$
משפטיפ

מהו חוק יחסי ממון ומה משמעותו?

להליך הגירושין משמעות מכרעת על בני הזוג, לרבות כלכלית. לכן חשוב מאוד לפנות לעורך דין אשר ינסח עבור בני הזוג הסכם המותאם להם באופן אישי

בשיתוף משפטיפ - עו״ד הילית שלומי קדוש 14:5911.09.17

חוק יחסי ממון הוא אחד מחוקי המפתח בדיני הגירושין והוא קובע את חלוקת הרכוש בין בני זוג במקרה של פרידה. החוק חל על זוגות שנישאו לאחר 1/1/74 ועל פיו, בעת גירושין, יחולק הרכוש המשותף של בני הזוג שווה בשווה. זאת כל עוד לא נקבע אחרת במסגרת הסכם ממון, או הסכם חלוקת רכוש בהליך הגירושין.

 

חוק יחסי ממון

בני זוג נשואים החליטו להתגרש ועתה יש לבצע ביניהם הפרדה רכושית. על פי חוק יחסי ממון, כל הרכוש שצברו בני הזוג במהלך נישואיהם, הוא רכוש משותף והוא יחולק ביניהם שווה בשווה. הסדר זה נקרא איזון משאבים והוא יחול על כל הזוגות אשר התחתנו לאחר 1/1/74 אלא אם התקיימו אחד משני החריגים הללו: בני הזוג ערכו לפני או אחרי נישואיהם, הסכם ממון, או לחילופין ערכו הסכם במסגרת הליך הגירושין והצדדים חתמו על הסכם חלוקת רכוש אשר קיבל תוקף של פסק דין מחייב. כל אחד משני ההסדרים הללו, יחליף את הסדר איזון המשאבים האמור. לעניין הרכוש המשותף חשוב לציין, כי אין המדובר רק בנכסים "סטנדרטיים" כגון דירה, מכונית, כספים בחשבונות הבנק, אלא גם נכסים מסוגים שונים, כגון אופציות ומניות, זכויות סוציאליות, מוניטין ונכסי קריירה.

  

אילוסטרציה. הסכם ממון יהיה בר תוקף רק אם נחתם בפני נוטריון או אושר בבית המשפט לענייני משפחה אילוסטרציה. הסכם ממון יהיה בר תוקף רק אם נחתם בפני נוטריון או אושר בבית המשפט לענייני משפחה צילום: bigstock

 

רכוש שנקנה לפני החתונה

על פניו, הסדר איזון המשאבים שבחוק יחסי ממון חל רק על רכוש אשר נצבר במהלך הנישואין, אולם הלכה למעשה, גם רכוש אשר נקנה או ניתן במתנה/בירושה, טרם הנישואין, יכול להיכלל בחלוקת המשאבים בין בני הזוג. זאת בתנאי שהוכחה כוונת שיתוף בנכסים הללו. הדוגמא הנפוצה ביותר למצב זה היא דירת המגורים אשר נרכשה על ידי אחד מהצדדים טרם הנישואין אולם בני הזוג חיו בה יחד. במצב זה, רואה הדין בנכסים הללו כרכוש משותף של שני בני הזוג ועל כן הוא יכלל בחלוקת הרכוש במקרה של גירושין. משכך, זוגות רבים בוחרים כיום לפנות לעורך דין, לשם עריכת הסכם ממון, אשר יספק להם הגנה על רכושם ואף ימנע סכסוך משפטי על רקע כלכלי בעת גירושין.

   

עו"ד הילית שלומי קדוש עו"ד הילית שלומי קדוש

 

הסכם ממון

במקרים בהם ערכו בני הזוג הסכם ממון, הסדר איזון המשאבים שבחוק לא יחול וחלוקת הרכוש בעת גירושין, תיעשה על פי הקבוע בהסכם. לעריכת הסכם ממון יש יתרונות רבים, בראשם הגנה אפקטיבית על הרכוש אשר נקנה טרם הנישואין. כך למשל אם בת הזוג רכשה דירה ערב החתונה, על פי ההסדר שבחוק, במקרה של גירושין, יוכל הבעל לקבל זכויות בדירה , על אף שזו לא נקנתה לאחר הנישואין. אולם, במסגרת הסכם ממון, ניתן יהיה לקבוע כי היה ובני הזוג ייפרדו, לא תהיינה לבעל זכויות בנכס. יתרון נוסף לעריכת הסכם ממון הוא מניעת מאבקים משפטיים בעת גירושין. לא פעם, עולה מחלוקת בין בני הזוג באשר לשווי הרכוש, לאופן חלוקתו ביניהם וכיו"ב ונוצר סכסוך משפטי אשר מעכב ומייקר את הליך הגירושין. חתימה על הסכם ממון מספקת וודאות משפטית משסוגיה זו הוכרעה מראש, עת שהיחסים בין בני הזוג היו טובים.

 

להליך הגירושין משמעות מכרעת על בני הזוג, לרבות כלכלית כמובן. על כן, ישנה חשיבות רבה לפנייה לייצוג משפטי, במסגרתו יפעל עורך הדין לשמירה על זכויות הלקוח/ה בכל היבטי הגירושין. בני הזוג בתחילת דרכם ומעוניינים לערוך הסכם ממון? בשל משמעותו הכלכלית, חשוב מאוד לפנות לעורך דין, אשר ינסח עבור בני הזוג הסכם המותאם להם באופן אישי, המשקף את רצונותיהם ויגן עליהם בצורה הטובה ביותר במקרה של גירושין. חשוב לציין, כי הסכם ממון יהיה בר תוקף רק אם נחתם בפני נוטריון או אושר בבית המשפט לענייני משפחה.

 

עו"ד הילית שלומי-קדוש עוסקת בדיני משפחה.

 

למידע נוסף מילאו פרטיכם
*
*
* שדה חובה
שלחו
בטל שלח
    לכל התגובות
    x