$
חדשות טכנולוגיה

פייסבוק הסירה רשת איראנית של מאות עמודים וחשבונות מזויפים

הרשת פעלה במספר גדול של מדינות, בהן ישראל - והגיעה ליותר מ-2 מיליון משתמשים; הפעילות שכוונה לגולשים בארץ התבססה על סיפורים מהתקשורת האיראנית בנושאים כמו יחסי ישראל-פלסטין, המלחמות בסוריה ובתימן ותפקידן של ארה"ב, ערב הסעודית ורוסיה באזור

עומר כביר 21:3431.01.19

פייסבוק חשפה והסירה רשת של מאות עמודים וחשבונות מזויפים שפעלה מאיראן במטרה להשפיע ולעצב את השיח במספר גדול של מדינות, ובהן גם ישראל – כך הודיעה הערב הרשת החברתית. אף שכללה רק כמה מאות חשבונות, הפעילות של הרשת הגיעה ליותר מ-2 מיליון משתמשים.

 

הרשת שזוהתה פעלה בפייסבוק באינסטגרם, כאשר עיקר פעילותה התמקד במדינות במזרח התיכון ובדרום אסיה. בסך הכל פייסבוק זיהתה והסירה 260 עמודים, 350 חשבונות משתמש ושלוש קבוצות בפייסבוק וכן 160 חשבונות באינסטגרם, שהפגינו מה שהחברה מכנה "התנהגות מתואמת ולא-אותנטית".

 

1.95 מיליון משתמשים בפייסבוק עקבו אחרי לפחות חשבון אחד שהופעל על ידי הרשת, ועוד 250 אלף משתמשי אינסטגרם עקבו אחרי לפחות חשבון אחד שלה באפליקציית שיתוף התמונות. הרשת האיראנית רכשה פרסומות כדי לקדם את הפצת המסרים שלהם, אך מדובר היה ברכישות בסכום קטן יחסית – 27 אלף דולר לכל אורך תקופת פעילותה. כן זוהו שמונה אירועים שארגנה הרשת, ואולם מספר המשתמשים הכולל שהביע בהם עניין עמד על כ-200 בלבד ונראה שארגון אירועים בעולם הפיסי לא היה המטרה העיקרית של פעילותה.

 

החשבונות השונים פעלו בכמה צבירים, כאשר כל צביר מתמקד במדינה מסוימת. פרט לישראל פנתה הרשת גם למשתמשים באפגניסטן, אלבניה, אלג'יריה, בחריין, מצרים, צרפת, גרמניה, הודו, אינדונזיה, איראן, עיראק, בוליביה, מקסיקו, מרוקו, פקיסטאן, ערב הסעודית, סרביה, דורם אפריקה, סודאן, סיריה, טוניסיה, ארה"ב ותימן.

 

התכנים שהפיצה הרשת היו בעיקר סיפורים חדשותיים שקשורים לאירועים אקטואליים, שנועדו לקדם נרטיבים מפלגים ולעצב דיון ציבורי. פעמים תכופות נעשה לצורך כך שימוש בסיפורים שפורסמו במקור בכלי תקשורת שבשליטת איראן.

 

נשיא איראן חסן רוחאני נשיא איראן חסן רוחאני צילום: רויטרס

הפעילות שכוונה לגולשים בישראל התבססה על סיפורים מהתקשורת האיראנית בנושאים כמו יחסי ישראל-פלסטין, המלחמות בסוריה ובתימן ותפקידן של ארה"ב, ערב הסעודית ורוסיה באזור. כן פוסטים עם תוכן אנטי-ישראלי באנגלית ובשפות אחרות, ופוסטים בעברית שהכילו דימויים שליליים של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וגורמים נוספים בממשל וביקורת על נתניהו ועל משפחתו.

 

עם זאת, החשבונות הוסרו לא על בסיס התכנים ששיתפו או קידמו אלא על בסיס ההתנהגות המטעה שאפיינה את פעילותם. חשבונות ועמודים אלו הציגו את עצמם כמקורות חדשות עצמאיים ומקומיים, אבל למעשה הופעלו על ידי גורמים מאיראן. ההסרה לא קשורה לעצם העובדה שהחשבונות שיתפו תכנים מאיראן, אלא לעובדה שהחשבונות הסתירו את זהותם האמיתית.

 

את זיהוי החשבונות הוביל צוות ייעודי חוקרים בחברה שמחפש פעילויות מסוג זו באמצעות שיטות מתקדמות לניתוח מידע לצורך זיהוי דפוסים חשודים, ותוך עבודה עם שותפים בתעשייה ובממשלה. במקרה זה, הרשת זוהתה במסגרת חקירה מתמשכת שעורכת פייסבוק מאז שזיהתה והסירה רשת אחרת של חשבונות מזויפים שפעלה מאיראן, שאותה חשפה החברה באוגוסט.

 

שני אפיקים עיקריים סייעו לפייסבוק לחשוף את פעילות הרשת. הראשון, יכולות פנימיות שפתחה החברה לזיהוי חשבונות מזויפים, בסיוע מידע שעלה בחקירת החברה של הרשת האיראנית הראשונה שנחשפה. האפיק השני הוא שיתוף פעולה עם חברות אחרות בתחום, שרבות מהן ביצעו חקירות משלהן נגד גורמים דומים. המידע שהן אתרו והעבירו לפייסבוק אפשר לה למצוא את הרשת הנוכחית.

 

"אנחנו תמיד עובדים על מנת לזהות ולעצור פעילות מסוג זה, כי אנחנו לא רוצים שהשירותים שלנו ישמשו על מנת לתמרן אנשים", אמר מנהל מדיניות הסייבר של פייסבוק, נתנאל גלייכר, בהודעה שפרסמה החברה. "אנחנו מסירים את העמודים, הקבוצות והחשבונות האלו על בסיס ההתנהגות שלהם, לא התוכן שהם פרסמו. האנשים מאחורי הפעילות הזו תיאמו את פעילותם זה עם זה והשתמשו בחשבונות מזויפים כדי ליצור מצג שווא, וזה הבסיס לפעולה שלנו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x