$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

קיבוץ חצרים כבר מחפש את האקזיט הבא

קיבוץ חצרים יקבל תמורת מכירת מניותיו בנטפים 650 מיליון שקל. מחצית מהסכום מיועדת להשקעות בחברות חדשות והמחצית השנייה תופנה לחברי הקיבוץ. מעמדו של הקיבוץ בניהול החברה ייחלש והוא יאבד את זכויות הווטו שלו במינוי המנכ"ל הבא

גולן חזני 07:1408.08.17

קיבוץ חצרים צפוי להשתמש ב־300 מיליון שקל מהתמורה ממכירת השליטה בנטפים למקסיכם כדי לרכוש חברות - כך נודע ל"כלכליסט". בקיבוץ מעוניינים לרכוש חברה גדולה ב־150 מיליון שקל, חברה בינונית ב־60 מיליון שקל ואחזקות מיעוט בחברות נוספות ב־90 מיליון שקל. 350 מיליון שקל נוספים יעברו להתחייבויות פיננסיות, שכר לימוד ולשימוש החופשי של 460 חברי הקיבוץ. בסך הכל, הקיבוץ יקבל 650 מיליון שקל נטו ממכירת חלקו בנטפים.

 

מקסיכם, חברת הפטרו־כימיקלים הגדולה במקסיקו, אישרה אתמול את הפרסום ב"כלכליסט" שלפיו תרכוש את השליטה בנטפים לפי שווי של 1.895 מיליארד דולר. עם זאת, מניית מקסיכם ירדה אתמול בפתיחת המסחר במקסיקו ב־5%, במה שמשקף את חשש המשקיעים מהמחיר הגבוה ששילמה החברה - כ־1.5 מיליארד דולר עבור 80% מהאחזקות.

 

קרן פרמירה וקיבוץ חצרים הם שהחליטו למכור את השליטה לחברה המקסיקנית, לאחר שנתנה הצעה הגבוה ב־15 מיליון דולר מקולפקס האמריקאית. פרמירה תקבל עבור חלקה - 61.3% מהחברה - כ־1.16 מיליארד דולר. את השליטה בחברה רכשה פרמירה ב־2011, לפי שווי של 850 מיליון דולר.

 

קיבוץ מגל, שהחזיק ב־6% מהחברה, מכר את חלקו תמורת 114 מיליון דולר. סכום זה יתחלק בין 190 משפחות הקיבוץ, שעבר הפרטה, וכל אחת מהן צפוייה לקבל סכום של כ־2 מיליון שקל. קיבוץ חצרים מכר לחברה המקסיקנית 12.7% מהחברה, ונשאר עם 20% ממניותיה. התמורה שהקיבוץ יקבל תעמוד על 241 מיליון דולר, כ־885 מיליון שקל לפני מס.

 

חשיבות מערך ההפצה

 

כחלק מההסכם לרכישת השליטה בנטפים, מקסיכם התחייבה לשמור על הייצור בישראל ברמתו הנוכחית לתקופה של 20 שנה. עוד על פי ההסכם, הייצור בקיבוץ חצרים יישאר לתקופה של 20 שנה; והייצור בקיבוצים מגל ויפתח ישארו לתקופה של 9-10 שנים.

 

 

על אף ההתחייבויות לשמירת הפעילות, מעמדו של קיבוץ חצרים בניהול החברה נחלש. הוא יאבד את זכויות הווטו שלו במקרה של מינוי מנכ"ל או רכישות שתערוך החברה; וימנה שני דירקטורים במקום ארבע בדירקטוריון שיקטן לשבעה חברים.

 

"במשא ומתן היה חשוב לנו שנמצא את הבית הנכון ואני חושב שמצאנו אותו", אמר מנהל תיק נטפים בקיבוץ חצרים אלי בן־סימון, שכיהן גם כמנכ"ל חברת־הבת של נטפים במקסיקו. "המשא ומתן היה מהיר. מקסיכם היא חברה גדולה במקסיקו, ומכל המועמדים האחרים הם היו הכי אסטרטגים. רצינו שתהיה עיסקה אז עשינו מאמץ גדול לאפשר לפרמירה לצאת בצורה מכובדת ולא דרך הנפקה".

 

הסכמתם לאבד מהכוח שלכם בחברה.

