$
ספורט ישראלי

עופר עיני במסלול התנגשות עם בעלי הקבוצות

יו"ר ההתאחדות לכדורגל: "האם יכול להיות שחבר הנהלת ההתאחדות שאמור לייצג את האינטרסים של ההתאחדות, יהיה חבר במנהלת?"; לדבריו, "עד סוף השנה אחליט אם להמשיך בתפקיד"

אוריאל דסקל 20:4918.09.17

עופר עיני, יו"ר ההתאחדות לכדורגל, זימן היום עיתונאים למשרדי ההתאחדות כדי לדבר על שלוש השנים שלו בתפקיד, ואולי, גם, לסכם את הקדנציה.

  

"עד סוף השנה, דצמבר, אקבל החלטה אם להמשיך כיו"ר ההתאחדות לכדורגל", אמר עיני. "השיקול המרכזי שלי הוא שאני רוצה להיות בטוח שאני יכול לשנות. לא באתי בשביל 'טייטל', לא חיפשתי את זה. הצלחתי לתת לגוף הזה להיות חזק.

 

"יש כמה דברים שצריך לעשות. בחלק מהדברים, אני מעריך שאתקל בהתנגדות. מי שיצטרך להרים את היד, זה מי שהשינוי חל לגביו. למה אני מתכוון? אתן דוגמה. האם יכול להיות מצב שחבר הנהלת ההתאחדות שאמור לייצג את האינטרסים של ההתאחדות, יהיה חבר במנהלת?".

 

הסבר קצר. הנהלת ההתאחדות לכדורגל מורכבת מנציגי קבוצות, כאשר קבוצות ליגת העל מקבלות קול בעל משקל כבד יותר. מדובר בניגוד אינטרסים ברור במיוחד לאור העובדה שאותן קבוצות מנהלות גם את מינהלת הליגות המקצועיות. רו"ח עופר אלקלעי, שערך חקירה חשבונאית של חובות ההתאחדות לכדורגל, הצביע על ניגוד האינטרסים הזה, ובראיון לכלכליסט ב-2016 אף ציין כי "רק פטיש 5 קילו יכול לתקן את ההתאחדות לכדורגל".

 

עיני, כדי להעביר רפורמה בבקרה התקציבית, למשל, צריך רוב בהנהלת ההתאחדות. לשם כך הוא צריך לרצות את הקבוצות בעלות זכות ההצבעה. האינטרסים של הקבוצות, לעתים קרובות מאוד, נוגדים את האינטרסים של השחקנים, האוהדים וגם של ההתאחדות לכדורגל עצמה.

 

עופר עיני עופר עיני צילום: אוראל כהן

 

עיני, שלדבריו הגיע להתאחדות "עם בור של 80 מיליון שקל", שיקם אותה מבחינת כלכלית בשלוש השנים האחרונות. כיום חובות ההתאחדות עומדים על 9.28 מיליון שקל - ירידה מרשימה מ-78.5 מיליון שקל ב-2014. ייתכן שההישגים הכלכליים הללו מחזקים את עיני לקראת הקרב הצפוי נגד ניגוד האינטרסים האינהרנטי בכדורגל הישראלי.

עיני גם שם את ניגוד האינטרסים הזה על השולחן - בפעם הראשונה באופן פומבי: "ההתאחדות היא גוף דמוקרטי שמצביע, והרבה פעמים החלטות נכונות מבחינת הכדורגל לא עוברות. אחד הדברים שאני רוצה שינוי הוא בבקרה. מה קרה בהפועל? פתאום נהיה 'בור'. צריך שאחת לשלושה חודשים יהיה דוח תזרים מזומנים. שלא מישהו יופתע פתאום. האם זה נכון לעשות את זה? כן. האם זה יעבור? אני לא יודע. זאת רק דוגמה אחת. נתקלתי בשלוש השנים בלא מעט בעיות כאלה".

 

עיני דיבר בפתיחות יחסית על הבעיות המרכזיות של הכדורגל הישראלי מבחינתו. "ישבתי ליד יו"ר ההתאחדות הכדורגל של וויילס ודיברנו", סיפר. "הוא אמר שיש לו 350 אלף ילדים שמשחקים במסגרת ההתאחדות הוולשית. וויילס אפילו לא חצי מישראל ויש לה בסיס פירמידה רחב יותר פי 10 מאשר ישראל. אצלנו רשומים רק 35 אלף ילדים בהתאחדות לכדורגל. אחת הסיבות לכך היא שפשוט אין מספיק מגרשים".

 

עיני דורש "יותר מעורבות ממשלתית" בבניית מגרשים ומותח ביקורת על הטוטו ועל ראשי הערים שלא מוכנים להפשיר אדמות חקלאיות למען בניית מגרשים. "קשה להרחיב ככה את בסיס הפירמידה" אמר.

 

יו"ר ההתאחדות חשף גם את החזון שלו לבניית הנבחרת: "תהליך אמיתי מוסדר, שמתחיל מלמטה". הוא מעוניין שיותר ילדים ישחקו בנבחרת, יגיעו לאחד מ-9 מרכזים אזוריים, ישחקו בנבחרות אזוריות ומתוכם יבחרו לנבחרת". הוא מכנה את זה "המודל הספרדי" שפרננדו היירו היה אמור להוביל. "כולם מגיעים לנבחרת שהם רגילים לשחק באותה שיטה", אמר. עיני אמר כי "חסר לי דבר אחד בתוך התהליך - מעורבות יותר חזקה של הממשלה", והוסיף משהו שאינו בהכרח נכון: "בכל המדינות שהצליחו לייצר כדורגל יותר טוב – בפירוש היתה החלטת ממשלה לקדם כדורגל. המדינה מעולם לא הצליחה להעביר כסף תקציבי לכדורגל, אמנם הצלחנו להכניס את הרגל בדלת (שיתוף פעולה עם משרד הספורט), אבל המדינה צריכה לקחת אחריות לתשתיות. ולהיות שותפה מלאה לקידום הכדורגל".

 

 

"החלטתי שאני בא לכדורגל בהתנדבות", סיכם עיני. "אני לא מקבל שקל. לא הגשתי קבלה לכוס קפה. אני לא מתכוון לחזור לפוליטיקה. נאלצתי לטפל במשברים, בדוח אלקלעי, ובעוד מקרים. ממצב שאתה מבריא מערכת, אתה רוצה לקדם את זה ליעדים שאתה מאמין בהם: להרחיב את בסיס הילדים. זה משליך על החינוך שלהם ועל הנושא החברתי. אני מתייעץ עם עשרות אנשים. אני חייב לומר לכם, שהכל זה עניין יחסי. אני לא מאלה שיודע מה זה 4-4-2, אבל האמינו לי שהתייעצתי עם המון אנשים. למדתי שכולם מבינים הכי טוב בכדורגל. כל אחד אומר שלא צריך לשמוע לאף אחד. אני לוקח מכל איש את הדברים הנכונים והאמיתיים ומחבר אותם. אז מה הדילמה שלי? אני לא לבד במגרש הזה. יש לי את החזון הזה, יש לי את התשוקה לעשות את זה. אבל אני צריך להרגיש עם האינטרסים האלה גוברים על מה שאני רוצה לעשות. אם אנשים יאמינו בדרך הזאת, של ללכת גם נגד האינטרסים שלהם, זה יעלה לדרך המלך. תהיה לי יכול לשכנע את מקבלי ההחלטות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x