$
תעשייה ופיננסים

מחשש לברקזיט קשה: ענקית הסעדה למטוסים אוגרת מזון

גייט גורמה, הגדולה בעולם בתחומה, משרתת 20 חברות תעופה בבריטניה. בכיר בחברה: "אנחנו מגדילים מלאים של מוצרים מהאיחוד האירופי, כדי לצמצם בעיות". מגמה נוספת לקראת הברקזיט: מאות מוצרי מזון התכווצו

שירות כלכליסט 20:2222.01.19

עזיבה של בריטניה את האיחוד האירופי ללא הסכם צפויה לגרום לתורים ארוכים במיוחד בשדות התעופה בבריטניה ולהקפיא פתיחת נתיבים חדשים, אך גורמי ההסעדה רוצים לכל הפחות לדאוג לכך שלנוסעים יהיה מה לאכול.

 

 

 

חברת גייט גורמה, חברת ההסעדה הגדולה בתעשיית התעופה, החלה לאגור מזון, חטיפים וסכו"ם חד פעמי. החברה, שמשרתת 20 חברות בעשרה נמלי תעופה בבריטניה, מאחסנת כמויות גדולות של פיצה, גלידה וברווז צלוי עבור מחלקת עסקים, כך שיספיקו לעשרה ימים של כאוס שצפוי ללוות ברקזיט קשה.

 

 

מכולה של גייט גורמה מכולה של גייט גורמה צילום: בלומברג

 

פריטי מזון מצוננים נשמרים במחסן של החברה בפיטרבורו, אנגליה, בעוד ערימות עצומות של קופסאות חטיפים, בוטנים וגלילי נייר טואלט ממתינות במחסן בלונדון. "חברות עשויות להיתקל בקשיים אם לא ייערכו מראש", ציין סטיבן קור, מנהל חטיבת מערב אירופה של החברה, שבסיסה בציריך. "אנחנו מגדילים בהדרגה מלאים של מוצרים שמגיעים מהאיחוד האירופי כדי לצמצם את הבעיות בגבול הבריטי".

 

מלבד מזון וציוד לטיסות, חברות אוגרות מלאים של מוצרים רבים נוספים. מחלקי מכוניות וכנפיים של מטוסים ועד בירה ותרופות לסרטן.

 

גייט גורמה, לשעבר בבעלות סוויסאייר, נשלטת כיום בידי HNA הסינית. היא מייצרת את רוב הארוחות בגרמניה ובספרד ומשנעת אותן לבריטניה במשאיות. המשמעות היא, שימוש במעבר הימי קאלה־דובר, שצפוי להפוך לבעייתי בגלל בדיקות מכס שיתבצעו שם במקרה של ברקזיט ללא הסכם. לפני שהארוחות נשלחות לנמל התעופה, הן מאוחסנות בפיטרבורו. האתר, המנוהל בידי צ'ילטרן קולד סטורג', נמצא כעת בתפוסה של 98%.

 

המוצרים עברו כיווץ

בתוך כך דווח כי לקראת הברקזיט, יותר מ־200 מוצרים, מנייר טואלט ועד שוקולד, עברו כיווץ. זאת על רקע מאמצי היצרנים והקמעונאים להיערך לצמיחה בעלויות ולהתגברות התחרותיות. לפי נתונים שפרסם המשרד לסטטיסטיקה בבריטניה, 206 מוצרים עברו כיווץ בין ספטמבר 2015 ליוני 2017 - יותר מפי שניים לעומת המוצרים שעברו הגדלה.

 

רה"מ מיי רה"מ מיי צילום: אם סי טי

 

עם הדוגמאות הבולטות אפשר למנות את מארזי חטיפי השוקולד מולטיזרס ו־m&m של מארס, שהתכווצו בעד 15%. יצרנית המזון מק'וויטיז הקטינה את מספר עוגות התפוז־שוקולד ג'פה קייקס בכל מארז, ואילו חברת ברדס איי הפחיתה גם היא את מספר חטיפי הדג בחבילה, בציינה את "עלות חומרי הגלם שטיפסה מאז משאל העם על ברקזיט".

 

טרופיקנה הקטינה את מארזי המיץ ודוריטוס את מספר הצ'יפס בכל חבילה. שתי החברות ציינו את שערי החליפין כאחת הסיבות למהלך.

 

מאחורי הקלעים, ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי עובדת קשה על מנת להציג שינויים להסכם הברקזיט, שנדחה ברוב קולות מוחץ בהצבעה בפרלמנט בשבוע שעבר. זאת לקראת הצבעה על ההסכם המחודש שתתקיים בפרלמנט ביום שלישי הבא. שלשום אמרה מיי כי היא מתמקדת בהכנסת שינויים לסעיף הבקסטופ, אותה תעודת ביטוח, כביכול, שאמורה למנוע מגבלות תנועה ושינוע סחורות בגבול עם אירלנד. עם זאת, היא מסרה מעט מאוד פרטים לגבי כלל השינויים שהיא מתכננת בהסכם.

 

מהלך אפקטיבי שנקטה בינתיים הוא ביטול עמלה בגובה 65 ליש"ט שאזרחי האיחוד האירופי אמורים היו לשלם על מנת להבטיח את זכותם להמשיך ולהתגורר בבריטניה אחרי הברקזיט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x