$
בורסת ת"א

היעד הושג: פרוטרום השלימה רכישת אנזימוטק - תמורת 210 מיליון דולר

חברת הטעמים הישראלית שרכשה עד לאוגוסט האחרון כ-19% ממניות אנזימוטק מודיעה היום על רכישת ייתרת המניות. העסקה נעשתה על פי שווי של 290 מיליון דולר לאנזימוטק - 13% מעל שוויה בשוק. אורי יהודאי: "פרוטרום תשנה את דרך הניהול של הפעילות - אנחנו לא יודעים לנהל עסק מפסיד"

מיקי גרינפלד 07:2429.10.17

פרוטרום משלימה את רכישת מלוא האחזקה באנזימוטק: חברת הטעמים שכבר רכשה בחודשים האחרונים 18.8% ממניות אנזימוטק מודיעה הבוקר (א') על רכישת יתרת המניות, כ-81% מהחברה, ומעבר לשליטה מלאה באנזימוטק.

 

הרכישה נעשתה בשווי של 11.9 דולר למניית אנזימוטק (שוויה של המניה הנסחרת בנאסד"ק ננעל בשישי על 11.25 דולר) ועל פי שווי של 290 מיליון דולר לאנזימוטק, כ-13% מעל שוויה בשוק. בעקבות הרכישה תימחק מניית אנזימוטק מהמסחר בנאסד"ק.  

התמורה הכוללת ששילמה פרוטרום על רכישת 100% ממניות פרוטרום עומדת על 210 מיליון דולר -42 מיליון דולר מהסכום שולם על הנתח הראשון, אחזקה של 18.8% כאמור, ועוד 168 מיליון דולר על רכישת ייתרת המניות.

 

העסקה של פרוטרום יצאה לפועל על אף שבשלב ראשוני התנגדה הנהלת אנזימוטק להצעת הרכש שהוגשה לחברה והמליצו לבעלי המניות להתנגד לה. בסוף אוגוסט הודיעה פרוטרום על הגדלת האחזקה שלה באנזימוטק - פרוטרום רכשה מבעלת המניות הגדולה קרן פולסון (Paulson) נתח של 9.2% בחברה, תמורת 24 מיליון דולר. במקביל הודיעה חברת הטעמים כי היא מתכוונת להגיש הצעת רכש מלאה לשאר המניות של אנזימוטק בהקדם האפשרי, בתמורה למחיר ממוצע של 11.5 דולר למניה, לפי שווי של כ-263 מיליון דולר לחברה ממגדל העמק.

 

מנכ"ל פרוטורום אורי יהודאי אמר ל"כלכליסט" כי הוא צופה שהעסקה תאושר באסיפת בעלי המניות של אנזימוטק, ושאם תאושר, היא ככל הנראה תושלם בינואר 2018. אשר למעמדה של הנהלת אנזימוטק לאחר המיזוג אמר יהודאי שאת החברה מובילים אנשים טובים וראויים. "נצטרך לבחון יחד איך הם משתלבים באנזימוטק החדשה, נשמח שהאנשים המצויינים האלה יישארו איתנו, בשעה שאנחנו מתכוונים לשנות אותה ולהעביר אותה לרווחיות", אמר יהודאי.

 

לדבריו, מתחילת הדרך של הרכישות, חברת הטעמים שאותה הוא מוביל כיוונה להשתלטות מלאה. "הייתה כאן הזדמנות לרכישת פעילות איכותית, התהליך החל בשיחות עם בעלי המניות, שלא הסכימו למכור במחיר שחשבנו שהוא הגיוני. התחלנו בדרך של קניית מניות ודיווחנו שאנחנו בעלי עניין, היה ברור לנו שזה יעורר מהלך, מה שאכן קרה. אחרי שהיינו כבר בעלי עניין ואמרנו שיש לנו אופציה להצעת רכש, בעלי המניות הבינו שהמהלך הנכון הוא הליכה משותפת עם פרוטרום והדירקטוריון הבין מהי עמדת בעלי המניות – אז התאפשר לנו להתקדם למיזוג מלא", אמר יהודאי.

 

יהודאי הוסיף כי המיזוג יאפשר לפרוטרום מיצוי מלא של נכסי אנזימוטק, כולל צנרת חזקה של מוצרים חדשים שטרם הושקעו, מחקר ופיתוח עם השקעה של מעל 30 מיליון דולר בשנים האחרונות ומפעל חדיש שלדעתנו מנוצל חלקית בלבד. אשר לנכסים הספציפיים של אנזימוטק אמר יהודאי כי התחום הצומח והרווחי של החברה הוא תחליף חלב אם, שצומח בעולם בכלל, עם דגש על סין. החיבור של של אנזימוטק עם יכולות השיווק והנוכחות של פרוטרום תאפשר לאנזימוטק לעשות הרבה יותר מכפי שעשתה לבדה". מנגד, פרוטרום אינה מתכוונת לאפשר את המשך ההפסדים בפעילות ה-BTC של המדיקל פוד תחת מותג VAYA. "אנחנו לא מעוניינים ולא יודעים לנהל פעילות הפסדית כזו וצריכים למצוא דרך נכונה שהעסק יתרום לרווח של החברה. נבחן בתקופה הקרובה יחד עם הנהלת אנזימוטק מהלך שבו היא לא תפסיד. למצוא דרכים לניהול הפעילות הזו שהן שונות מהאופן שבו הדברים מנוהלים עד עכשיו", ציין יהודאי.

