$
שווקי חו"ל

מבנגלדש למינסוטה דרך לונדון: הכירו את האיש שרכש את מזור רובוטיקה

עומר אישרק עבר דרך ארוכה ומרשימה עד שקיבל לידיו בשנת 2011 את תפקיד מנכ"ל מדטרוניק המדשדשת – בשבע השנים האחרונות הוא הזניק את החברה לצמיחה מחודשת, באמצעות שינויים אסטרטגיים ומסע רכישות

מיקי גרינפלד 17:0224.09.18

פרט אנקדוטלי חביב לחובבי טריוויית שוק הון נוגע למנכ"ל מדטרוניק. עומר אישרק (Omar Ishrak), האיש העומד בראש ענקית המכשור הרפואי שרכשה את מזור רובוטיקה הישראלית, הוא יליד בנגלדש - מדינה שאין לה קשרים דיפלומטיים עם ישראל.

 

 

 

סיפורו של אישרק בדרך לתפקיד מנכ"ל מדטרוניק הוא בהחלט מרשים ומעורר הערכה. כך גם (בין היתר) העובדה שהוא לא רק הביע תמיכה חד-משמעית בעובדים המהגרים של מדטרוניק בארה"ב מול הקריאה של הנשיא דונלד טראמפ להחזיר את עובדי תעשיית ההייטק המהגרים למדינות המוצא שלהם - הוא אף התחייב בפני העובדים המהגרים שמדטרוניק תעשה כל שביכולתה על מנת למנוע פגיעה בהם. עוד לפני כן הוביל אישרק במדטרוניק מהלך ראוי של שוויון מגדרי בשכר ובמשרות, בכל הפעילויות שלה ברחבי העולם.

 

הכשרה הנדסית ותפיסה ניהולית

 

אישרק (62), בעל תואר דוקטורט בהנדסת אלקטרוניקה מהקינג'ס קולג' באוניברסיטה של לונדון (King's College) – שם עשה גם את התואר הראשון שלו - נכנס לתפקיד מנכ"ל מדטרוניק ביוני 2011. הוא הגיע לחברה שנחשבה אז "תקועה במקום", לאחר תקופת דשדוש ארוכה, ללא צמיחה בהכנסות וברווחים במשך כמה שנים רצופות.

 

ב-10 ביוני 2011, יום המסחר האחרון לפני כניסתו לתפקיד, שווי מניית מדטרוניק עמד על 38.02 דולר. היום נסחרת המניה ב-97.85 דולר , לאחר עלייה של 158% - מדד S&P 500 רשם בתקופה זו עלייה של כ-130% (מדטרוניק נסחרת כיום בשווי שוק של 132 מיליארד דולר).

 

מנכ"ל מדטרוניק עומר ישרק מנכ"ל מדטרוניק עומר ישרק צילום: בלומברג

 

רובוט MAZOR X של מזור רובוטיקה, שנרכשה על ידי מדטרוניק רובוט MAZOR X של מזור רובוטיקה, שנרכשה על ידי מדטרוניק

 

 

לפני שהגיע לתפקידו במדטרוניק עבד אישרק במשך 16 שנה בחטיבת הבריאות של ג'נרל אלקטריק, בתפקידו האחרון כמנכ"ל החטיבה. בשלב מוקדם של הקריירה המרשימה שלו כיהן בתפקידים שונים בחברות שונות בתחום המכשור הרפואי, והוא נחשב לאחד המומחים הגדולים בעולם בתחום האולטראסאונד.

