$
אירועי ספורט

פיפ"א פרסמה "מדריך" לבחירת המדינות הבאות שיארחו מונדיאלים

המדריך, המתפרס על פני 35 עמודים, פורסם לאחר שאושר בחודש שעבר על ידי המועצה של פיפ"א. מאחורי התהליך החדש עומדים ארבעה עקרונות: שקיפות, מחויבות לזכויות אדם, קיימות ואובייקטיביות

שירות כלכליסט 15:1712.11.17
פיפ"א פרסמה מדריך לתהליך ההשתתפות בבחירת המאחרת של מונדיאל 2026, בטענה שהתהליך המשופר נועד להבטיח שהוא לא יהיה פתוח "ולו לגרם אחד של ספק".

 

 

 

 

תחת עקרון השקיפות, בפיפ"א מתכוונים להפוך כל שלב בתהליך לפתוח לציבור. הדרישות מהמארחות יהיו זמינות לציבור, וכן דו"חות ההערכה של כל המועמדים. תחת עקרון השקיפות, בפיפ"א מתכוונים להפוך כל שלב בתהליך לפתוח לציבור. הדרישות מהמארחות יהיו זמינות לציבור, וכן דו"חות ההערכה של כל המועמדים. צילום: אי פי איי

 

לאחר שהאשמות על שחיתות הכתימו את תהליך הבחירה של מארחות הטורנירים ב-2018 ו-2022 – רוסיה וקטאר, בהתאמה – בפיפ"א פעלו לחזק את הדרך שבה בוחרים את המארחות של טורניר הדגל שלה.

 

המדריך, המתפרס על פני 35 עמודים, פורסם לאחר שאושר בחודש שעבר על ידי המועצה של פיפ"א. מאחורי התהליך החדש עומדים ארבעה עקרונות: שקיפות, מחויבות לזכויות אדם, קיימות ואובייקטיביות.

 

תחת עקרון השקיפות, בפיפ"א מתכוונים להפוך כל שלב בתהליך לפתוח לציבור. הדרישות מהמארחות יהיו זמינות לציבור, וכן דו"חות ההערכה של כל המועמדים.

 

בהתבסס על הדו"חות הללו, המועצה של פיפ"א תקבל החלטה ותצמצם את רשימת המועמדים שיעלו להצבעה בקונגרס. במהלך התהליך הזה, ייחשפו כל ההצבעות. יתרה מכך, תהליך הבחירה יפוקח על ידי מערכת חוקים נרחבת, ולראשונה ינוטר על ידי חברה עצמאית שתמונה על ידי פיפ"א.

 

המחויבות לכבד זכויות אדם כתובה בסעיף 3 של חוקת פיפ"א, ומפורטת במדיניות זכויות אדם של הארגון. מפיפ"א נמסר כי הם מחויבים לגמרי לקיום הפעילויות שלהם בהתבסס על עקרונות ניהול של הקיימות וכיבוד זכויות אדם ותקני עבודה בהתאם לעקרונות האו"ם.

 

בהתבסס על כך, פיפ"א מחייבת גם יישום של זכויות אדם ותקני עבודה מצד ההתאחדויות המשתתפות במכרז, הממשלות שלהן ושאר הארגונים המעורבים בארגון הטורניר, כמו הארגונים האחראיים על בניית ושיפוץ האצטדיונים, מגרשי האימונים, המלונות ושדות התעופה. קטאר ספגה ביקורת נוקבת בתחום זה.

 

תחת עקרון ההשתתפות, ציינה פיפ"א לראשונה כי הקונגרס – הגוף החוקתי העליון של הארגון – הוא בעל ההצבעה הסופית בבחירת המארחת.

 

לבסוף, תחת עקרון האובייקטיביות, הוקם כוח משימה לבחירת המארחת של מונדיאל 2026, שיפעל תחת קריטריונים של "בהירות ואובייקטיביות". הקריטריונים הללו כוללים תהליך של כימות ודירוג התשתיות וההיבטים המסחריים של כל אחת מההצעות. כישלון להגיע לניקוד המינימאלי או אי עמידה בדרישות המינימאליות הוא אחד הגורמים המרכזיים שיובילו להדחה.

 

על זכויות האירוח של מונדיאל 2026, שיכלול לראשונה 48 נבחרות, מתחרות מרוקו והצעה משותפת של ארה"ב, מקסיקו וקנדה. תאריך היעד להגשת ההצעות נקבע ל-16 במרץ, כשהקונגרס ה-68 של פיפ"א יתכנס ב-13 ביוני להחליט האם לבחור באחת ההצעות.

 

בהקדמה למדריך, כתבו נשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו ומזכ"לית הארגון, פאטמה סמורה: "תהליך בחירת המארחת או המארחות של המונדיאל הראשון בו ישתתפו 48 נבחרות לא יכול להיות פתוח אפילו לגרם אחד של ספק. התהליך הוא שקוף ואובייקטיבי ככל האפשר".

 

האו"ם מאשר את קטאר

 

בינתיים בקטאר, סוכנות העבודה של האו"ם עצרה חקירה פוטנציאלית סביב קטאר, לאחר שהמדינה שתארח את המונדיאל ב-2022 התחייבה להגן על זכויות מהגרי העבודה.

 

ארגון העבודה הבינלאומי (ILO) מסר כי סגר תלונה רשמית שהוגשה "הנוגעת להתעלמות של קטאר מאמנת העבודה בכפייה".

 

שר העבודה של קטאר, עיסא בין סעיד אל ג'אפלי אל נואימי אמר בפגישה עם ראשי ה-ILO כי הממשלה שלו "מבינה שיש להגן על כל מהגרי העבודה, כולל העובדים המקומיים".

 

תהליך התלונה, שנפתח ב-2014, הפעיל לחץ על קטאר לבצע רפורמות ולהפסיק את השימוש במערכת kafala שכובלת את העובדים למעסיקים.

 

קטאר נסמכת בכבדות על עובדים זרים מאסיה בכל הקשור לפיתוח התשתיות שלה, כולל בניית אצטדיונים, מלונות וקווי תחבורה לקראת מונדיאל 2022.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x