$
אדריכלות

האם ענף השיפוצים בדרך למיסוד מלא?

על רקע המחסור החמור בקבלני שיפוצים והקשיים הביורוקרטיים בקיום מבחני ההסמכה למקצוע, כיצד מתמודדים עם "החאפרים" בתחום הבנייה בדרך לתו תקן כמו במדינות ה-OECD? ראיון עם יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב

דניאל דותן 09:5129.10.17

בשיתוף זירת הנדל"ן

 

אין שקט בענף השיפוצים הישראלי. בחודש מרץ האחרון, ובהמשך למאמציו של שר האוצר משה כחלון לפתור את משבר הדיור הלאומי, חתמה מדינת ישראל על הסכם בילטרלי עם ממשלת סין להבאת אלפי עובדי בניין סינים לאתרי בנייה בישראל. החודש צפויים להגיע כ-6,000 עובדי בניין סינים ולהשתלב בבנייה הישראלית. "התכנית מצוינת כל עוד תהיה הקצאה מוגדרת ומוסדרת של פועלים סינים גם לענף השיפוצים", כך אומר ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, לגבי תכנית הממשלה.

 

 צילום: Dreamstime

 

למה כוונתך?

"היום אין בכלל סינים שעובדים בצורה מסודרת בענף השיפוצים, ולעומת זאת יש כמות לא מבוטלת של פועלים סינים בענף הבנייה שעושים חלטורות בשיפוצים. אנחנו מאוד בעד הבאת הסינים כעזרה נחוצה ביותר לענף הבנייה, אבל חוששים שמה שהיה לפני 12 שנה יחזור על עצמו. אז היו הרבה פועלים סינים, וכל מי שרצה לשפץ נסע לצמתים שבהם עמדו, אסף פועל ושילם לו גרושים לפי שעה. זה הביא להפסד של עשרות מיליוני שקלים לענף, וגרם לגל של פשיטות רגל והרבה עזיבות. על מנת למנוע שמצב כזה יחזור על עצמו, צריך לחשוב על מנגנון של פעולות שימנעו מראש את התופעה".

 

מה לגבי תופעת "החאפרים" שפועלים בענף השיפוצים ללא הסמכה ורישיון?

"התאחדות קבלני השיפוצים הוקמה ב-2002 בניסיון למסד את ענף השיפוצים בישראל, תוך צמצום תופעת ה'חאפרים' שפועלים בו ואנו בהחלט מתקרבים להשגת המטרה. חידוש מבחני ההסמכה וקידום תו התקן, מהוות אבני דרך מאוד משמעותיות בדרך למיסוד הענף. אנחנו פועלים היום בשת"פ מלא ופורה עם שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, מנכ"ל משרדו חגי רזניק ורשם הקבלנים אילן אליהו בכדי לקדם מהלך משמעותי נוסף שיאפשר מיסוד מלא של הענף, ואשר יוביל למיגור תופעת ה'חאפרים', אך אני מנוע כרגע מלפרט עליו".

 

בחודש מאי האחרון נערכה שביתה של קבלני השיפוצים בשל ביטול מבחני ההסמכה. מדוע בוטלו מבחני ההסמכה ומהו הפתרון שהצעתם?

"בשנתיים האחרונות לא נערכו מבחני הסמכה לקבלני שיפוצים כתוצאה מבעיות ביורוקרטיות, ובעקבות לחץ שהפעילה התאחדות קבלני השיפוצים ואיום בהשבתת הענף, הם חודשו בסוף יולי. היו 450 קבלני שיפוצים שהמתינו למבחן הסמכה וקיבלו אישור מרשם הקבלנים לגשת למבחנים על מנת להסדיר את רישומם בפנקס הקבלנים, אך לא יכלו לעשות זאת. מאז הקיץ, 300 מהם זכו להיבחן. המבחנים נערכים בחסות מכון התקנים הישראלי".

