$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

רק 3% ממפעלי המזון הקטנים התעניינו בתוכנית סיוע ממשלתי

10 בלבד מתוך 300 מפעלים שעומדים בקריטריונים הגישו בקשה לסיוע. בין הזוכים מפעל שמייצר בשר לבן. משרד הכלכלה: “הופתענו מההיענות הנמוכה”

נורית קדוש 08:2126.09.17

המפעלים הקטנים ללא ממהרים להתמודד על מענקי המדינה. ל"כלכליסט" נודע כי אף שחלפו שישה חודשים מאז פרסמה המדינה תוכנית הסיוע למפעלים קטנים מתחום הבשר, הדגים והמוצרים ללא גלוטן, רק 3% מהמפעלים שמחויבים לעבור בתוך שנתיים תהליך שדרוג מפעל, פנו וזכו למענק בהיקף של 2 מיליון שקל בלבד.

 

מדובר בתוכנית משותפת למשרדי הכלכלה והבריאות שמטרתה לסייע למפעלים שמייצרים בשר או מוצרים ללא גלוטן, להתנהל בהתאם לתקנים ולתעודת איכות של משרד הבריאות.

 

בהתאם לחוק ההגנה על בריאות הציבור שהתקבל בסוף 2015, מפעלים מתחום המזון נדרשים לעמוד בשורה של דרישות הנוגעות לאיכות הייצור ותהליכי הבקרה. בתוך כך נדרשו מפעלים העוסקים באחסון, אריזה, או עיבוד של מוצרים המכילים בשר ודגים לעמוד בתקנים בינלאומיים, שכרוכים בין היתר בשינויים במבנה ובקווי הייצור.

 

שקלים שקלים צילום: שאטרסטוק

 

 

מדובר בתהליך שיישומו כרוך בעלויות גבוהות ומשמעותיות למפעלים שאינם גדולים. השתתפות המדינה בעלויות אלה נועדה לאפשר למפעלים לעמוד בדרישות ולהמשיך בהליך הייצור, כאשר המשך פעילותם, על אף הדרישות הרגולטוריות, מאפשר את הגברת התחרות בתחום.

 

על מנת לסייע לכ־300 מפעלים קיימים שכיום אינם עומדים בדרישות התקן, יצאה בחודש פברואר הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה, בקול קורא למפעלים לקבלת סיוע תקציבי בביצוע התהליכים הנדרשים לקבלת התקן הנדרש. לתוכנית כולה הוקצו 15 מיליון שקל. אלא שבשלב זה רק 10 מפעלים ראשונים מתחום הבשר והגלוטן - יזכו במענק כאמור של 2 מיליון שקל.

 

עוד נודע כי בין המפעלים שזכו בסיוע נמצא מפעל בשר השוקת של קיבוץ להב העוסק בייצור בשר לבן. במשרד הכלכלה הסבירו כי ההצעה רלוונטית לכל מפעל בעל רישיון ייצור ממשרד הבריאות, כך ששיקולי הכשרות לא היוו פרמטר.

 

זוכים נוספים הם חברת הטונה פילטונה; חברת הממתקים טופגאם; חברת המצות אביב; יצרנית הנקניקים הנדלס; יצרנית ארוחות מוכנות ושרותי הסעדה לגני ילדים, בתי ספר, צהרונים ומועדוניות קייטרינג כפיר; חברת ניסוי וטעיה מונבטים שמייצרת לחמי בריאות מהצומח; מבשלת מידן שמייצרת בירה ללא גלוטן; שני דייגים, העוסקת בייצור ועישון דגים; וביגה, רשת בתי הקפה המייצרת מוצרים ללא גלוטן.

 

לדברי רן קויתי, מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, "הופתענו מההיענות הנמוכה לתוכנית. קיבלנו ממשרד הבריאות רשימה של כ־300 מפעלים שצריכים לבצע שיפורים כדי לחדש את רישיון היצרן בתוך כשנתיים, פנינו לכל חברה והסברנו את חשיבות העניין. אני מעריך שיש מי שמחכים לרגע האחרון, כי גם עם תמיכה של 50% בהשקעה, עדיין המפעל נדרש להשקיע כסף".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x