$
חדשות נדל

חוק שכירות הוגנת אושר, הפיקוח על המחיר נשאר בחוץ

החוק מסדיר את היחסים בין השוכר למשכיר, קובע בין היתר כי מי שהפעיל מתווך הוא הצד שישלם על כך ומגביל את גובה הערבות מצד השוכר. עם זאת, הוא אינו כולל התייחסות לעליית שכר הדירה והקמת רשם שכירויות

ענת דניאלי 22:1917.07.17

חוק שכירות הוגנת אושר הערב (ב') בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת בתמיכתם של 64 חברי כנסת וללא מתנגדים. החוק נידון בממשלה הנוכחית במשך תקופה ארוכה של למעלה משנתיים. החוק שאושר מסדיר את היחסים שבין השוכר והמשכיר וקובע כי דירה אינה ראויה למגורים אם אין בה שירותים, מערכת ביוב, מערכת חשמל, תאורה, פתחי אוורור, תאורה טבעית, ומערכת לאספקת מי שתייה.

 

 

למרות הכוונה המקורית לנסות ולייצר שוק שכירות יציב - החוק שאושר לא כולל התייחסות להעלאת שכר הדירה, שהייתה מרכיב מהותי בהצעת החוק של הח"כים רועי פולקמן וסתיו שפיר. הסיבה לכך נעוצה בשורה של התנגדויות מצד משרד המשפטים בראשות איילת שקד בנושא. כמו כן, לא יוקם רשם שכירויות שיאסוף מידע אודות שוק השכירות כפי שהוצע בחוק המקורי ונועד לסייע בין היתר במעקב על שוק השכירות.

 

 צילום: עומר הכהן

 

 

ח"כ שפיר דיברה בטרם ההצבעה הסופית על החוק ואמרה: "חוק השכירות ההוגנת יכניס סוף סוף סדר והוגנות לחייהם של שני מיליון ישראלים שחיים בשכירות. מזעקת האוהלים שעלתה מהרחוב ב-2011 ועד לרגע הזה הדרך הייתה ארוכה וקשה, מה שהופך את ההתרגשות לגדולה יותר. החוק הזה הוא חוק המחאה החברתית. דור שלם, הדור שלי, הופקר למחירי דיור בלתי אפשריים ונדחק לשוק השכירות - שבמשך עשרות שנים מדינת ישראל השאירה כג׳ונגל פרוץ ופרוע. כשהגשתי את החוק הזה לפני שלוש וחצי שנים - היו לו במשכן הזה יותר מתנגדים מתומכים. הפער הדורי הורגש".

 

יו"ר סיעת כולנו ח"כ פולקמן אמר כי הוא "שמח וגאה להוביל יחד עם ח"כ שפיר את הבשורה לשוכרי הדירות בישראל. החוק המקודם מביא חידושים גדולים לשוק השכירות. דירות שכורות עד היום לא נתפסו כאלטרנטיבה אך כאשר יהיו דירות איכותיות להשכרה עם רמת אחזקה מספקת, ויחסים מוסדרים בין השוכר למשכיר, הדבר יהווה תחליף אמתי לרכישת דירות בשלב מוקדם מדי בחיים. זה הפתרון האפקטיבי ביותר לאזורי הביקוש".

 

הסעיפים בחוק שכירות הוגנת

 

בין סעיפי החקיקה הבולטים בחוק הוחלט כי הצד שהפעיל מתווך הוא זה שישלם על כך. הכוונה היא למנוע מצב בו השוכר משלם עבור דמי התיווך, על אף שהשירות הוזמן על ידי בעל הדירה. בעניין זה אמר פולקמן במהלך הדיון האחרון בוועדת הרפורמות בעניין החוק כי הסעיף בחוק הנוכחי - עדיין לא מספק במקרים רבים ויהיה צורך לבחון את חוק המתווכים מחדש.

 

עוד נקבע, כי המשכיר יהיה רשאי לגבות ערובה מראש בגובה של עד שליש מדמי השכירות עבור כל התקופה, ולא יותר מפי שלושה מדמי השכירות לחודש. כמו כן תהיה למשכיר מחויבות לתיקונים בדירה המוסדרת, וכן אחריות לתיקון פגמים כאשר החוק מאפשר לשוכר סעד עצמי, כלומר אפשרות להוריד את עלות התיקון משכר הדירה.

 

עוד קובע החוק כי צריכה להיות מחיצה בין השירותים לחלל המגורים. החוק גם קובע מהי דירה ראויה למגורים ונקבע כי בעל הדירה ימסור דירה בתנאים בסיסיים כמו למשל קיום מערכת ניקוז, מערכת חשמל ופתחי אוורור. במצב שתנאים אלו אינם חלים השוכר יוכל לבטל את החוזה בכל עת.

 

חוזה השכירות וההסדר בחוק נוגעים לדירות בחוזה השכרה בדירת מגורים בגובה שכירות של עד 20 אלף שקל בחודש ולא דירות נופש או דירות בבית דיור מוגן. מדובר בחוזים ליותר משלושה חודשים ולא על דירות בהן השכירות ארוכה מעשר שנים ובהן הדייר בהגדרה הקרובה לבעלות. החוזה יערך בכתב ויכלול פרטים מהותיים כמו פרטי הצדדים לחוזה, תיאור הדירה המושכרת, תקופת השכירות, דמי השכירות ופגמים בדירה.

 

לפי הצעת החוק אם לא הוסכם על תקופת השכירות או שהצדדים המשיכו לקיימה לאחר תום תקופת השכירות שהוסכם עליה, מבלי שהוסכם על תקופה חדשה, כל צד יהיה רשאי לסיים את השכירות על ידי מתן הודעה לצד השני בתוך זמן סביר.

 

חוק שכירות הוגנת מורכב למעשה משש הצעות חוק פרטיות שונות חלקן מממשלות קודמות, שמוזגו להצעת חוק ממשלתית אחת. היוזמה להגשת ההצעות היא של חברי הכנסת שפיר, פולקמן, אורלי לוי-אבקסיס, תמר זנדברג, דב חנין, יאיר לפיד, יעל גרמן וח"כים נוספים.

 

לוי-אבקסיס מתחה ביקורת על החוק במתכונתו הנוכחית ואמרה כי היא אמנם מברכת על החוק, ש"מהווה תקדים חקיקתי, אך לא לנער הזה התפללנו. עקרו לחוק את שיניו, ועיקרו אותו מתוכן. דירה ראויה למגורים אינה יכולה להיות דירה שאין בה הפרדה בין כיור השירותים לכיור המטבח, שנמצאת כולה מתחת לאדמה, שצריך להיכנס אליה עם סולם, ושאין בה מי שתייה, מים זורמים ומים חמים וקרים. הדרישות שהצבנו אינן מוגזמות, והן נועדו להגן על השוכרים המוחלשים ביותר, ולא כמו שהציגו במשרד האוצר - לשוכרים שאוכלים רק במסעדות. חבל שמשרדי הממשלה אינם דואגים לרווחת האזרח כפי שהם דואגים לרווח המשכירים".

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x