 

 צילום: אורי דיין

 

מהו תו האיכות לקבלני שיפוצים שמקדם מכון התקנים הישראלי. מהם יתרונותיו ומדוע חשוב לכם שהוא ייצא לפועל?

"קידום תו התקן נעשה במסגרת התכנית הכוללת של ההתאחדות למיסוד ענף השיפוצים והמלחמה ב'חאפרים'. זהו שיתוף פעולה שלנו עם רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון ומכון התקנים הישראלי. במסגרת השת"פ, ועל פי בקשת רשם הקבלנים, נקבע כי מכון התקנים יקיים מבחנים לקבלני שיפוצים. רשם הקבלנים והתאחדות קבלני השיפוצים יאפיינו את מרכיבי הענף ואת תחומי הידע שנדרשים מקבלן שיפוצים. אפיון חד משמעי של הענף יאפשר לפתח קורס מקצועי להכשרת קבלני שיפוצים ותיקים שיעבדו בסיווג חדש שייקרא '131א' המיועד לקבלן שיפוצים לעבודות קטנות, וכמו כן יפתחו מבחנים לקבלני שיפוצים הרוצים להירשם ברשם הקבלנים.

 

"אני רואה חשיבות רבה בקידום תן התקן, שכן הוא מהווה נדבך משמעותי ביותר בדרך להסדרת הענף. מדובר במהפכה בענף שתביא לכך שהלקוח הסופי יזכה לעין מקצועית בוחנת ולתו איכות בדיוק כמו במדינות ה-OECD. תו האיכות לקבלן השיפוצים יידרש רק לקבלנים הרשומים ברשם הקבלנים ואשר יתנו הסכמתם לביקור של מכון התקנים ונציגיו במהלך העבודה של קבלן השיפוצים. הביקורים יהיו בהתחלת העבודה ולאחר הפירוקים, לפני סגירת מערכת האינסטלציה ולקראת סיום העבודה לבדיקת ה'פינישים'. במידה ומכון התקנים יאשר את העבודה ללקוח ייצא מכתב ממכון התקנים על תו איכות לעבודת קבלן השיפוצים".

 

יצאתם באחרונה נגד החלטת ועדת העבודה בכנסת שתדון במהלך לפטור עסקים המעסיקים פחות מעשרה עובדים מתשלום דמי טיפול. מדוע?

"כ-850 קבלני שיפוצים רשומים בהתאחדות משלמים דמי חבר שנעים בין 2,000-1,000 שקלים. כ-2,500 קבלני שיפוצים משלמים דמי טיפול ארגוניים בגובה של 1,000-500 שקלים בשנה. 95% מהעוסקים בענף השיפוצים לא מעסיקים מעל לעשרה עובדים, כך שהם לא יצטרכו לשלם דמי טיפול ארגוני וזכותם לייצוג הולם מול רשויות המדינה תיפגע.

 

"לפני כשלושה חודשים הייתי בין יוזמי הקמת לשכת התיאום של ארגוני העסקים הקטנים במטרה לייצג את העסקים הקטנים ועובדי הכפיים בישראל. הגופים הנוספים שהיו מיוזמי הקמת הלשכה הם התאחדות בעלי המלאכה ואיגוד המוסכים. נכון להיום, חברים בלשכה יותר מעשרה איגודים וארגונים. המהלך היה בתגובה לקידום תקנה הפוטרת מעסקים קטנים המעסיקים פחות מעשרה עובדים לשלם דמי טיפול ארגוניים לגוף שמייצג אותם. דמי הטיפול מאפשרים לארגונים הללו להתקיים ולפעול למען בעלי המקצוע שאותם הם מייצגים. אם ניקח כדוגמה את ענף השיפוצים, שבו רוב קבלני השיפוצים מעסיקים פחות מעשרה עובדים, המשמעות של מהלך כזה מהווה גזר דין מוות להתאחדות. בעוד שלעסקים גדולים יש הרבה כוח ומשאבים כלכליים המאפשרים להם לדאוג לאינטרסים שלהם מול הרשויות, הרי שהמשאבים והאמצעים העומדים לרשות העסקים הקטנים מוגבלים ביותר, ואנו, כגוף המייצג אותם, פועלים מול הרשויות עבורם. ברגע שאנחנו נחדל מלהתקיים לא יהיה מי שיילחם את המלחמה שלהם וידאג לאינטרסים שלהם".

