$
חדשות נדל

כך הפסידה עיריית רחובות היטל השבחה של 30 מיליון שקל

מכון ויצמן ובעלי קרקע פרטית ניצלו פרצה בחוק כדי להימנע מהיטל השבחה. השופט: תכנון המס לגיטימי

דותן לוי 08:1107.06.17

עיריית רחובות הפסידה היטל השבחה בהיקף של 30 מיליון שקל שנקבע על ידי שמאי עצמאי בשל עסקה שביצעו בעלי קרקע פרטיים עם מכון ויצמן על כ־66 דונם שהחזיקה דינה שולץ בסמוך לפארק המדע של רחובות.

 

ב־2015 אישרה העיריה תוכנית שמרחיבה את פארק המדע וכוללת בתוכה את הקרקעות הללו. ארבעה ימים לאחר אישור התוכנית מכרה שולץ את הקרקע למכון ויצמן תמורת 40 מיליון שקל, ולמחרת ביקשה מהעיריה אישור לכך שאין לה חובות על הקרקע.

 

בקשתה נבעה מפרצה בחוק שניצלו שולץ ומכון ויצמן ולפיה לאחר אישור תוכנית יש חלון של 15 יום שבו המוכרת לא מחויבת בהיטל השבחה, כיוון שההשבחה טרם חלה על הקרקע והתשלום נדחה לבעלת הקרקע הבאה, כלומר למכון ויצמן.

מדשאה במכון ויצמן. לדברי העירייה נעשה תכנון מס אגרסיבי מדשאה במכון ויצמן. לדברי העירייה נעשה תכנון מס אגרסיבי צילום: טל שחר

 

מאחר שמכון ויצמן הוא גוף ציבורי הזכאי לפטור מהיטל השבחה, העיריה לא צפויה לקבל את ההיטל ויוצאת קירחת מכל הכיוונים. בעיריה סרבו להוציא את האישור למוכרת הקרקע, וטענו, כי מדובר בתכנון מס אגרסיבי ולא לגיטימי.

 

שולץ הגישה עתירה לבית המשפט המחוזי מרכז. והשופט אחיקם סטולר קבע כי מקובלת עליו הטענה כי בעלת הקרקע ומכון ויצמן היו מודעים לקיומה של התוכנית בטרם הליך המכירה וכי אין ספק שניצלו את פרק הזמן כדי לבצע את העסקה. עם זאת כתב, "אינני סבור שיש בכך תכנון מס 'לא לגיטימי' או פסול". הוא חייב את העירייה להנפיק לבעלת הקרקע את המסמך המעיד על כך שאין לה חובות על הקרקע.

 

לדברי עו"ד אלירן דדון ממשרד עורכי הדין גינדי-כספי, "באופן עקרוני לנישום קיימת זכות טבעית לכלכל צעדיו בדרך הטובה ביותר מבחינתו. במקרה חריג זה מדובר במצב שבו המוכרים ניצלו פרצה בחוק כנגד העמדה לפיה דרושה הקפדה בה מסים אשר שייכים לציבור לא ייגרעו ממנו בשל תכנון מס. במקרה זה קבע בית המשפט כי אין בכך עדיין כדי להעניק לוועדה המקומית סמכות להתערב בשיקוליה הכלכליים והקנייניים של המוכרים. כעת בית המשפט העליון יצטרך להכריע בין זכות הקניין לבין האינטרס הציבורי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x