$
בארץ

חברת החשמל: נפתח המכרז למכירת תחנת הכוח באלון תבור

הערכות במשק האנרגיה: ההצעות ינועו בין 800 מיליון שקל למיליארד שקל. המכירה היא חלק מהרפורמה בחברת החשמל. כמו כן, החל ההליך התחרותי השני לחיפושי גז ונפט ימיים

ליאור גוטמן 14:2226.11.18

חברת החשמל מודעה הבוקר (ב') רשמית על פתיחת ההליך המכרזי למכירת תחנת הכוח באלון תבור. דבר המכירה היה ידוע מראש ובספטמבר האחרון אף נקבעו לו כללי מסגרת על ידי רשות החשמל.

 

 

מכירת תחנת הכוח באלון תבור היא חלק מהרפורמה בחברת החשמל, שבמסגרתה תפסיק החברה להיות מונופול בתחום הייצור ותישאר מונופול בתחום הולכת החשמל וחלוקתו. כדי להגיע למצב שכזה - כלומר להוריד את חברת החשמל מנתח שוק של כ-70% כיום בייצור לרמה של כ-35% עד שנת 2025 - מחויבת החברה למכור לפחות חמש תחנות כוח, ואלון תבור היא הראשונה בתור. מדובר בתחנה מודרנית שפועלת בכוח גז טבעי ומייצרת כ-600 מגה וואט (כ-4.4% מכוח הייצור של חברת החשמל) עם אפשרות הרחבה ובנייה שם של עוד יחידת ייצור חשמל בהספק של כ-230 מגה וואט.

 

 

תחנת הכוח אלון תבור תחנת הכוח אלון תבור צילום: ערן יופי כהן

 

 

בחברת החשמל טוענים שהאישור לצאת לדרך נולד לאחר שביום חמישי האחרון התכנסה ועדת המכרזים של החברה בראשות המנכ"ל עופר בלוך. בחברת החשמל מסרבים לנקוב במחיר, אולם ההערכות במשק האנרגיה הן שהתמחור יוביל לקבלת הצעות שינועו בין 800 מיליון לכמיליארד שקל.

 

"רוכש האתר יצטרף לסקטור היצור הפרטי ההולך וגדל במשק ויהווה אחד השחקנים המשמעותיים החדשים במשק עם העברת השליטה באתר לידיו", אמר יו"ר החברה, אלוף במיל' יפתח רון טל.

 

משרד האנרגיה שוב פותח את הים

 

בתוך כך, משרד האנרגיה מוציא היום רשמית את ההליך התחרותי השני לחיפושי גז ונפט במים הכלכליים של ישראל. ההליך הראשון מסוף 2017 הסתיים במפח נפש עם רישום של רק שתי חברות חדשות לחיפושים - אנרג'יאן היוונית שבכל מקרה כבר הייתה פה מעצם אחזקותיה במאגרים כריש ותנין, וקונסורציום הודי שמאז שנרשם לא הוכיח פעילות ענפה בשטח.

 

משרד האנרגיה מצידו לא מודאג ולתפיסתו יש עוד מאות ואלפי מיליארדי מ"ק של גז לגלות פה. "אנחנו יוצאים היום להליך תחרותי חדש ומשופר לחיפושי שדות גז טבעי ונפט חדשים במים הכלכליים של ישראל. העובדה שישראל הופכת ליצואנית גז לירדן ולמצרים, יחד עם השלמת ההסכם להקמת צינור הגז ישראל-אירופה, הופכת את התנאים לחיפושים חדשים ליותר אטרקטיביים עבור חברות אנרגיה בינלאומיות", טוען שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ.

אסדת קידוח לווייתן של נובל אנרג'י אסדת קידוח לווייתן של נובל אנרג'י צילום: אלבטרוס

 

 

כדי לקבל את כל הנתונים לגבי המכרז המשרד הקים המשרד אתר ייעודי, שבו ניתן לקבל את כל האינפורמציה על ההליך ולעיין במסמכים ובחומרים הרלוונטיים. החברות יוכלו להגיש את ההצעות עד לאמצע חודש יוני 2019, ובחודש יולי צפויים להתפרסם הזוכים בהליך.

 

במסגרת ההליך החדש, יוצעו 19 רישיונות חיפוש (בלוקים) בגודל של עד 400 קמ"ר כל אחד, בחמישה מקבצים בגודל מקסימלי של עד 1,600 קמ"ר כל אחד (כלומר - כל זוכה יקבל 5 בלוקים). ההחלטה לשווק את השטחים במקבצים של רישיונות נועדה לאפשר התאמה נכונה יותר של אזורי החיפוש למבנים הגיאולוגיים שעשויים להכיל מאגרי נפט וגז. אחזקת שטחים גדולים יותר תאפשר ביצוע סקרים גיאולוגיים וגיאופיזיים באופן מקצועי ויעיל יותר ותעלה את האטרקטיביות של השטחים ליזמים.

 

כדי להשתתף בהליך נדרשת הפקדת ערבויות של כ-2.5 מיליון דולר לכל רישיון. לפני ביצוע קידוח, יצטרך בעל רישיון חיפוש להעמיד ערבות נוספת, בגובה 5 מיליון דולר. רישיון חיפוש יינתן למשך תקופה של 3 שנים. במהלך התקופה, בעלי הרישיון יבצעו את תוכנית העבודה שעליה התחייבו, שלאחריה יוכל בעל הרישיון לבקש ארכה לשנתיים נוספות, בתנאי שיגיש תוכנית עבודה הכוללת ביצוע קידוח בלפחות אחד מהרישיונות

 

כדי לוודא שכמה שיותר חברות ישתתפו, המשרד הגביל את מספר הרישיונות המוענק לכל גורם ל-8 בלבד, כאשר חברות שמפיקות גז דוגמת נובל אנרג'י, ישראמקו ודלק פסולות אפריורית מהשתתפות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x