$
רכישות

המשמעויות הנסתרות של מעבר פייר אמריק אובאמיאנג לארסנל

בשוק העברות של היום רכישת חלוץ ב-60+ מיליון יורו איננה עניין נדיר, אך כשארסנל עושה זאת, יש לכך משמעויות גדולות יותר מסתם עוד מעבר

אוריאל דסקל 16:4901.02.18

פייר פרנסואה אובאמיאנג, יאיא, שיחק בנבחרת גאבון 80 משחקים ובילה את רוב חייו המקצועיים בליגות הצרפתיות הראשונות. הוא שיחק בין השנים 1984 ל-2002 בקבוצות בינוניות כגון לה הארב, טולוז, ניס, רון ולאבל. לאחר שפרש נשאר בכדורגל כסקאוט וגם כנציגו של בנו, שנושא את שמו, פייר אמריק אובאמיאנג. האב הוא גם האחראי הישיר לכך שבנו החליט שהוא רוצה להיות כדורגלן כמו אביו. "אבא שלי הכניס אותי לחדר ההלבשה של ניס", אמר אובאמיאנג הבן למגזין "קיקר". "זה משהו ששינה אותי לנצח, משהו ששינה משהו עמוק בתוכי. גרם לי לחלום על היום שבו אהיה מקצוען. כשנשמתי את האוויר של חדר ההלבשה, ידעתי בדיוק מה אני רוצה לעשות - אבל זה חלום שיש להרבה ילדים".

 

 

 

 

פייר אמריק אובאמיאנג. עלה 63 מיליון יורו פייר אמריק אובאמיאנג. עלה 63 מיליון יורו צילום: twitter

 

30 מטר ב-3.7 שניות

 

אובאמיאנג לא היה כמו כל הילדים. אביו, עם הקשרים שיצר בעולם הכדורגל כשחקן, סידר לבנו מקום בקבוצות הנוער של המועדונים הרבים ששיחק בהם. הוא גם סידר לו מקום באקדמיה של מילאן, שם התחיל לעבוד כסקאוט. אבל זה לא שהבן שיחק בקבוצות רק בגלל פרוטקציה. המהירות שלו היתה יוצאת דופן לגילו, ובכלל. כנער רץ 30 מטר ב-3.9 שניות. כבוגר כבר הגיע ל-30 מטר ב-3.7 שניות. לשם השוואה, כשיוסיין בולט שבר את שיא העולם ב-100 מטר, הוא רץ את 30 השניות הראשונות ב-3.78 שניות. כששאל אותו כתב הבילד אם הוא יכול לנצח את בולט ב-100 מטר, אובאמיאנג ג'וניור טען שכן וביקש מהעיתון שיסדר מירוץ ביניהם. בולט הגיב לאתגר בחיוך אבל סירב להתחרות נגדו. יוליאן רויס, אצן גרמני, דרש להחזיר את הכבוד של האתלטיקה ולהתחרות נגד אובאמיאנג. הפעם אובאמיאנג סירב עם חיוך.

 

עוצב באיטליה

 

במילאן "עיצבו" את האישיות של של אובאמיאנג. פיליפו גאלי, לשעבר שחקן הגנה במילאן, היה מאמנו באקדמיה ודרש ממנו להשקיע בהגנה כמו שהוא משקיע בהתקפה. "הוא ציפה מכל שחקן לחזור אחורה ולעשות הגנה", אמר אובאמיאנג על גאלי. "למדתי ממנו הרבה על מוסר עבודה וטקטיקה". גאלי התחבר עם הילד מצרפת והעביר אותו מהאגף לעמדה מאחורי החלוץ - שם הצטיין בטורנירי נוער. "הוא רצה ללמוד, היה נחוש לדעת איך לקרוא את המשחק היטב - הוא ומתאו דרמיאן היו הכי טובים בהבנה הטקטית של המשחק", הסביר גאלי.

