$
בארץ

תעריף החשמל הביתי צפוי לרדת ב-2.3% בינואר

משימוע שפרסמה אמש רשות החשמל עולה שכל משק בית יוכל לחסוך כ־150–180 שקל בשנת 2018 על הוצאות החשמל. לפי ההערכות במשק, כתוצאה מההוזלה הציבור יוכל לחסוך עוד כמה עשרות שקלים בשנה בשל ירידה שתירשם בתעריף המים

ליאור גוטמן 20:1806.12.17

תעריף החשמל הביתי צפוי לרדת בינואר הקרוב בשיעור של כ־2.3%. כך עולה משימוע שפרסמה אמש רשות החשמל – הרגולטור שאחראי על קביעת תעריפי החשמל במשק. השימוע אמור להימשך כשבועיים, ולאחריו, אם לא יירשמו שינויים גדולים, הציבור יחסוך כבר בשנת 2018 כ־150–180 שקל לשנה על הוצאות החשמל. לפי ההערכות במשק, עוד במחצית הראשונה של השנה הבאה ייקבע שהציבור יחסוך עוד כמה עשרות שקלים בשנה על ירידה בתעריף המים, זאת מכיוון שמתקני ההתפלה ומשאבות המים של מקורות הם צרכני חשמל כבדים, וככל שתעריף החשמל יורד כך נרשמת ירידה גם בתעריף המים.

 

עיון בנתוני רשות החשמל מלמד שיו"ר רשות החשמל אסף אילת סוגר סוגיות ישנות בכל הקשור לתעריף שהיו פתוחות מול חברת החשמל יותר מ־15 שנה. כך למשל, תעריף ההולכה (רשת החוטים והעמודים), שלא עודכן מאז 2002, מיישר קו עם שאר מרכיבי התעריף (כ־62% דלקים, כ־10% ניהול מערכת ארצית, השאר הולכה) והחדשות הטובות הן שרשות החשמל עמדה בהבטחה שלה מאוגוסט האחרון עם תרומה של כ־3% לירידה בתעריף.

 

לעומת זאת, החדשות הפחות טובות לצרכנים הן שרשות החשמל מכירה לראשונה בתולדותיה בעלויות הפנסיה של עובדי חברת החשמל. אלו לא הוכרו מעולם בתעריף, למרות שחלק מההוצאות התפעוליות של חברת החשמל כוללות חובת הפרשה לפנסיה לאלפי עובדים. רשות החשמל הקימה צוות יעודי בדצמבר 2016 לבחינת הנושא, שחלק מפעולתו היתה לבדוק לאחור בנתוני חברת החשמל עד לתחילת המילניום.

 

בבדיקות ראשוניות של הרשות נמצא שמאז 2009 חברת החשמל הפרישה יותר מדי כסף לעובדים, בהיקף של כ־1.9 מיליארד שקל. הנחה זו גררה אותה כבר בדצמבר של אותה שנה להציג את הדו"חות הכספיים מחדש. מאז התנפח הסכום ל־2.8 מיליארד שקל – סכום שלכאורה אמור לחזור לציבור באמצעות ירידה של יותר מ־10% בתעריף.

 

 

 

 

תחנת כוח בחיפה תחנת כוח בחיפה צילום: אלעד גרשגורן

 

מנגד, הרשות מצאה כבר בסוף 2016 ש"מול ההפרשה להשבה האמורה, עומדות תביעות חברת החשמל להכרה בעלויות נוספות הנובעות מעדכון הנחות אקטואריות אחרות שהחלו עוד בשנת 2003". התוצאה היא שלפי רשות החשמל "מפנים השימוע את עלויות הפרישה של חברת החשמל שיוכרו על ידי רשות החשמל לאחר בחינתן בשנים האחרונות". כך שבעוד חברת החשמל חייבת לציבור כסף, הציבור חייב לחברת החשמל כ־1.2 מיליארד שקל, אותו רושמת החברה בשתי מנות – אחת בשימוע הנוכחי (עם תרומה של 4%–5% לעליית התעריף), כאשר החלק השני יידון בשימוע נלווה שיצא עוד החודש בנוגע ליתרת הסכום. השימוע השני עשוי להקטין או להגדיל במעט את ירידת התעריף המתוכננת.

 

הרשות עוד שקללה בשימוע הנוכחי חוב ישן מ־2009 שיש לציבור מול חברת החשמל בהיקף של כ־370 מיליון שקל כחלק מיישום תוכנית החירום להגברת ייצור החשמל מלפני כעשור. על פי ההערכות, רכיב זה תרם לעלייה של כ־2%.

 

מנגד, ברשות זיהו ירידה הן בשער הדולר (שמשמש את חברת החשמל לרכש דלקים) והן ירידה נוכחית וחזויה לביקוש לחשמל במשק, ואלו תרמו על פי ההערכות לירידה של כ־8%, ולמעשה זה הסעיף העיקרי שאיזן את רוב ההתייקרויות שנרשמו בשימוע החדש.

 

ומה בנוגע למשבר אסדת תמר מראש השנה האחרון? בסוף ספטמבר ביצעה שותפות הגז תמר עבודות תחזוקה באסדה שגררו ירידה בתפוקה של כ־50%. במהלך העבודות התגלה סדק בצנרת שתפקידה לסלק פסולת הפקה ושממוקמת על האסדה עצמה. הגילוי הוביל לסגירת האספקה כליל, כלומר לירידה מרף של 50% אספקת גז לאפס, וזאת לאורך שישה ימים.

 

בדיון שהתקיים היום בוועדת הכלכלה בראשות ח"כ איתן כבל התייחס משרד האנרגיה והשר העומד בראשו יובל שטייניץ לאירוע. לפי שטייניץ, "משק האנרגיה עבר משבר, אבל משק החשמל נשאר איתן. במהלך החגים נולדה תקלה במאגר תמר, וכלל הזרמת הגז לישראל הופסקה. המשרד הקים מטה חירום ועבר להזרמת דלקים, ולכן לשמחתי אולי היה משבר במשק הגז, אבל לא היה משבר במשק החשמל ולכן אזרחי ישראל למעשה כמעט לא הרגישו את הבעיה".

 

במהלך הדיון סיפר מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, שהעלות העודפת של הדלקים מהפגיעה במאגר תמר היתה 115 מיליון שקל, זאת בעיקר כתוצאה משריפת סולר. רשות החשמל נותנת ביטוי לאירוע כבר בתעריף הנוכחי, אולם היא מקזזת את המיסוי שהמדינה גובה על שימוש בסולר, מה שמבטא עלייה של כ0.4% בתעריף החשמל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x