מילון כלכליסט
לימוד הוראה
לימוד הוראה 
צילום: shutterstock
 

להיות מורה ולהרוויח טוב – אוקסימורון?

האם אפשר להיות מורה בישראל ולהרוויח טוב, או שמדובר באמירה שאינה מחוברת למציאות? ומה אם נולדת להיות מורה, והלהט הזה בוער לך בעצמות – במה תבחר, בעוד אלפיים ש"ח או בתשוקה? בכתבה הבאה ננסה לענות על כמה שאלות לגמרי לא פשוטות שהדילמה הזו מעוררת. ויש גם מסקנות מפתיעות...

בשיתוף סמינר הקיבוצים 29.05.17

הלב או הכיס? זו שאלת המפתח

אחת האמירות הידועות והמוכרות במשק העבודה גורסת, כי ההצלחה המקצועית הגדולה ביותר תושג רק על ידי אדם שעוסק בתחום שהוא אוהב בכל מאודו. ללא ספק ניתן להתקנא באדם שכזה, שקם מדי בוקר לעבודה עם שיר בלב. מצד שני – האם השיר הזה עדיין יתנגן בו גם כשיחזיק בידיו את תלוש המשכורת? מסתבר שהדילמה הזו היא נחלתם של אנשים רבים,שרואים את ייעודם במקצוע מסוים ומאידך חוששים שהשכר שבצידו לא יספק אותם. גם אנשים הפונים לתחום ההוראה מתלבטים באותה שאלה.



התשובה משתנה עם הזמן

התשובה לשאלה אם אפשר להיות מורה ולהרוויח טוב היא תלוית זמן. אם תשאלו מורים בתחילת דרכם, קרוב לוודאי שיענו כי היו שמחים למשכורת דשנה יותר, הגם שהםשלמים עם בחירתם במקצוע. ואכן, מורים מתחילים שיוצאים לדרכם לאחר שסיימו את לימודיהם וקיבלו תעודת הוראה, אינם צפויים להשתכר בשנה הראשונה למעלה מ-5,500 ₪.

עם זאת, אם תפנו את אותה שאלה למורים ותיקים יותר, ודאי תזכו לתשובה קצת אחרת. ככל שהוותק של המורה עולה, כך השכר המדורג מטפס. גם ההשתתפויות בהשתלמויות רבות מוסיפה נקודות זכות לשכר, בעיקר אם הינך מורה למקצועות כמו מתמטיקה, מדעים או אנגלית. מורים בבתי הספר התיכוניים מרוויחים גם משעות תגבור. בנוסף, לאחר מספר שנים במקצוע, מורה יכול לקחת על עצמו תפקידים של רכז שכבה, רכזת חברתית, רכז טיולים וכו' וליהנות מגמול נוסף. הוסיפו לכך קרנות וקופות שונות, שנצברים בהם כספים עם הזמן, ותקבלו תמונה אחרת לחלוטין. לפיכך, ניתן לומר כי אם תיכנסו למקצוע ההוראה כשאתם מצוידים במעט אורך רוח כלכלי ובהרבה אהבה למקצוע - בסופו של דבר תצאו ברווח גדול.

 

האם זהו המצב רק בתחום ההוראה?

ממש לא, גם אם קיימת סטיגמה מטעה כזו. ישנם עוד תחומי עיסוק רבים ואטרקטיביים שקו הזינוק שלהם מאופיין במשכורת ממוצעת או אפילו נמוכה מהשכר הממוצע במשק. עם הזמן, צבירת ותק מסוים וקידום בתפקיד – גם המשכורת גדלה והופכת למשמעותית ומספקת. ועדיין, יש כאלה המתלבטים: כן או לא הוראה?

 

להיות מורה בישראל
להיות מורה בישראל צילום: pixabay

 

משתלם להיות מורה! הצד שבעד

בטבלת הבעד והנגד של מתלבטי ההוראה, בצד המצדד בבחירה בהוראה יופיעו שיקולים רבים וטובים. חלקם מתייחסים לתכונותיו של האדם, כישוריו ונהייתו הטבעית, לדוגמה:

חיבור מצוין לילדים ולבני נוער והנאה רבה מהעבודה עימם.

ראיית ההוראה כשליחות, המיושמת תוך השפעה על חינוכם ועתידם של ילדים רבים.

מתן ביטוי לכישורים האישיים המתאימים למקצוע ההוראה.

אהבת המסגרת הבית ספרית המאופיינת באווירה צעירה ותוססת.

חלק אחר ומשמעותי המעודד לבחירה במקצוע ההוראה, מתייחס לשעות העבודה והחופשות – מה שמהווה מקור לקנאה במורים מצד אנשי מקצוע רבים.

שעות העבודה של מורה הן מעטות יחסית, גם אם ניקח בחשבון שעות עבודה נוספות בבית, ישיבות עבודה, שיחות עם הורים ועוד.

מכסת ימי החופש גדולה לאין שיעור לעומת שאר העובדים במשק (שליש מהשנה = חופש). הוסיפו לכך את העובדה שהחופשות מסונכרנות עם חופשות הילדים –והרי לכם עוד בונוס משמעותי.

ובל נשכח עוד פרמטר חשוב מאוד ושמו "קביעות". מורים, שלא כעובדים רבים אחרים, זוכים לקביעות בעבודתם ולשקט וביטחון בחייהם. במציאות בה מכת הפיטורים הולמת בכל הבא ליד, יש משמעות עצומה לעבודה יציבה עם הכנסה חודשית מובטחת.

 

משתלם להיות מורה? הצד שכנגד

הצד הנגדי בטבלת השיקולים יכלול את החשש משכר שאינו מספק, אך כאמור מדובר בפרמטר שמשתנה עם הזמן. שיקולים נוספים הם הקשיים והאתגרים שמציב מקצוע ההוראה: הקושי ללמד בכיתות צפופות, התמודדות עם אלימות של תלמידים, התמודדות מול הורים ועוד. עם זאת, ישנם כאלה שהולכים שבי אחר אתגרים מעין אלו.

 

להגשים את עצמך או לוותר על חלומך?

ודאי פגשתם כאלה שחולמים להיות מורים, אבל שוקלים לסגת מהעניין בגלל השכר הנמוך. הם בהחלט עלולים לקחת צעד אחורה, להשתלב בתחום אחר שבו יוכלו להרוויח יותר, ולוותר על חלום ההוראה. מן הסתם, רובם יסתגלו למצב, הכסף יהווה פיצוי לכיס אך לא לנשמה. אף אחד לא אוהב לוותר על חלומות ואיש לא נהנה לבלות תשע שעות ביום במסגרת או בעיסוק שאינם מפרים אותו. אלה שלא יסתגלו – ייפלטו ממילא אם העיסוק והמסגרת אינם תואמים את כישוריהם.

 

לפעמים חייבים להשלים

כמו בכל תחום, גם בתחום ההוראה אפשר להגדיל את המשכורת על ידי עיסוק צדדי נוסף. במקום להשלים עם ויתור על משאת חייך המקצועית, אפשר להשלים את ההכנסה ממקור אחר. מורים רבים, בעיקר למתמטיקה, מדעים, לשון ואנגלית, עשויים לגלות במהרה את מכרה הזהב שנקרא "שיעורים פרטיים" ולגמור את החודש עם משכורת שמנה ביותר. נכון, זה אולי לא אידיאלי לסיים משמרת בבית הספר ולהתחיל משמרת חדשה בבית, ועם זאת מדובר בסידור שבו ניתן לצאת נשכרים תרתי משמע – גם להגשים את עצמך בתחום ההוראה וגם להתפרנס בצורה ראויה.

 

ובשורה התחתונה, עם יד על הלב...

אז כן, משכורת של מורה מתחיל אינה דומה לזו של הייטקיסט, אך גם שעות העבודה שלהם אינן דומות. והכי חשוב - אין מחיר לתגמול המתבטא בסיפוק, בהגשמת הפוטנציאל האישי, בילדים שמקבלים את פניך בשמחה, ובעיקר בידיעה שהעשייה שלך גורמת לך לאושר, ושהסבלנות תשתלם לבסוף.

כמובן שבמידה והבחירה בהוראה נובעת רק מהפיתוי של ימי החופשה הרבים, או משיקולי נוחות בגידול הילדים –יש מצב שזה לא יעבוד. לעומת זאת, אם הבחירה נעשית מעומק הלב, מתוך להט ורצון –אפשר לומר שברוב המקרים המורה ירוויח בגדול, גם ברמת השלמות העצמית וגם ברמת ההכנסה.

 

 

 

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות