$
הכמוסה

הכמוסה

"מדברים על איראן וביטחון המדינה, אבל בלי מים, אוויר ואוכל לא יהיו פה חיים"

מאיה יעקבס, מנכ"לית עמותת צלול, מזכירה שלפי דו"חות האו"ם עומד בפנינו חלון הזדמנויות של מספר שנים לעצור את השינוי באקלים, והפוליטיקאים הישראלים כמעט ולא מתעניינים בנושא הסביבתי. אבל יש מה לעשות

קרן צוריאל ואורי פסובסקי 09:0315.03.19

ערב הבחירות לכנסת ה-21, המועמדים והמפלגות מאמצים שלל נושאים כדי למשוך את קולות הבוחרים - למעט אחד: הנושא הסביבתי. בישראל אין מפלגה ירוקה, אין מפלגה שהאג'נדה הירוקה היא חלק משמעותי מסדר היום שלה, וחברי הכנסת הירוקים די חלשים. זה לא המצב בשאר העולם, שם הנושא הסביבתי זוכה להרבה מאוד תשומת לב. בארצות הברית, למשל, מחוקקי המפלגה הדמוקרטית מקדמים תוכנית סביבתית מקיפה שתעלה טריליוני דולרים.

 

 

 

 

מאיה יעקבס, מנכ"לית צלול, לא מופתעת. "ישראל תמיד בדיליי, ומה שקורה בארה"ב קורה אצלנו שנתיים-שלוש מאוחר יותר. אני מקווה שנצליח להאיץ ולצמצם את הפער, כי כותרת העל של כל מה שקשור בסביבה הוא שאין זמן ושאנחנו פועלים נגד השעון. האו"ם פירסם דו"ח חמור ומדאיג שלפיו נשאר חלון הזדמנויות של 10-12 שנים לעצור את התהליך.

 

מאיה יעקבס, מנכ"לית עמותת צלול. "אצלנו לא מתעסקים בשום אג'נדה - לא חברתית ולא כלכלית" מאיה יעקבס, מנכ"לית עמותת צלול. "אצלנו לא מתעסקים בשום אג'נדה - לא חברתית ולא כלכלית" צילום: דור מלכה

 

 

"אבל אני משתדלת לא לדבר במושגים של אסון ודרמה, כדי לא להפוך את כולנו לבעלי חיים שעומדים מול אורות של רכב מתקרב", היא מסבירה. "יש הרבה דברים שאפשר לעשות ומה שקורה בארה"ב זו התגובה הנורמלית. היינו מצפים לזה גם מהפוליטיקאים אצלנו, אבל אצלנו לא מתעסקים בשום אג'נדה - לא חברתית ולא כלכלית, אז אותי זה לא מפתיע. מדברים על ביטחון המדינה והאיום האיראני. האיום הסביבתי לא פחות גדול. אנחנו יכולים לריב מהיום עד מחרתיים - בלי מים, אוויר ואוכל לא יהיו פה חיים".

 

איזה נושאים יהיו על סדר היום של הכנסת ה-21, שתתחיל לעבוד בחודשים הקרובים?

 

"יש צורך בשינוי בפרדיגמה של מנופי הצמיחה הכלכליים. ההנחה היא שהמדינה יודעת לייצר הכנסות מדברים לא סביבתיים כמו יבוא רכבים, יבוא דלקים ועידוד צרכנות שגרועה לכדור הארץ. צריך להפחית דרמטית צרכנות, (משלוחי חבילות של) אמזון ועלי אקספרס שמגיעים במטוסים בכמויות לארץ, עם כל האריזות ועטיפות הפלסטיק. צריך ללמד את הפקידות הכלכלית לייצר מנופי צמיחה חדשה.

 

"בכנסת הבאה צפויים כמה חוקים דורסניים ואנטי-דמוקרטיים, כמו חוק אזורים ימיים, שמנהל את כל מה שקורה בלב ים, במקום שבו נמצאות אסדות הקידוח. החוק השני הוא חוק הות"ל, הוועדה לתכנון לאומי, מין שם מפוצץ למכבש דורסני שלא מאפשר התנגדויות של הציור. שר האוצר כחלון משחק בחיינו כאילו שאנחנו במשחק מונופול וסופר דירות באקסל, במקום לתכנן שכונות שמבוססות על תחבורה ציבורית, בריאות הציבור, איכות חיים והליכה ברגל. ובכנסת הבאה רוצים לעשות את חוק המטרו, שיאפשר את בניית הרכבת העצומה ויבטל כל יכולת התנגדות, ואנחנו לא נאפשר לדברים האלה לקרות".

 

 

רעיונות ואנשים יוצאי דופן שיגרמו לכם לראות את העולם קצת אחרת
 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

 

בראיון מרתק לפודקאסט "הכמוסה" מספרת יעקבס על הלקחים מחוק השקיות, למה כל כך קשה לישראלים להיגמל מכלים חד פעמיים, מזכירה שבישראל שטופת השמש אין דגש על אנרגיה מתחדשת (להפך), ומספרת על הגישה הפרגמטית שלה לחיים קצת יותר סביבתיים.

 

"הכמוסה" הוא פודקאסט שבועי שבו קרן צוריאל ואורי פסובסקי מציגים רעיונות ואנשים יוצאי דופן. פרק חדש מתפרסם מדי יום שישי באתר כלכליסט וזמין גם בספוטיפיי , ב-iTunes ובאפליקציית הפודקאסט האהובה עליכם (חפשו את "הכמוסה" או העתיקו את הקישור הזה ).

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x