 

סגור באגף

 

ואולם, המהירות והאתלטיות היו הנכסים העיקריים של אובאמיאנג, שבתור שחקן צעיר "תקעו" אותו באגפים והוא התקשה להרשים. הוא לא שיחק במדי מילאן כשחקן בוגר ונשלח למספר השאלות בדיז'ון, ליל, מונאקו ואז סנט אטיין, שם פגש את המאמן כריסטוף גאלטייה, שראה את הפוטנציאל שלו כחלוץ מרכזי. "הדברים לא הלכו לו כמו שצריך אבל ראיתי משהו אחד באימונים - הוא ניצח כל אחד במהירות עם הכדור ברגליים שלו ל-60 מטר", הסביר גאלטייה. בסנט אטיין אובאמיאנג קיבל את תפקיד החלוץ, כבש 98 שערים ב-144 משחקים ומשך את עין הסקאוטים של ניוקאסל ודורטמונד. היתה זו דורטמונד שהסכימה לשלם עבורו סכום של כ-14 מיליון יורו.

 

שריפות קטנות

 

בדורטמונד הפך במהרה לאחד מהחלוצים הטובים בעולם והתחרה ראש בראש עם רוברט לבנדובסקי של באיירן מינכן על מלכות השערים של הבונדסליגה. 141 שערים ב-213 הופעות במדי דורטמונד הפכו אותו לאחד מהשחקנים המסוכנים ביותר בליגה הגרמנית. אבל רבים בקבוצה יהיו מבסוטים ממכירתו לארסנל, במיוחד הקפטן מרסל שמלצר. השניים רבו לא פעם בגלל חוסר המשמעת של החלוץ הגבונזי, שעשה דברים ללא אישור הקבוצה - כולל להצטלם לוידאו של שון גרנייר, אחד מכוכבי היוטיוב הגדולים שיודע לכדרר ולהקפיץ כדורגל בצורה וירטואוזית. בחודשים האחרונים אובאמיאנג היה מאחר כרוני לישיבות הקבוצה ולאימונים, לא ענה להודעות ווטסאפ של חבריו לקבוצה והמציא תירוצים ומחלות כדי לא להגיע לאימונים. "שריפות קטנות יכולות להפוך לבעיות ענקיות", אמר עליו שמלצר. מערכת היחסים בחדר ההלבשה נהפכה לשריפה והיא אחת הסיבות לעונה הבינונית של דורטמונד.

 

 

פייר אמריק אובאמיאנג עם מסיכה של גיבור על. חובב קומיקס פייר אמריק אובאמיאנג עם מסיכה של גיבור על. חובב קומיקס צילום: גטי אימג'ס

 

חולם באיטלקית

 

בשנים האחרונות, בזכות מה שעשה בדורטמונד, התעורר בו עניין רב מצד ענקיות הכדורגל הספרדיות והאיטלקיות. חלומו היה תמיד לחזור למילאן ופעם אף עצבן את דורטמונד כעזב את גרמניה ללא אישור כדי להופיע במשחק של מילאן בסן סירו. ואולם, אביו, פייר, דחף אותו לכיוון ארסנל - בעיקר בגלל הערכה עצומה שיש לו לארסן ונגר, מאמן ארסנל ואחד מהמאמנים הצעירים הבולטים בשנות השמונים והתשעים בצרפת - כשאובאמיאנג האב היה שחקן. ארסנל - ש"בארסנל" שלה יש עכשיו גם את סוון מיסלינטאט, הסקאוט שהביא את אובאמיאנג לדורטמונד והנריק מחטיראין, חברו הטוב לשעבר של אובאמיאנג בדורטמונד - תוציא על רכישת אובאמיאנג סכום של 63 מיליון יורו. מדובר על שיא מועדון ששובר את השיא הקודם מהקיץ האחרון - 55 מיליון יורו על אלכסנדר לאקזט, חלוץ ליון. כלומר, ארסנל רכשה שני חלוצים עבור 118 מיליון יורו בשישה החודשים האחרונים.

 

בית היוצר

 

האם רכישת חלוץ בן 28 שהנכס העיקרי שלו הוא מהירות - אחרי שכבר נרכש חלוץ לפני מספר חודשים - זו הדרך הנכונה לעשות עסקים? או האם זו ריאקציה לעזיבתו של אלכסיס סאנצ'ס למנצ'סטר יונייטד? בכל מקרה, בארסנל מרוצים מהרכישה - שלפי הדיווחים - גם משכנעת את מסוט אוזיל לחתום על חוזה חדש (350 אלף ליש"ט בשבוע) עד 2021. אוזיל, שלא ממש הסתדר טקטית עם סאנצ'ס (שרצה את הכדור ברגליים שלו ולא ביצע את הריצות שאוזיל רוצה לראות מחבריו לקבוצה), ימצא שאובאמיאנג הוא שחקן מושלם למצבים שהוא יוצר (מאז 2006 מסוט אוזיל יצר 1,006 מצבי הבקעה - היחיד באירופה שיצר יותר מ-1,000 מצבי הבקעה מאז). אך קצת קשה להבין איך ימצאו בארסנל איזון בין אוזיל ומחטריאן, שני שחקנים דומים, ולקאזט ואובאמינאג (שני שחקנים דומים).

 

כמו כן, ונגר, שלפי שחקניו לשעבר, "לא מנחיל תרבות של פעולות ללא כדור כמו לחץ", הוא מאמן שונה לחלוטין מיורגן קלופ, תומאס טוכל ופטר בוס, מאמנים שהוציאו את המיטב מאובאמיאנג, בזכות משחק לחץ קולקטיבי שהנחילו בקבוצותיהם.

 

יותר מסתם רכישה

 

הרכישה של אובאמיאנג מסמלת כמה דברים.

 

א' - קולו של מיסלינטאט משמעותי מאוד באסטרטגיית הרכש של ארסנל - אולי אפילו יותר מאשר של המנג'ר האגדי. ארסן ונגר דיבר בתחילת החלון על כך ש"בגלל הנחיתות הכלכלית של ארסנל מול הקבוצות העשירות, צריך להתמקד ברכישת שחקנים צעירים ולפתח אותם". ובכן, מחטיריאן הוא בן 29 ואובאמינאג הוא בן 28. אוזיל חתום עד גיל 32. ארסנל כן רכשה בחורף גם בלם יווני בין 20, קוסטאנטינוס מאוורופאנוס, שגם כן נחשבה ל"החתמה של מיסלינטאט". הסקאוט הגרמני התמחה בדורטמונד במציאות בשווקים פחות מוכרים - כגון פולין, ארה"ב או יפן. לפי הדיווחים באנגליה, ונגר לא ממש רצה את אובאמינאג ומחטיריאן אבל עכשיו, מאחר שקיבל אותם, הוא מסביר שהחיבור ביניהם טוב לארסנל ("הם יגלו מחדש את הכימיה ביניהם").

 

ב' - ארסנל נמנעה במשך שנים מלעבוד עם סוכנים דומיננטים שמבקשים עמלה גבוהה בגלל העקרונות של ארסן ונגר, שסירב לשלם יותר מ-3% עמלה לסוכנים (לא פעם אמר לסוכנים כי "אתם בכדורגל רק בגלל הכסף, אם לא היה כסף הייתם עוזבים את המשחק"). זה מנע מכמה שחקנים - שמיוצגים על ידי סוכני-על כגון מינו ראיולה וז'ורג' מנדס - להגיע לארסנל. ואולם, מחטיריאן הוא שחקן של ראיולה. ראיולה לא עושה עסקים עם עמלה של 3%. על העברת פול פוגבה מיובנטוס למנצ'סטר יונייטד קיבל 46 מיליון יורו מסכום העברה של כ-100 מיליון יורו. לעתים החיבור בין סוכן למועדון הוא זה שיקבע אם שחקן מסוים ינחת במועדון. כאמור, חוסר החיבור הזה, מנע מארסנל להחתים שחקנים גדולים בעבר. ארסנל, כך נראה, התחברה לפחות לסוכן-על אחד. אולי את המשמעות האמיתית של זה נראה בקיץ הקרוב (ארסנל תחפש שוער חדש? ג'יאנלואיג'י דונארומה של ראיולה; ארסנל מחפשת שחקן כנף? ג'סטין קלייברט של ראיולה וכו' וכו').

 

ג' - לא ברור עד כמה טובה הנוכחות של אובאמיאנג בחדר ההלבשה של ארסנל, שרק עכשיו "מתאושש" מחצי שנה בה אלכסיס סאנצ'ס "עשה פרצופים" על כך שלא העבירו אותו בקיץ לקבוצה שחשק בה. בקבוצה רמזו על כך שכעת, בלי סאנצ'ס, יש חיבור טוב יותר בין כולם. אובאמינאג, למרות שהוא שחקן שונה לחלוטין מסאנצ'ס, גם כן מגיע עם כמה "משקעים". מלבד הריב עם שמלצר וכמה שחקני דורטמונד, אובאמיאנג הוא דמות עם נפח סגולי משמעותי בחדר ההלבשה. חובב אופנה יקרה, פריק מושבע של קומיקס ובעל 8 מכוניות יוקרה בעלויות מטורפות (כולל אחת למבורגיני שהוא מכנה 'באטמוביל'). בעבר הוכיח יכולות הסתגלות מרשימות. הוא דובר צרפתית, אנגלית, איטלקית וספרדית (אימו צרפתיה ממוצא ספרדי) - אבל הוא לא בדיוק זוכה להמלצות כ"חבר לקבוצה". מיכאל צורק, המנהל הספורטיבי של דורטמונד, אמר לאחר מעברו: "מלבד כמה רגעים לא נעימים בשבועות האחרונים אנחנו נרצה לזכות את סיפור של פייר-אמריק אובאמיאנג ב-BVB כסיפור הצלחה של ארבע וחצי שנים". אובאמיאנג בעצמו התנצל על התנהגותו בחודשים האחרונים לאחר שסגר את המעבר לארסנל.

 

ד' - ויש במעבר של אובאמיאנג לארסנל אלמנט שמסמל על הליכי ה"מאקרו" שחווה הכדורגל האירופאי בשנים האחרונות. בורוסיה דורטמונד היא הקבוצה מספר 2 בגרמניה בשנים האחרונות והיא גם הקבוצה ה-11 הכי מכניסה באירופה לפי דלויט. הכנסותיה עומדות על 332 מיליון יורו - לא כולל פעילות בשוק העברות השחקנים. עם זאת, ארסנל - מקום 6 בפרמיירליג - מכניסה סכום של כ-490 מיליון יורו, מה שמאפשר לה לרכוש את אובאמיאנג, החלוץ השני הכי מסוכן בבונדסליגה, מדורטמונד. המעבר הזה מטיב עם באיירן מינכן (שהכנסותיה עומדות על כמעט פי 2 מדורטמונד), שכעת תתמודד עם תחרות מדוללת בפסגת הכדורגל הגרמני. המעבר הזה - מצמרת הבונדסליגה לאמצע הטבלה באנגליה - הוא דוגמה נוספת לאופן שבו המודל הנוכחי של הכדורגל האירופי פוגע בתחרותיות בליגות שאינן הפרמיירליג (שם כל קבוצה מכניסה יותר כסף מטלוויזיה מכמעט כל קבוצה באירופה). קבוצות פרמיירליג בינוניות/גדולות/ענקיות יכולות לשאוב את הכוכבים מקבוצות דרג ב' בגרמניה, איטליה, ספרד וצרפת אך לא ממש מהענקיות של אותן הליגות (יובנטוס, פריז סן ז'רמן, באיירן מינכן, ריאל מדריד וברצלונה). זה מחזק את התחרות בפרמיירליג ומחליש אותה בכל ליגה אחרת באירופה.

 

ה' - בורוסיה דורטמונד מכרה שחקנים ב-245 מיליון יורו העונה. על עוסמאן דמבלה עשתה רווח של יותר מ-100 מיליון יורו. על אובאמיאנג עשתה רווח של יותר כ-50 מיליון יורו (ואפילו את דמי ההשאלה של מישי בטשואיי מצ'לסי ארסנל משלמת) .אחרי רכישות שחקני חיזוק, דורטמונד רושמת רווח של 119 מיליון יורו בשוק העברות השחקנים. מאחר שדורטמונד אינה קבוצה בבעלות פרטית ולא מחלקת דיבידנדים לבעלי המניות, הכסף הזה ילך בעיקר לחיזוק האקדמיה שלה והקבוצה. עם זאת, רווחים כאלו מסבירים מדוע יותר ויותר משקיעים מעוניינים להיכנס לשוק העברות השחקנים.

 

ו' - ארסנל מכרה בחלון העברות הנוכחי שלושה שחקנים שהיו הכובשים המצטיינים שלה בשנה שעברה (אלכסיס סאנצ'ס, אוליבייה ג'ירו ות'יאו ווקלוט). זה מצטרף למכירת הקשר הדפנסיבי פרנסואה קוקליין לוולנסיה. זה נראה כמו עיצוב מחדש של הסגל. או לפחות התחלה של עיצוב מחדש.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x