$
שוק ההון

מכה לישרס והכשרת היישוב: הבורסה לא תכיר בעסקאות שביצעו כדי להישאר בת"א 125

ועדת המדדים הודיעה שעסקאות ההחלף לא יוכרו כעסקאות מכר שמגדילות את אחזקות הציבור. החברות עשויות לנקוט צעדים משפטיים נגד הבורסה, בעקבות עסקה דומה של אי.די.בי שכן אושרה לפני כמה חודשים

רחלי בינדמן 19:0418.12.17

ועדת המדדים של הבורסה הנחיתה מכה קשה על החברות ישרס והכשרת היישוב. הוועדה הודיעה היום (ב') בערב כי לא תכיר בעסקאות ההחלף שביצעו שתי החברות בשבוע האחרון כעסקאות מכר שמגדילות את אחזקות הציבור במניות. שתי החברות נסחרות כיום במדד תל אביב 125, אך אמורות להיפלט ממנו בעדכון המדדים הקרוב, בגלל ששיעורי אחזקות הציבור בהן ירדו מתחת ל־30%.

עופר נמרודי מנכ"ל הכשרת הישוב עופר נמרודי מנכ"ל הכשרת הישוב צילום: ורדי כהנא

 

עסקת החלף היא סוג של עסקת גידור. היא אמנם חוקית לכל דבר, והמוכר מאבד במסגרתה את אחזקותיו במניות הנמכרות, אך לצד זאת הוא מחזיק בזכות ליהנות מעליית ערך עתידית שלהן. עם זאת, הקונה אינו קונה "רגיל" אלא כזה שמתקשר בהסכם מגביל מול המוכר. כך, למשל, במקרה של הכשרת הישוב הרוכשים שזהותם לא דווחה התחייבו כלפי הבנק שתיווך בעסקה כי כל עוד עסקת ההחלף תהיה בתוקף, אחזקתם במניות לא תעלה על 4.9%. המוכרים מצד שני חתומים על הסכם עם הבנק המתווך כי לאחר שנתיים (אז מסתיימת העסקה) תתבצע התחשבנות כספית בין המוכר לבנק ביחס להפרש בין מחיר המכירה של המניות לבין ערכן בעוד שנתיים. קרי, אם המניה תעלה — הבנק ישלם לבעל השליטה את ההפרש ולהפך.

 

הבנק מגדר את עצמו בין שתי העסקאות, בין המוכר והקונה, ומאפשר כך למוכר שמאמין בעליית ערך המניה ליהנות מעליית ערכה העתידי. כך בעלי השליטה בחברות הנסחרות במדדים המובילים, שמאמינים כי חברות שלהם צפויות ליהנות מעליית הערך העתידית גם לאחר המכירה של חלק מאחזקותיהם, עשויים ליהנות מעליית הערך של הנייר ואילו הצד השני עשוי ליהנות מירידת ערכו, ולכן אפשר לדמות את העסקה לאופציות מכר וקנייה. לכאורה, עסקת החלף לא משרתת את מטרת דרישת הסף של אחזקות הציבור של הבורסה, ולכן דינה להיפסל. עם זאת, הבורסה נמצאת בבעיה אמיתית. לפני כחצי שנה ביצע קונצרן אי.די.בי עסקה דומה לאחר שאולץ על ידי הממונה על שוק ההון דורית סלינגר למכור מניות של החברה־הבת כלל ביטוח. העסקה אושרה על ידי סלינגר ועל ידי הבורסה, ולכן יהיה קשה לתקוף סוג זה של עסקאות כיום. בנוסף, שינוי המדיניות עלול להוות קביעת כללים באופן רטרואקטיבי, דבר שעלול לפתוח פתח לתביעות.

 

איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה צילום: בלומברג, אוראל כהן

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x