$
מחיר למשתכן

ההשפעה של הסינים על שוק הדיור

כמה פועלים זרים אמורים להגיע לישראל בסך הכל, מה עוצר אותם מלנחות כאן ולסייע בהורדת מחירי הדיור ולמה המדינה הקטינה את המכסה? כל הפרטים

יובל גולן 15:4825.10.17

בשיתוף זירת הנדל"ן

 

האם השמחה על הגעתם של העובדים הסינים לענף הבנייה בישראל הייתה מוקדמת מדי? על פי הדחייה האחרונה, שפורסמה ב"כלכליסט" בתחילת השבוע שעבר, הגעתם של העובדים תידחה לפרק זמן של חודש לכל הפחות ונראה כי הקבלנים, ובין היתר גם אלה המשתתפים בתכנית הממשלתית מחיר למשתכן,  יצטרכו להיות בעלי סבלנות רבה במיוחד בהמתנתם לפועלים מסין.

 

 צילום: Dreamstime

 

הדחייה הנוכחית מוסברת בכך ששגרירות סין בישראל טרם עברה על בקשות הקבלנים ובדקה כי הפרויקטים שאליהם נדרשים העובדים לא נמצאים בשטחי יהודה ושומרון. מבחינת גורמים בתחום הבנייה, עיכוב זה הוא עוד נדבך בסאגת הבאת העובדים הזרים לארץ הנמשכת מזה חמש שנים, אך בעוד שבעבר הם לא היו אופטימיים, כיום נראה כי האופטימיות שוררת בענף הבניין למרות ניסיונות העבר הכושלים.

 

קצת היסטוריה: לפני כעשור עבדו בישראל כ-15 אלף פועלי בניין זרים, רובם נתינים סינים שהגיעו ארצה יחד עם הבנייה המואצת לאחר גל העלייה מברית המועצות לשעבר בשנות ה-90 של המאה הקודמת. בתחילת שנות ה-2000 הצורך בעובדים אלה הצטמצם, והמדינה הקטינה את מכסת העובדים הזרים ל-8,000, מתוך כוונה לבטל אותה לחלוטין בהמשך. גם לאחר הזינוק במחיר הנדל"ן ובביקוש לדירות, המכסות המופחתות נותרו ללא שינוי. בשנת 2012, אז היו בישראל פחות מ-6,000 עובדים סינים, כלומר פחות מהמכסה המאושרת, החלו תאגידי העובדים הזרים והקבלנים לפעול להגדלת המכסות.

 

הסיבה המרכזית לקיפאון בכמות העובדים מסין נבעה מהחלטת הממשלה משנת 2011, ולפיה כניסת עובדים זרים תתאפשר רק ממדינות שנחתם מולן הסכם בילטרלי, שנועד למנוע את ניצול העובדים וגבייה של דמי תיווך מופרזים מכל עובד. ההסכם מול סין כידוע התעכב מאוד במשך השנים. בסופו של דבר, לאחר מאמצי תיווך רבים, נחתם בחודש מרץ השנה הסכם היסטורי בין ממשלת סין לבין ממשלת ישראל, אשר יאפשר את הבאתם של 20 אלף עובדים מקצועיים לענף הבנייה המקומי.

 

 

אחד מהמובילים הבולטים של הבאת העובדים הזרים לבניין לארץ עוד מראשית הדרך הוא אלדד ניצן, יו"ר התאחדות תאגידי כוח אדם זר באיגוד לשכות המסחר, שמזה יותר מחמש שנים נאבק על מנת לפתוח את השערים ולהביא לארץ עובדים נוספים.

 

למה בעצם התעקשתם על העובדים הסינים לכל אורך הדרך?

"כיוון שמרבית העובדים החסרים נדרשים ב'עבודות רטובות', הכוללות את הקמת שלד הבניין – טפסנות, ברזלנות, טיח וריצוף, והסינים הם העובדים המיומנים והמהירים ביותר בתחומים אלו. סיבה נוספת לכך הייתה שבשל המחסור העצום בעובדים עלה שכר עבודתם של הפועלים הסינים שנשארו בארץ באופן דרמטי, כך שעובדים השתכרו לא פעם במשכורות בגובה של מעל ל-20 אלף שקל בחודש. שכר העבודה הגבוה היה אחד הגורמים הבולטים, יחד עם מחירי הקרקעות, לעליית מחירי הדירות בישראל".

 

אז מה עכשיו?

"אני מאמין שעל אף שרווינו בעבר מהחלטות ממשלה שונות שלא יושמו להגדלת מצבת כוח האדם בענף, הרי שהפעם הדברים מנויים וגמורים, ועובדים סינים אכן יגיעו לישראל בעוד כשלושה שבועות עד חודש. על פי התוכנית, עד סוף 2018 יגיעו לארץ 20 אלף עובדים מסין, ואם לא תהיינה בעיות נוספות בעוד חודש יתחילו להגיע מסות של 400 עובדים בשבוע מסין על מנת למלא את הפעימה הראשונה של 6,000 עובדים חדשים".

 

 צילום: cegoh

 

איך הגעת העובדים תשפיע על שוק הדיור?

"מטבע הדברים, ככל שיהיו יותר ידיים עובדות כך הפרויקטים השונים יסתיימו יותר מהר, עלויות הבנייה יוקטנו, ויותר דירות יצאו לשוק, יגדילו את ההיצע וישפיעו על הורדת המחירים. יחד עם זאת, המדינה לא יכולה לשלב ידיים. עליה לפעול במקביל לשיווק קרקעות על מנת שפרויקטים חדשים יתחילו להיבנות כאשר אלו הקיימים יסתיימו. בסופו של התהליך, אמורים לעבוד בארץ 30 אלף עובדים זרים, מרביתם סינים וחלקם האחר מולדבים ואוקראינים. הם יעשו את פריצת הדרך המיוחלת שהקבלנים ושוק הדיור חיכו לה".

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן