$
תעשייה ופיננסים

בעקבות הלבנת ההון הגדולה בהיסטוריה: אסטוניה סילקה את דנסקה בנק מהמדינה

המפקח על המגזר הפיננסי באסטוניה הורה לבנק הדני לסגור את שלוחתו במדינה, זאת לאחר ששימשה להלבנת 200 מיליארד יורו. הבנק הודיע גם על הפסקת הפעילות בליטא, לטביה ורוסיה, משם הגיעו הכספים שהולבנו

שירות כלכליסט 23:5420.02.19

דנסקה בנק יפסיק את פעילותו באסטוניה, ששימשה להלבנת ההון הגדולה ביותר שנחשפה אי פעם. הרגולטור במדינה הבלטית הורה לבנק הדני לסגור את סניפו בטאלין הבירה בתוך שמונה חודשים, על רקע ביקורת חריפה שנמתחה על המפקחים על הבנקים במדינה לאחר חשיפת הלבנת ההון, שהיקפה נאמד ב־200 מיליארד יורו.

 

 

 

פרשת הלבנת ההון התפוצצה בקיץ האחרון, לאחר שהיומון הדני "ברלינגסקה" דיווח כי סניף הבנק באסטוניה לא רק שימש כצינור להלבנת כספים שמקורם ברוסיה, אלא גם התעלם מסימני האזהרה שצצו במשך שנים. מנהל הפעילות הזרה של דנסקה בנק בשיא הלבנות ההון, בין 2007 ל־2015, היה תומאס בורגן, ששימש מאוחר יותר כמנכ"ל הבנק. בורגן הסכים לפרוש מתפקידו רק בספטמבר, בעקבות הלחץ התקשורתי שיצרה הפרשה.

 

כאמור, הרגולטור האסטוני הורה לבנק להחזיר את כל הפיקדונות ללקוחותיו, ולהעביר את ניהול ההלוואות שהעניק לחברה אחרת באסטוניה. יו"ר הרשות המפקחת על המגזר הפיננסי במדינה הבלטית, קילבר קסלר, מסר כי "הפרות רציניות ורחבות היקף של החוקים המקומיים בוצעו באסטוניה באמצעות סניף של בנק זר. האירועים הנחיתו מכה קשה לשקיפות, האמינות והמוניטין של המערכת הפיננסית באסטוניה".

 

 

דנסקה בנק, קופנהגן דנסקה בנק, קופנהגן צילום: בלומברג

 

המנכ"ל הזמני של דנסקה בנק, יספר נילסן, מסר בתגובה כי "אנחנו מצטערים לעזוב את אסטוניה בנסיבות הללו, אבל אנחנו מבינים את החומרה שבה הרגולטור האסטוני ראה את הדברים". נילסן מסר עוד, כי לצד הפסקת הפעילות באסטוניה, הבנק יחסל גם את פעילותו במדינות הבלטיות האחרות — ליטא ולטביה — וכן ברוסיה. לדברי המנכ"ל, ההחלטה התקבלה כחלק מ"שינוי אסטרטגי למיקוד פעילות הבנק במדינות הנורדיות".

 

נוסף על החקירה באסטוניה, מתנהלות חקירות בעניין הלבנת ההון בדנסקה בנק גם בדנמרק, ארה"ב ובריטניה, שבה היו מאוגדות רבות מהחברות שאליהן הועברו הכספים.

 

האיום הגדול ביותר על דנסקה בנק הוא הגדרתו בידי משרד המשפטים האמריקאי כ"מוסד פיננסי מרכזי להלבנת כספים". מהלך כזה עלול להוביל לניתוקו מהמערכת הפיננסית הבינלאומית — צעד שפירושו חיסולו של הבנק.

 

ברקע החלטת הרגולטור האסטוני הודיעה רשות הבנקאות האירופית על פתיחתה של חקירה רשמית סביב התנהלותם של המפקחים על הבנקים באסטוניה ובדנמרק, בשנים שבהן בוצעה הלבנת ההון בדנסקה בנק. החקירה נפתחה בעקבות בקשה רשמית שהגישה מועצת אירופה בספטמבר ובו היא הפצירה ברשות להשתמש בסמכות שניתנה לה, כדי לבדוק את הכשלים שאפשרו להלבנת ההון להתרחש במשך שמונה שנים, והאם היתה בהם הפרה של כללי הפיקוח על הבנקים של האיחוד האירופי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x