בן סימון: "היינו חייבים לפרק את ההסכם עם פרמירה.אם היינו משאירים את ההסכם הקודם לא ניתן היה למכור את החברה. כולם צריכים להיות מרוצים, גם אנחנו, החברה העובדים והשותפים החדשים. לא יכול היה להיות ווין ווין ווין כזה שכולם מרוצים. ויתרנו על הרבה אבל קיבלנו שותף כמו שצריך. עשינו ויתורים אבל הוויתורים הביאו אותנו גם למכירה בערך טוב ועם שותף טוב. זה שיש לך זכויות וטו לא בהכרח הופך אותך למישהו שיכול להשתמש בהם. יש לזכויות שנשארו לנו ערך מאוד גדול. נדע להשפיע גם כך על הדברים כמו שהשפענו קודם. לא יצאנו פראיירים, אל תדאג".

 

מה ההישג הגדול שלכם במו"מ?

"זה שיש התחייבות חוזית שלהם להשאיר את המפעלים ל-20 שנה. הם באו ואמרו 'אנחנו לא הולכים לשום מקום'. זה הרבה יותר מעניין כלכלי. לא היינו צריכים בכלל להיאבק על מעמד העובדים. שכנענו את החברים למכור, והם הבינו שהזדמנות למכור במחיר כזה לא תהיה בשנים הקרובות ולכן העדיפו להישאר עם 20% ולא 25%".

 

מפעל נטפים בקיבוץ חצרים מפעל נטפים בקיבוץ חצרים צילום: מאיר אזולאי

 

למה ישמש הכסף?

"מעבר להשקעות והשלמות התחייבויות לחברים, נממן באמצעותו בנייה של ממ"דים בבתים. הטילים מעזה לבאר שבע עוברים מעל הקיבוץ ואין כאן חדרי מיגון והממשלה לא מוכנה לממן. אנחנו בונים מכספינו. אף אחד כאן לא יהיה עשיר או מיליונר מהעסקה הזו. יש פה כ-200 משפחות, לא יישאר הרבה מה לחלק. בכנות, לאף אחד פה לא היה קשה לחיות כאן קודם. העסק הזה הכניס הרבה כסף לאורך השנים. אף אחד לא סבל ממחסור או מקושי. תמיד היה פה טוב, ויהיה עוד יותר טוב בהמשך. אנחנו לא קיבוץ שחי במחסור ופתאום נופלת עליו חבילה של כסף".

 

טורסטן ווגט, שותף בקרן פרמירה וראש צוות התעשייה, אמר אתמול בהתבטאות ראשונה ל"כלכליסט" כי הקרן מוכרת חברה שונה מהחברה שקנתה. "אנחנו משאירים חברה במצב טוב יותר מזה שקיבלנו", הוסיף. "נכון שרכשנו את נטפים במחיר גבוה, אבל היה לנו חזון לאן לקחת את החברה ואנחנו מוכרים חברה שונה במהות מזו שקיבלנו. ההכנסות גבוהות ב־10% והרווח התפעולי גבוה ב־20%. אנחנו גאים מאוד במה שעשינו בחברה".

 

מייקל זקוס, מנהל שותף מצוות הטכנולוגיות של החברה, הוסיף כי "זה היה ביצוע מתמשך ומצליח. היה פה תהליך צמיחה גם באיכות הרווח ולא רק במספרים. עשינו השקעות איפה שאולי יפגע ברווחיות בטווח הקצר, אבל זה ייצור ערך לאורך זמן. שיפרנו את איכות המוצרים והתרחבנו גיאוגרפית. השקענו הון משמעותי בפיתוח חדש שיתבטא ברווחיות בעתיד. זמנית, הרווחיות עלולה להיפגע אבל בטווח הארוך היא תגדל. כל זה התאפשר בזכות הצוות הניהולי שידע לקבל את ההחלטות איפה להשקיע ואיפה לא".

 

הימרתם על מנכ"ל לא מנוסה שהפתיע.

זקוס: "אנחנו לא מהמרים. יש לנו חזון, אנחנו מבינים איך עובדת תעשיית החקלאות . מחפשים תכונות שבונות מנכ"ל נהדר, אנחנו מסתכלים על מה שצריך להשיג ומה הבן אדם הראה שהוא יודע להשיג. רצינו להיכנס יותר לאסיה, להיכנס יותר להשקיה. רצינו משמעת פיננסית לניהול המספרים. הפרופיל של רן מידן התאים בדיוק לכל קטגוריה. הוא ידע לפתח תחום חדש, ידע להוביל אופרציה די גדולה. הרגשנו מאוד בנוח שהוא ייכנס לתפקיד ועבורו זו היתה התפתחות הגיונית. הוא מסוגל להוביל את הארגון לתרבות יותר ביצועית ועמידה ביעדים, אך מבלי לשנות את הDNA של נטפים לגמרי".

 

למה בחרתם במקסיכם?

"אנחנו מסתכלים על כל החבילה ולא רק המחיר. מקסיכם היא בית טוב מאוד לעסק הזה, להנהלה ושותף טוב".

 

הופתעתם מהמחיר?

"ממש לא, אנשים ראו בחברה הזאת לא רק את מה שיש היום, אלא גם את הפוטנציאל העצום שלה, היא ממוצבת מצוין בשוק אטרקטיבי. אנשים מכירים בזה ואנחנו גם משוכנעים בזה. טוב שאחרים הבינו את זה גם, אבל אנחנו לא הופתענו".

 

איך הייתה העבודה עם חצרים?

"טובה, במלה אחת.. לא תמיד הסכמנו, אבל כל אחד הציג את נקודת המבט שלו ובסוף הסכמנו וכל ההחלטות התקבלו בצורה משותפת. היתה שותפות מצוינת. השותפות נבחנת בזמנים הקשים יותר והיא אכן נבחנה והוכיחה את עצמה בשש השנים האחרונות. זה לא אומר שלא היו לנו קונפליקטים בכל מיני סוגיות, אבל בסופו של דבר תמיד היתה הסכמה. תראה, מעולם לפני כן לא היינו שותפים עם קיבוץ ולא ידענו למה לצפות. הופתענו לטובה מהשותפות. בסוף זה אנשים שעובדים ביחד".

 

ניסיתם לבדוק את כלל ביטוח, חיפה כימיקלים - האם תעזבו את ישראל או שאתם מחפשים השקעות נוספות?

"יש לנו מומחיות בתחומים מסויימיםאנחנו משקיעים סבלניים ונמשיך לחפש ומשקיעים הרבה זמן בחיפוש חברות טכנולוגיה פה שמאוד מוכח בישראל. לעתים חסר פה הון לחברות ואנחנו נחפש הזדמנויות". 

 

מנכ"ל החברה רן מידן סיפר אתמול ל"כלכליסט" כי "כבר לפני שנה היה ברור שפרמירה ילכו לעיסקת מכירה. מקסיכם היא קונה שנותן לנו ערכים מאוד משמעותיים. מה שעמד לנגד עיננו היה איך נטפים תמשיך להיות חברה ישראלית חזקה. השותפות עם חצרים הולכת להיות ארוכה. התחייבות ל־20 שנה זה נצח במונחי עסקים. בהתחלה היו חששות שזה יפגע בשווי של החברה אבל כשאתה מוצא את הכלה שאוהבת את זה, זה מהווה יתרון. הם באו לקנות את מערך ההפצה ואת יכולת הייצור שלנו. המוכרים קיבלו מה שרצו וחצרים קיבלה עסקה מצויינת".   

 

בעלת השליטה החדשה של נטפים: המשפחה שהתעמתה עם דונלד טראמפ

 

בעלת השליטה בנטפים, מקסיכם, היא חברת הפטרו־כימיקלים הגדולה במקסיקו. משפחת דל ואייה (Del Valle), שהיא התשיעית בעושרה במדינה, מחזיקה ב־42% ממקסיכם באמצעות חברת האחזקות GEPM. המשפחה רכשה נתח של 50.4% בחברה בשנת 1997, אז שמה היה כאמסה, וב־2005 היא הונפקה בבורסת ניו יורק בשם מקסיכם.

 

אנטוניו דל ואייה אנטוניו דל ואייה צילום: בלומברג

אנטוניו דל ואייה (78), ש"פורבס" מעריך את הונו ב־3.5 מיליארד דולר, היה בן מהגרים מחבל אסטוריאס שבספרד שהחל את דרכו בעסק המשפחתי לטקסטיל ואחר כך עבר לבנקאות. בענף זה הוא עשה את הונו הראשוני בשנות השמונים. דל ואייה האב היה אחד מהתורמים הבולטים לקמפיין הבחירות של נשיא מקסיקו אנריקה פנייה נייטו, ולעתים הוא ספג על כך ביקורת נוקבת בתקשורת המקומית. הבולט מבין חמשת ילדיו הוא חואן פאבלו דל ואיה פרוכנה (44), שמכהן כיו"ר הדירקטוריון של מקסיכם. הוא נשוי ואב לארבעה.

 

באוגוסט אשתקד נכנס חואן פאבלו לעימות עם המועמד לנשיאות ארה"ב דאז דונלד טראמפ. חואן פאבלו פרסם מכתב פתוח לטראמפ שבו כתב כי הוא אינו מביא פשע או סמים לארה"ב, ואף השקיע בה יותר מ־2 מיליארד דולר בחמש השנים שקדמו לכך. "יש לנו פעילות ב־13 מדינות ואנחנו מספקים אלפי משרות שמשלמות היטב", כתב.

ניצן לונברג

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x