

האנטישמיות לא פסה מהעולם גם היום, ובזמן האחרון אפילו גואה באירופה ובארה"ב - כפי שניתן ללמוד מהפיגועים המחרידים האחרונים שאירעו בבתי כנסת וגבו את חייהם של יהודים רבים.

 

כיהודי ציוני, אשר רואה בהקמתה של מדינת ישראל את הפתרון לעם היהודי, אני מבין את החשיבות האקוטית בהשקעה ובפיתוח מדינת היהודים. מדינת ישראל הצעירה מחזיקה בהישג עצום של 12 זוכי פרס נובל ונחשבת כיום למעצמה טכנולוגית ובעלת כלכלה משגשגת, הנמצאת במגמת עלייה מתמדת.

 

 

בניין ה רייכסטאג, ברלין בניין ה רייכסטאג, ברלין צילום: רויטרס

 

בשנים האחרונות אנו עדים לגל של השקעות בכלכלה הישראלית, על ידי יהודים רבים החיים ברחבי העולם. כמובן שברובד העסקי יש היגיון רב בהחלטה להשקיע בכלכלה הישראלית: דו"ח ה-OECD לשנת 2018 מצביע על רווחיות המשק הישראלי ועל נתוני ביצוע טובים בתחום הכלכלי; שיעור הצמיחה רושם עלייה של 3.3% מאז שנת 2000, נתון גבוה יותר מזה של מדינות רבות ב-OECD.

 

יחד עם זאת אני מאמין כי רבים מהיהודים המשקיעים במדינה עושים זאת גם מטעמים של אידיאולוגיה, מחויבות ואהבת הארץ.

 

ההשקעה שלי בישראל בנויה משני רבדים: הרובד העסקי של השקעה כדאית בכלכלת ישראל, וזה הרגשי - הרצון הבוער בי מאז תחילת דרכי העסקית, לפעול למען המדינה ולחזקה, מתוך שליחות ציונית וכבן למשפחה ניצולת שואה.

 

הורי חינכו אותי לעולם לא לוותר על חלומותיי, ובזכות זה אני מצליח בעסקי עד היום. אני מאמין כי עלינו מוטל התפקיד החשוב להמשיך ולהצעיד את המדינה קדימה, ולפעול למען פיתוחה ושגשוגה.

 

הכותב הוא בעלים ומנכ"ל GFI 

 

כך נראית תקומה. משפחתו של אלן גרוס כך נראית תקומה. משפחתו של אלן גרוס

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x