$
משפט

ישראל הצטרפה לארגון FATF הבינלאומי הפועל נגד הלבנת ההון ומימון הטרור

רק לפני 16 שנה דורגה ישראל ברשימה השחורה של הארגון; שרת המשפטים, איילת שקד: "הישג לאומי"

ענת רואה ועמרי מילמן 10:3510.12.18

מליאת ארגון ה-FATF, (Financial Action Task Force), כוח המשימה הבינלאומי המוביל את המאבק הגלובלי בהלבנת ההון ומימון הטרור, החליטה על צירופה של ישראל לארגון.

 

על הדברים הודיעה היום (ב') שרת המשפטים איילת שקד במסיבת עיתונאים מיוחדת. שקד אמרה כי מדובר בהישג אסטרטגי יוצא דופן ומשמעותי. מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור הגדירה את המהלך כ"מפגן כוח" ואמרה כי רק באמצעות תהליך מיקוד במשרד המשפטים שהגדיר מה עומד בראש סדר העדיפויות, מטרההזו הושגה: "היכולת של ישראל להיות סביב השולחן המצומצם ולהשפיע על החלטות הנוגעות למימון טרור - מהיום אנחנו עושים זאת מהשולחן הקדמי...".

 

 

 

מדובר בארגון בינלאומי המונה 35 מדינות חברות בלבד, מרביתן מדינות ה-G20, שקובע את הכללים הבינלאומיים בתחום, כאשר הכללים מאומצים על ידי מרבית מדינות העולם. ההחלטה אושרה לאחר ביקורת מקיפה שערך הארגון בישראל בשנה האחרונה

 

הארגון הוקם ב-1989 על ידי מדינות ה-G7, במטרה להילחם בהלבנת הון ומימון טרור ברמה הלאומית והבינלאומית. בשנת 2014 פתח הארגון את שורותיו למספר מדינות נוספות להתחיל בהליך של הצטרפות, מתוך עשרות שהביעו עניין.

 

שרת המשפטים איילת שקד שרת המשפטים איילת שקד צילום: טל אזולאי

 

מדובר בהישג משמעותי לישראל במיוחד לאור כך שרק לפני 16 שנה, ישראל דורגה ברשימה השחורה של הארגון.

 

משמעות הצטרפות ישראל כחברה לארגון היא כי ישראל תוכל לקחת חלק פעיל בעיצוב המדיניות העולמית בתחום המאבק הבינלאומי בהלבנת הון ומימון טרור. לפי משרד המשפטים הדבר גם ישפר את מעמדה הבינלאומי של המדינה, ישפר יכולתו של הסקטור הפיננסי לפעול בזירה הבינ"ל שכן מדינות וחברות בינלאומיות חוששות לפעול במדינות שיש בהן חשש להלבנת הון, שמא הדבר יסבך את כלל פעילות העסק. עוד מעריכים במשרד המשפטים כי הצטרפות ישראל לארגון תתרום לחיזוק הכלכלה ולסקטור העסקי בישראל, ולמיצוב ישראל כמקום אטרקטיבי להשקעות.

 

ישראל בולטת לטובה, אך יש גם ביקורת 

דו"ח הביקורת שהוגש עם אישור כניסתה של ישראל מעלה כי ישראל היא אחת משלוש המדינות המובילות בעולם מבחינת אפקטיביות המאבק בהלבנת הון ומימון טרור יחד עם ארה"ב ובריטניה. בין היתר ישראל בולטת לטובה במאבק במימון טרור, אפקטיביות פעילותה של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, מדיניות חילוט כספים שמקורם בפשיעה (בין השנים 2017-2013, חילטה ישראל כ- 24.6 מיליון יורו בממוצע בשנה).

 

במקביל נמתחה ביקורת על כך שישראל טרם החילה את משטר איסור הלבנת ההון ומימון טרור על מתווכי נדל"ן, סוחרים במתכות יקרות ונותני שירותים לחברות ולנאמנויות, וכן על כך שלא הטילה חובות דיווח על פעולות חשודות על עורכי דין ורואי חשבון, כנדרש בסטנדרטים הבינ"ל. בנוסף, נקבע שהרגולטורים הפיננסיים טרם השלימו יישומו של מודל פיקוח מבוסס סיכון.

 

מרשל בילינגסלי, נשיא ארגון ה- FATF מסר כי "אני מברך את מדינת ישראל על קבלתה לארגון ה- FATF. במסגרת הליך הביקורת המקיף לבחינת משטר איסור הלבנת ההון ומימון הטרור, הוכיחה ישראל בהצלחה כי היא משיגה תוצאות טובות בזיהוי וטיפול בסיכונים הניצבים בפניה". אולם הוסיף, כי "סיום הליך הביקורת איננו נקודת הסיום, אלא מהווה עבור ישראל נקודת פתיחה להמשך חיזוק המשטר. אנו בטוחים כי לאור מחויבותה של ישראל להגן על יושרת המערכת הפיננסית שלה, המדינה תפעל במהירות להטמיע את הפעולות המומלצות בדו"ח הביקורת".

 

שקד אמרה היום במסיבת העיתונאים כי: "ההצטרפות לארגון היא הישג לאומי ברמה המדינית, התורם ליכולתה של ישראל להיאבק במימון טרור בזירה הבינלאומית, מחזק את הכלכלה הישראלית, ממצב את ישראל כמדינה אטרקטיבית להשקעות בינלאומיות, ומשפר את מעמדם של גופים בסקטור הפיננסי הישראלי ואת יכולתם לפעול בכלכלה העולמית. הדבר מאפשר למדינה להיות שותפה בעיצוב המדיניות העולמית בתחומי המאבק במימון טרור והלבנת ההון".

 

מנכ"לית משרד המשפטים פלמור מסרה עוד: "מדובר בהישג שמעיד על עוצמתו של משרד המשפטים כמשרד מטה המוביל תהליכי עבודה וחקיקה מורכבים ברמה חוצת ממשלה, וכמשרד עם יכולות תכנון, הנחיה וביצוע ברמה הגבוהה ביותר. החלטת ה-FATF היא תוצאה של תהליך סדור ואינטנסיבי, שהמשרד הקצה לו משאבים ויצר מעטפת אסטרטגית וארגונית שאפשרה לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור להוביל את המהלך בהצלחה יוצאת דופן".

 

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט מסר כי: "אימוץ דו"ח הביקורת של מדינת ישראל על ידי ארגון ה-FATF והצטרפותה לארגון משקף את העשייה של כל גופי אכיפת החוק בישראל, את שיתוף הפעולה שלהם בכל הנוגע לאכיפה כלכלית משולבת ואת המחויבות העמוקה של מדינת ישראל להיאבק בפשיעה החמורה, בהלבנת ההון ובמימון הטרור".

 

ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ד"ר שלומית ווגמן-רטנר מסרה כי: "הדוח משקף את קפיצת המדרגה המכרעת שביצעה ישראל בשני העשורים האחרונים בתפיסתה את תחום, הנחוצים להגנה על יושרת המערכת הפיננסית הישראלית ועל בטחונה, וממצב אותה בחוד החנית של המאבק העולמי. אני גאה במיוחד בדירוג ההצטיינות הגבוה שהוענק לרשות לאיסור הלבנת הון, כאחת משתי הרשויות האפקטיביות ביותר בעולם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x