 

אורי יהודאי מנכ"ל פרוטרום אורי יהודאי מנכ"ל פרוטרום צילום: אוראל כהן

 

 

יו"ר אנזימוטק סטיב דובין, אמר לאחר ההודעה על ההסכם: "אנו שבעי רצון מהתקשרות המוסכמת שעשינו עם פרוטרום, באופן שייטיב עם בעלי המניות שלנו. אנו מאמינים שגם הלקוחות שלנו ירוויחו מהמיזוג, בזכות הנוכחות הגלובאלית של פרוטרום, ולעובדים שלנו תהיה הזדמנות לשגשג תחת ההנהגה של פרוטרום, אחת החברות המובילות בתחום".  

 

את אנזימוטק ייצגו בעסקה עוה״ד דן שמגר, דיויד גלאט, אלעד זיו ועמית רז ממשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות'.

 

אנזימוטק מוגדרת כחברת ביומד אך יש בה מאפיינים של חברת תעשייה מתקדמת - חברת תזונה הממוקדת בבריאות. החברה נוסדה ב־1998 כחממה טכנולוגית. בשנים האחרונות עוסקת אנזימוטק בפיתוח וייצור של תוספי מזון ומרכיבים תזונתיים מבוססי ליפידים (שומנים) לשימוש בשני מגזרי הפעילות שלה - תזונה ופארמה. בבסיס הטכנולוגיה שלה עומדת הנדסת ליפידים באמצעות שימוש באנזימים כדי לייצר תוספי מזון.

 

על פי הודעת פרוטרום, שווי הנכסים הנרכשים עמד נכון לסוף הרבעון השני על 147.8 מיליון דולר, מתוכם מזומן והשקעות בשווי של 76.3 מיליון דולר ומפעל מודרני שבו הושקע סכום של 40 מיליון דולר.

 

את הרבעון השני סיכמה אנזימוטק עם הפסד של 2.8 מיליון דולר וזאת בהשוואה לרווח של 200 אלף דולר ברבעון המקביל. הסיבה לירידה בריווחיות היא הפסד תפעולי של 2.6 מיליון דולר במהלך הרבעון, זאת על אף שבשורת ההכנסות רשמה החברה עלייה של 11% לסך של 13 מיליון דולר לעומת 11.7 מיליון דולר ברבעון המקביל. הסיבה מיוחסת לגידול בהכנסות החברה ממכירות מוצר ה- INFAT, תוסף לתחליפי חלב אם המהווה את מוצר הדגל של החברה בשנים האחרונות. 

 

הדרך של אנזימוטק

מחיקת מניית אנזימוטק מהמסחר בנאסד"ק מסמנת את הסוף עבור החברה הישראלית, שהנפקתה לוותה בתקוות גדולות, אך מיקוד עסקי שגוי הוביל לכשלונה. גם לאחר שהמניה זינקה ב־71% בשנה האחרונה, היא עדיין רושמת צניחה מצטברת של 38% מאז הונפקה בספטמבר 2013. החברה שבשליטת חברת גלעם מקיבוץ מענית גייסה אז 71 מיליון דולר בנאסד"ק לפי שווי של 300 מיליון דולר. מחיר המניה נקבע בהנפקה על 14 דולר.

 

 

 

ההתחלה היתה טובה. כבר ביום המסחר הראשון זינקה אנזימוטק ב־40% לשווי של 420 מיליון דולר, ולקראת סוף 2013 התקרב שווי החברה ל־700 מיליון דולר. אבל האידיליה עם המשקיעים החלה להיסדק בתום אותה שנה. אנזימוטק פרסמה תוצאות מאכזבות, והמניה החלה במסע ירידות שנמשך עד תחילת 2015. המניה הגיעה אז לשפל של 6 דולר — דבר ששיקף לאנזימוטק שווי שוק של כ־130 מיליון דולר בלבד.

 

מאז איבדו המשקיעים עניין במניה, והיא נסחרה במחזורים נמוכים ובטווח של 6–9 דולר. רק בקיץ האחרון קיבלה המניה זריקת מרץ, בעקבות הדיווח של פרוטרום כי רכשה 10% מהמניות. המהלך הגיע לסיומו אתמול, כאשר החברות דיווחו שדירקטוריון אנזימוטק הגיע להסכמות עם הנהלת פרוטרום. סגן יו"ר דירקטוריון אנזימוטק ניר בלזר אמר כי "ברוב מוחץ הביעו בעלי המניות של אנזימוטק אמון במכירה לפרוטרום, וזו הזדמנות גדולה להיות חלק מחברה גדולה ומצליחה כמוה".

 

אנזימוטק הוקמה ב־1998 בידי היזמים ד"ר סובחי בשיר, דני פלוטקין וקבוצת האחים עופר בחממה הטכנולוגית ניות שבנצרת עילית. בשיר פיתח טכנולוגיה שבמקור נועדה להפוך שמן זית למרגרינה, והחברה זיהתה את הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה וייעדה אותה גם לפיתוח חומרים פעילים לעולם התרופות, תוך ייצור תוספי מזון ומרכיבים תזונתיים על בסיס ליפידים.

אלי שמעוני

 

 

מפעל אנזימוטק במגדל העמק מפעל אנזימוטק במגדל העמק צילום: אלעד גרשגורן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x