 

"בימים אלה מקדמת לשכת התיאום שני מהלכים לטובת העסקים הקטנים. מהלך אחד הינו שינוי מנגנון חישוב שווי רכב למס. כיום רשות המסים מכירה רק ב-45% מההוצאות על הרכבים. עבור קבלני שיפוצים, אנשי מיזוג אוויר, טכנאים, מדבירים, גננים ועוד השימוש ברכב מהווה מרכיב מרכזי ועיקרי בעבודה. המצב הקיים מקפח את בעלי העסקים הללו ולא מביא לידי ביטוי את מידת השימוש ברכב ואת התבססותם של אותם בעלי עסקים עליו. המהלך השני הינו ביטול קנסות על העסקת עובדים זרים בעלי היתר שהייה. הטענה שעומדת בבסיס הבקשה היא העברת בקשות חוזרות ונשנות ללשכת התעסוקה על מנת לקבל עובדים, שאינן נענות. במקרה כזה, טוענת לשכת התיאום, מגיעה לעסקים זכות בסיסית להעסיק עובד זר אריתראי או פלסטיני בתנאי כמובן שיש להם אישור שהייה חוקי בישראל".

 

ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים צילום: יגאל עמר

 

כיצד אתה רואה את תחום השיפוצים בישראל ביחס למדינות אחרות? האם התחום מקבל ייצוג הולם?

"אנחנו שואפים לכך שענף השיפוצים בארץ יפעל בדומה למדינות ה-OECD. המשמעות היא שעירייה תהיה אחראית על השיפוצים בתחומה. הפיקוח על העבודה יהיה מטעמה, פיקוח על החניה באתר השיפוץ וקבלת היתר למקום חניה צמוד, פסולת הבניין תהיה בתחום אחריותה ובסיום העבודה, כמו בענף הבניין, קבלן השיפוצים ייתן ללקוח טופס 4 שגם העירייה תהיה חתומה עליו".

 

אנחנו עדים לתלונות רבות וחוזרות על בעיות עם קבלני שיפוצים שלא עומדים בהסכמים הראשונים מול הלקוחות. מה נעשה בעניין?

"בחודשים שלקראת הקיץ הוגשו למשרדי ההתאחדות 163 תלונות נגד קבלני שיפוצים. 43% מהתלונות נגעו למחלוקות כספיות, 32% היו קשורות לאי עמידה בלוחות זמנים, 16% לחוסר מקצועיות של הקבלן ו-9% על הפסקת העבודה באמצע ואי סיומה. מדי שנה נפגעים כ-5% מהמשפצים מקבלן שיפוצים כלשהו. על מנת להימנע מהגעה למצב כזה אני ממליץ לנקוט בצעדים הבאים: בראש ובראשונה לוודא שקבלן השיפוצים רשום ברשם הקבלנים במשרד הבינוי. חשוב לציין שחלק גדול מתלונות של לקוחות הוא בגין עבודה של 'חאפרים'. לערוך חוזה מפורט וברור שמגדיר עלויות לכל שלב ומפרט טכני. יש לציין בחוזה בבירור את לוחות זמנים, וקנס על איחור בביצוע העבודה על מנת 'לבטח' מפני אי עמידה בלוחות הזמנים. לא לתת את מלוא הכסף מראש! רק לפי התקדמות העבודה. לסכם מראש מנגנון לאחריות על העבודה ותיקון ליקויי בנייה".

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן