$
בארץ

כחלון פועל לבלום את העלאת תעריף החשמל

שר האוצר הנחה את בכירי משרדו לבחון אפשרויות למנוע את עליית תעריפי החשמל. בין האפשרויות שנבחנות: גיוס מהיר של אגרות חוב לחברת החשמל, פריסה של העלאת התעריף לכמה פעימות, או דחייה של גביית מס על דלקים. במקביל פועל כחלון לבלימת העלייה במחירי הלחם

ליאור גוטמן ועמרי מילמן 20:3515.12.18

שר האוצר משה כחלון יוצא לקרב בלימה בניסיון למנוע את עליות המחירים שמאיימות על תדמיתו כשר אוצר חברתי ושעלולות לעלות לו באובדן קולות בקלפי.

 

ל”כלכליסט” נודע כי בהנחיית כחלון, החל האוצר לבחון כמה אפשרויות למנוע את העלאת מחיר החשמל שיגרור אחריו עליית מחירים במגזרים רבים. במקביל, נבחנת אפשרות למתן את העלייה החריגה בארנונה ויצירת דיל עם המאפיות הגדולות שיימנע את העלאת מחירי הלחם.

 

 

 

על עלייית מחיר החשמל הוחלט החודש, והיא תיכנס לתוקף בתחילת ינואר בטווח שבין 6.5% ל־8.1% בהתאם לצריכה. החוק אוסר על כחלון להתערב בקביעת תעריפי המים והחשמל. מי שקובע אותם הן רשויות עצמאיות וחיצוניות שאינן כפופות לאף משרד, וזאת בכוונת מכוון - המחוקק לא רצה שפוליטיקאים יכניסו או יוציאו את הידיים שלהם מהארנק של הציבור בכל מערכת בחירות. כחלון יכול למתן או לבטל עליות רק לאחר שהן ייכנסו לתוקף.

 

 

 

מבדיקת “כלכליסט” עולה שכדי לעשות מהלך מהיר שגם ישפיע, משרד האוצר יכול לפעול בכמה מישורים מקבילים. הראשון - לעשות גיוס מהיר של איגרות חוב לחברת החשמל בהיקף של מיליארד וחצי שקל עד שני מיליארד שקל. הסכום הזה יספיק לבטל או לצמצם משמעותית את העלייה המיועדת בתעריף החשמל.

 

אפשרות שנייה היא לפרוס על פני השנה את העלייה בתעריף. כלומר במקום עלייה של 8% בבת אחת, להעלות אותה במספר פעימות שנתיות כך שהשפעה על הציבור תהיה נמוכה וכמעט בלתי מורגשת. המהלך דורש התערבות והסכמה של רשות החשמל שהיא כאמור אוטונומית. אולם במליאת רשות החשמל יושבים שני נציגים של האוצר מתוך חמישה נציגים, כך שקולם יכול להשפיע.

 

החזר החוב של מצרים

 

אפשרות נוספת שעומד בפני שר האוצר: חברת החשמל היא חברה ממשלתית בבעלות מלאה. כבעלים - המדינה יכולה לתת לה כסף, מה שמכונה הזרמת הון בעלים. נכון שהמדינה מעולם לא עשתה את זה, ובכל פעם שהיה חסר כסף בקופה - הציבור שילם מכיסו. כדי למנוע את ההתייקרות יש צורך בעד 2 מיליארד שקל. כסף גדול, אבל לא משימה בלתי אפשרית במונחים של מדינה. אם השר כחלון מספיק ציני הוא יוכל להפיל את זה על המשרדים בצורה של קיצוץ רוחבי. נראה את השר שיסרב לו.

 

אפשרות שלישית היא לבטל או לדחות את גביית הבלו (מס) על הדלקים, מהלך שימתן בכ־%30 עד 40% את העלייה. בוודאי אם האוצר יוותר על העלייה המיועדת במס על הפחם שאמורה להיכנס בפברואר ותייקר אותו מ־46 שקל לטון ל־102 שקל לטון. העלייה במחירי הפחם במהלך 2018 תרמה להתייקרות החשמל כ־3% בפעימת התעריף הנוכחית.

אפשר גם לקוות שחברת החשמל תצליח במאמציה להחזר חוב מממשלת מצרים. באפריל 2017 נקבע שמצרים חייבת לישראל 1.8 מיליארד דולר. 25% מהסכום הזה יכול לבטל את עליית התעריף, אבל ממשלת ישראל לא לוחצת וחברת החשמל עוד מחכה לתשלום.

 

עוד הארכה לנטו הוזלות

 

בתעריפי המים מנעד השליטה של כחלון פחות גמיש. ביטול העלייה בתעריף החשמל רק ימתן את ההתייקרות בתעריפי המים. במקום התייקרות של 4.5% בינואר נישאר עם 3.25%.

 

בנושא הלחם ינסה שר הכלכלה אלי כהן לפעול מול המאפיות במטרה להגיע לסיכום לפיו תבוטל ההתייקרות בתמורה למענקים שונים. למשל בתמורה להתייעלות טכנולוגית שבטווח הארוך תייתר את הצורך בהתייקרות.

 

מבחינת כחלון התייקרות ארנונה חריגה שעלולה להיות תשתית להתייקרויות נוספות לא תהיה על הפרק. ההתייקרות האוטומטית לא מצריכה אישור של השרים והיא תיכנס לפועל בתחילת ינואר בשיעור של 0.3% אחרי שהשנה כבר התייקרה ב־2.2% נוספים.

 

הערב הודיע כחלון על כוונתו להאריך לשנת 2019 את ביטול המכס ומס הקנייה במסגרת תוכניות ה”נטו” השונות. בנטו משפחה בוטל שיעור מס קנייה של 15% על טלפונים סלולריים ומכס של 12% על נעלים וגם על עדשות ומסגרות למשקפיים. בנטו תינוקות בוטל מכס של 12% על מוצרי תינוקות שונים. בנטו הוזלות בוטל שיעור מס הקנייה של 12% על מוצרי אלקטרוניקה בידורית, ועוד.

 

במקביל לכל אלה ישנה כבר המלצה של אגף התקציבים להעמיק את הפחתת המכסים - הן של מוצרים תעשייתיים והן של סחורה חקלאית. כעת מסתמנת המלצה נוספת: שינויים יסודיים בכללים של יבוא בלעדי ומקביל וזאת למרות ששינוי הרגולציה בנושא הוא מורכב ומסובך.

 

אלא שלכל המהלכים האלו יש מחיר פוליטי כבד. גם התעשיינים, גם החקלאים וגם היבואנים יעלו על הבריקדות כדי לסנדל את התוכניות האלה ויתחילו בקמפיין נגדי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x