$
שוק ההון

גם רואי החשבון רוצים חסינות מתביעות

לפני כחודשיים חסם השופט חאלד כבוב תביעה ייצוגית נגד טאואר, מכיוון שכחברה דואלית היא כפופה לדיני האחריות האמריקאיים. כעת גם רואי החשבון רוצים את ההגנה הזו

משה גורלי 07:2211.01.18
רואי החשבון המבקרים חברות דואליות מעוניינים להיות כפופים לדין האמריקאי, כפי שאותן חברות כפופות לו. כך עולה מבקשת לשכת רואי החשבון להצטרף כידיד בית המשפט לתביעה הייצוגית נגד טאואר סמיקונדקטור, מכיוון שאינה צד בתביעה, אך לפסיקה יש משמעות עבור כל העוסקים במקצוע בישראל.

 

לפני כחודשיים חסם שופט המחלקה הכלכלית חאלד כבוב, בפסק דין תקדימי, כמעט לחלוטין את מסלול התביעות הייצוגיות נגד חברות דואליות בכלל ונגד טאואר במקרה הזה, בעניין הפרות חובת דיווח. אבל הוא הותיר על כנה את התביעה נגד רואי החשבון של החברה. רואי החשבון רוצים גם הם ליהנות מהחסינות הזו.

 

"החלת דין שונה על אחריות רואי החשבון והמבקרים, בגין אותם דיווחים שבגינם נבחנת אחריות החברה בהתאם לדין אחר (אמריקאי במקרה זה — מ"ג), תיצור 'עיוות' ו'יציר כלאיים' משפטי", כותבים באי כוח הלשכה, עורכי הדין דוד פורר וירון הרמן מגרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג. "עיוות זה יביא לעוול קשה לפירמות רואי החשבון".

 

כבוב דחה על הסף בקשה לאישור ייצוגית שהגיש דויד כהן, באמצעות עורכי הדין אמיר שאשא וליאור צמח, נגד טאואר ועשרה נושאי משרה בחברה בטענה להטעיית מחזיקי ניירות הערך. הטענה היתה שהחברה ונושאי המשרה הטעו את המשקיעים בכך ששיפרו באופן מלאכותי את דו"חותיה הכספיים, וגרמו בכך נזק בכ־338 מיליון דולר.

 

הסטנדרט הישראלי מקל

אילו מדובר היה בחברה הנסחרת בבורסת תל אביב בלבד, לתביעה היה סיכוי טוב יותר בגלל הסטנדרט הישראלי שמקל יותר על תובעים לעומת האמריקאי. הדין הישראלי מסתפק ברשלנות של נושאי המשרה, ואילו האמריקאי דורש הוכחת פזיזות. כבוב "חילץ" את טאואר בכך שהחיל את הדין האמריקאי, בגלל רישומה הכפול למסחר, בישראל ובארה"ב.

 

טאואר היא חברה דואלית, וכל צד משך את החבל לכיוון שהיה לו נוח יותר. עורכי הדין שאשא וצמח רצו להחיל את הדין הישראלי, המחמיר עם הנתבעים ומקל על התובעים. לטענתם, זיקתה של החברה לישראל - בעיקר הפיזית - מלמדת שיש להחיל עליה את הדין הישראלי. לעומתם, מייצגי טאואר ורואי החשבון (בריטמן אלמגור זהר), ד"ר גיל אוריון ורוני ברקמן, טענו כי יש להחיל את הדין האמריקאי.

 

השופט חאלד כבוב השופט חאלד כבוב צילום: אוראל כהן

 

טבע, קנון ומיילן בתמונה

כבוב נסמך על תכלית הרישום הכפול שנועד לתמרץ חברות — ישראליות וזרות — להירשם בישראל. התוצאה היא שחברות כאלה נסחרות גם בתל אביב, אך כפופות לחוק ולרגולציה הזרים. כיום רשומות למסחר בתל אביב כ־80 חברות דואליות, בהן טבע, אלביט, פרטנר, סלקום, פריגו, קנון, מיילן ובי־קום. משקל מכריע ניתן גם לעמדת רשות ני"ע, שלפיה "פרשנות תכליתית של הסדר הרישום הכפול מחייבת את המסקנה כי תביעות אזרחיות המתנהלות בישראל כנגד חברות דואליות, בטענה כי בדיווחיהן היה פרט מטעה, יש לברר לפי כללי האחריות של הדין הזר".

 

כבוב כאמור החיל את הדין האמריקאי, אלא שהפטור לא חל על רואי החשבון, שלא אמורים ליהנות מהתמריץ שביקש הרישום הכפול להחיל. אך תהיה זו בעיה - משפטית וגם עקרונית ומוסרית - לאפשר את ניהול התביעה נגדם לאחר שנחסמה האפשרות לתבוע את החברה. זו הסיבה שכבוב נוטה לצרף את הלשכה להליך כידיד בית המשפט, כדי לפתור את הסוגיה הזו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x