$
נדל

בלעדי לכלכליסט

הציבור לא קונה והקבלנים רצים אל שר האוצר

ביקוש גבוה להצעת המדינה לקבלנים, לשווק דירות שהיו אמורות להימכר בתנאי שוק - במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. יותר מאלף דירות נאספו במאגר בזמן קצר, ויאושרו בשבוע הבא על ידי רמ"י. ויש עוד הטבה לרוכשים: מענקי הדיור יוכרו כחלק מההון העצמי של הזכאים

ענת דניאלי 06:4515.11.17

קול קורא שפרסמה לאחרונה המדינה, המזמין קבלנים הבונים כיום פרויקטים בתנאי השוק להעבירם לידיה לשם שיווק הדירות במבצע מחיר למשתכן, זכה להצלחה גדולה. זאת ככל הנראה בשל ההאטה החריפה השוררת בחודשים האחרונים בשוק הדירות.

 

ל”כלכליסט” נודע כי בימים אלה מתגבשת ברשות מקרקעי ישראל (רמ”י) רשימת פרויקטים, בהיקף כולל של למעלה מ־1,000 דירות, שאותה צפויה הנהלת רמ”י לאשר בשבוע הבא.

 

 

מאגר הדירות המדובר יוצע לציבור רוכשי הדירה הראשונה, זכאי מחיר למשתכן במסגרת ההגרלה הגדולה הבאה והשלישית במספר, שתתקיים בחודש דצמבר. להגרלה זו צפויים לגשת גם זכאי סדרה ב’ לאחר שעד כה ההגרלות היו בעיקרן לזכאי סדרה א’ (שנרשמו מתחילת התוכנית).

 

הערים שבהן נבנים הפרויקטים ברשימה המתגבשת הן אשדוד, בת ים, אור יהודה, חריש, עפולה, חיפה, דימונה, טבריה, מגדל העמק, נהריה וקריית ביאליק. מדובר כאמור ברשימה ראשונית שצפויה לקבל אישור בישיבת הנהלת רמ”י, במסגרתה יבחרו סופית את הפרויקטים שיוגרלו בהגרלה הגדולה השלישית מתוך כלל הפניות של קבלנים שמעוניינים שדירותיהם מן השוק החופשי ימכרו בהנחה בתוכנית מחיר למשתכן.

 

 

 

היתרון המשמעותי בדירות אלה, מעבר לעובדה שהן נבנו תחילה לשוק תחרותי ומתוך מטרה לשווקן לשוק החופשי הוא שהדירות מצויות בשלבים מתקדמים יותר בהשוואה לדירות שנכנסות להגרלה לאחר ששווקו במכרזי רמ”י. עד כה בתוכנית הוצעו דירות ששווקו במכרזי רמ”י ולאחר מכן על הקבלנים להתחיל את תהליכי התכנון והרישוי שאורכים זמן רב.

 

לעומת זאת, הדירות בשוק חופשי של היזמים שצפויות לעבור לתוכנית מחיר למשתכן הנן בפרויקטים לאחר שהחלו תהליכי רישוי ואף ישנן דירות שהאכלוס הצפוי הוא בחודשים הקרובים. כמו כן, חלק מן הדירות הצפויות הן בבניינים שבהם בוצע תמ”א 38.

 

מנהל רמ”י עדיאל שמרון מנהל רמ”י עדיאל שמרון צילום: עמית שעל

 

המדינה מחזירה לקבלן חלק מההנחה שהוא נותן

 

הרקע למצב בו ישנן דירות שקבלנים מעבירים לתוכנית מחיר למשתכן נובע מהחלטה 1508 שהתקבלה במועצת מקרקעי ישראל לפני שנה, בנובמבר 2016. במסגרת ההחלטה נקבע כי יתאפשר ליזמים להציע דירות בפרויקטים לטובת התוכנית וזאת תמורת מענק של 137 אלף שקל לכל יחידת דיור שתתווסף לתכנית. היזם מנגד יתחייב לשיווק הדירות בהנחה של לפחות 200 אלף שקל.

 

ל“כלכליסט“ נודע כי אושר לאחרונה תיקון להחלטה 1508 במועצת מקרקעי ישראל שמצויה באישור סופי וחתימת שר האוצר משה כחלון.

 

בתיקון התווסף שינוי בגובה ההחזר לקבלן המציע דירות בפריפריה - כך שגובה ההנחה המינימלית שהיזם יאפשר לדירות תפחת בהתאם לגובה המענק שניתן בתוכנית באזורי הפריפריה (אזורי עדיפות לאומית מקנים מענק של בין 40-60 אלף שקל לכל זכאי).

 

כך במקרה שבו יזם בונה באזורי הפריפריה במקומות בהם מענק של 40 אלף שקל - ההנחה מצד הקבלן תהיה של 160 אלף שקל בכדי להגיע לכדי הנחה של 200 אלף שקל בדירות מחיר למשתכן.

 

באזורי עדיפות לאומית בהם הזכאים מקבלים מענק של 60 אלף שקל - היזם יאפשר הנחה של 140 אלף שקל בדירה. כל יזם שדירותיו הועברו מן השוק החופשי למחיר למשתכן יספוג עלות של כ־60 אלף שקל לכל דירה וזאת לאחר קבלת מענק שנע של בין בין 97-137 אלף שקל וזאת לפי גובה ההנחה שניתנה לרוכש מצד היזם.

 

לפני כחודשיים החל איסוף הפרויקטים מן השוק החופשי ורמ”י פרסמה קול קורא לקבלנים שמעוניינים “להצטרף לשיווק יח”ד במסגרת מסלול מחיר למשתכן”, נכתב. כתוצאה נוצר ביקוש גבוה מאוד מצד היזמים שמעיד על הקושי שיש במכירת דירותיהם בשוק החופשי. “פנו אלינו המון קבלנים כי יש קושי למכור את הדירות. יש איתות טוב שהם מוכנים להוריד את המחירים. חלקם אף הסכימו לוותר על המענק שלנו”, סיפר ל”כלכליסט” מקורב לתוכנית מחיר למשתכן.

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: אוראל כהן, ענבל מרמרי

 

עוד הקלה למקורות העצמיים של הזכאים

 

אתמול דווח על אודות הוראה חדשה של משרד האוצר והפיקוח על הבנקים שתכנס לתוקף בחודש הבא, במסגרתה מענק אזורי עדיפות לאומית הניתן במסגרת תוכנית מחיר למשתכן ומחיר מטרה ביישובים בפריפריה יוכרו כחלק מההון העצמי של הזכאים. המשמעות היא כי ההון העצמי הנדרש בפריפריה יעמוד על 60 אלף שקל ולא מינימום של 100 אלף שקל כפי שנדרש כיום.

 

ההוראה החדשה תיכנס לתוקף בחודש הבא ומתאפשרת ב־30 ישובים בפריפריה, בהם ניתן מענק אזורי עדיפות לאומית לרוכשי דירות במסגרת התכניות הממשלתיות. בין הערים הזכאיות למענק בגובה 60 אלף שקל והחל מחודש הבא בהקלה בהון העצמי: אופקים, בית שאן, דימונה, חצור הגלילית, ירוחם ונצרת.

 

בין הערים הזכאיות למענק בגובה 40 אלף שקל: אילת, אשקלון, חריש, נהריה ועפולה. בשני המקרים יעמיד הרוכש הון מינימלי של 60 אלף שקל, כך שבמענק הגבוה יעמוד ההון העצמי הראשוני שלו על 120 אלף שקל, ובמקרה השני - על 100 אלף שקל, שהוא כאמור ההון הבסיסי הנדרש.

 

ההוראה החדשה התקבלה בעקבות פניית שר האוצר משה כחלון למפקחת על הבנקים, ד”ר חדוה בר ומנתונים שהועברו על ידי ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי, מהם עולה כי בדירות שנרכשות בפריפריה, הדרישה לתשלום של 100 אלף שקל ממקורות עצמיים של הזוכים, מביאה בחלק מהמקרים לכך שההון העצמי הכולל את המענק, מהווה חלק גדול יחסית ממחיר הדירה משום ערכה הנמוך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x