 

את התחייה מחדש של מדטרוניק תחת אישרק מייחסים בשוק לתפיסה הניהולית שלו ולאסטרטגיה העסקית שהוביל. כמנהל, הוא הוביל כמה שינויים דרמטיים בחברה: השקעה במחקר ופיתוח, התמקדות במוצרים מוכחים בעלי ערך כלכלי בטווח הקצר ו/או הארוך. אחד הדברים שמייחסים להכשרה ההנדסית-מדעית שלו הוא הההקפדה הגדולה שלו על הוכחת היעילות של המוצרים שמפתחת ו/או משווקת מדטרוניק, והוא העביר באופן ברור לכל השכבות הרלבנטיות בחברה את המסר שלפיו אין מקום לפשרות או קיצורי דרך בתחום המקצועי.

 

שינוי נוסף ומשמעותי לא פחות נוגע למהלך הגלובליזציה של מדטרוניק והדגש שהועבר למדינות מתפתחות, לנוכח מה שהגדיר כפוטנציאל הצמיחה הגדול הטמון בהן.

 

מסע רכישות

 

במקביל הוביל אישרק מהלך דרמטי של צמיחה באמצעות רכישות, שרובן התבררו כמוצלחות (גם אם בשלב הראשוני חלקן עוררו חשש בקרב המשקיעים). העסקה הגדולה ביותר נעשתה בינואר 2015, רכישת המתחרה האירית קובידיאן (Covidien) תמורת 49.9 מיליארד דולר – עסקה שגררה העברת המרכז העסקי-משפטי לאירלנד – אף שהמטה עצמו נותר במינסוטה, מדינת ה"מולדת" של מדטרוניק.

 

המהלך עורר מחאה רבה בארה"ב לנוכח העברת מרכז המס לאירלנד (צעד שגרר הפסקת התשלומים בארה"ב), אך המנכ"ל שהתעקש טען שהכסף שהחברה חוסכת בתחום המס יושקע מחדש ביצירת משרות בארה"ב, ואכן בעקבות המיזוג התווספו למרכז החברה במינסוטה כ-1,000 משרות (בסך הכול מעסיקה היום מדטרוניק כ-90 אלף עובדים ברחבי העולם).

 

בהמשך אותה שנה לבדה ביצעה מדטרוניק 7 רכישות נוספות של חברות קטנות יותר, בסכום כולל של מיליארד דולר (העסקה הגדולה ביותר היתה רכישת חברת המכשור הרפואי האמריקאית Redwood City תמורת 458 מיליון דולר). בכך היתה 2015 שנת השיא במסע הרכישות של מדטרוניק שהוביל אישרק, שהחל בפועל כבר ב-2013, שנתיים לאחר כניסתו לתפקיד ונמשך עד היום, כאשר מזור רובוטיקה היא האחרונה בשרשרת, מן הסתם לזמן מוגבל. בשנת 2015 מונה אישרק גם ליו"ר מדטרוניק, ומאז הוא מכהן במקיבל כמנכ"ל וכיו"ר.

 

תחת הנהגתו של אישרק הצליחה מדטרוניק להשלים את המיזוג עם קובידיאן במהירות ובהצלחה, מבלי לפגוע בחוסן הפיננסי של החברה. "לעולם לא הייתי חושב שמועצת המנהלים תאשר עסקה של 50 מיליארד דולר, אבל היא אכן עשתה זאת", אמר בשעתו בראיון ל-Twin Cities ביל ג'ורג', מנכ"ל מדטרוניק בשנים 2002-1996 (בראיון ל-Twin Cities). "אישרק משנה את החברה יותר ויותר בכל שנה", אמר ג'ורג'. על כך הוסיף קן פאוול, מנכ"ל יצרנית המזון הענקית ג'נרל מילס, המכהן בדירקטוריון מדטרוניק: "אישרק מבין את המדע ואת הטכנולוגיה אבל גם את המערכת כולה, איך מספקים מוצרים רפואיים. הוא בעל חזון שמבין טכנולוגיה רפואית ועם חוש עמוק לחדשנות".

 

תגמול ומעורבות קהילתית

 

להצלחה הגדולה נלווה תגמול מכובד כמובן. בשנה הפיסקאלית 2018 (שהסתיימה ב-27 באפריל האחרון) קיבל אישרק תגמול כולל בעלות של 17.3 מיליון דולר – מתוך סכום זה 1.6 מיליון דולר כשכר, 8.1 מיליון דולר כמענק, 2.9 מיליון דולר באופציות, 4.5 מיליון דולר במניות, ועוד 150.5 אלף דולר בתגמול מסוג אחר. הסכום הכולל משקף עלייה של 17% ביחס לזה שקיבל אישרק בשנת 2017. תגמול נאה מסוג אחר על ההצלחה קיבל אישרק בשנת 2017, כאשר צורף לדירקטוריון אינטל – אחד המינויים המכובדים והמתגמלים ביותר בשוק הטכנולוגי העולמי.

 

ומעט על הצד הפחות "עסקי": אישרק שגדל כאמור בבנגלדש (בעלת האקלים הסוב-טרופי מונסוני, עם לחות גבוהה בחלק גדול של השנה), חי כיום במינסוטה המאוד-מאוד קרה. באחד מציוצי הטוויטר שלו הוא מציג צילום שלו לאחר ריצת בוקר ומוסיף אמירה על כך שהחורף במינסוטה הוא נהדר אם אתה "מחבק אותו" (After an exhilarating run this morning at minus 2F. Winter in Minnesota can be great, if you ‘embrace’ it !).

 

זו אמירה שנחשבת בעיני רבים שביקרו בחורף של מינסוטה (ויצאו מזה בשלום) כאמירה המטילה ספק בכשירותו של אדם. אבל זוהי רק אנקדוטה חביבה בין כמה אחרות הנוגעות לאישרק. כך גם העובדה שבשנים שבהן עבד על הדוקטורט שלו הוא חצה את ארה"ב לאורכה ולרוחבה בטרמפים – כאשר המסלול כולו עבר באוניברסיטאות שבהן עבדו פרופסורים שיכלו לתרום לדעתו למחקר שלו. עם רובם הוא אכן נפגש במהלך המסע המיוחד הזה.

 

בהיבט מעט חשוב יותר, אישרק פעיל מאוד בתחומים שונים של תרומה לקהילה, ובמשך השנים היה מעורב בשורה של יוזמות בבנגלדש ובמדינות נוספות באסיה, בעיקר במטרה לקדם את אפשרויות הטיפול הרפואי במדינות עניות. בין היתר, היה מעורב ביוזמה להעברת מערכות וטכנולוגיות אולטרסאונד לטובת טיפול בנשים הרות בבנגלדש.

 

הוא חבר במועצת הנאמנים של Asia Society, ארגון החינוך הפועל לקידום הקשרים בין מוסדות חינוכיים באסיה ובארה"ב – במטרה לקדם את החינוך במדינות באסיה ולקדם בוגרי מערכת החינוך, כולל ללימודים במוסדות אמריקאיים. הוא גם חבר ופעיל בארגון הסיוע Save The Children Foundation הפועל לקידום הרווחה של ילדים במדינות מתפתחות, וכן לקידום אפשרויות בחינוך ובתחומים נוספים במדינות אלה. במינסוטה מעורב אישרק גם כן בכמה וכמה יוזמות ומכהן בין היתר כחבר מועצת הרדיו של המדינה.

 

שם טוב, חברת ענק

 

אישרק בנה לעצמו לאורך השנים שם של מנכ"ל מוצלח, עם יכולת נהדרת למזג לתוך מדטרוניק עסקים מבחוץ, לספק להם את התמיכה והסבלנות הנדרשת להמשך התקדמות – ובמקרה של כישלון לדעת לחתוך, בדרך כלל בזמן. זוהי המסגרת המבטיחה שבה צפויה להשתלב מזור רובוטיקה הישראלית. הצלחתה של מזור תהיה כמובן משמחת – והיא תספק חיזוק נוסף לכשרונו של מנכ"ל מדטרוניק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x