$
משפט

"יועץ משפטי אינו משרת אמון, הוא שומר סף״

נציב שירות המדינה משה דיין עולה להתקפה: במכתב ששלח לוועדת השרים לחקיקה הוא טוען שהצעת חוק המבקשת לתת לשרים סמכות למנות יועצים משפטיים ללא מכרז תפגע במקצועיות של התפקיד. גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מתנגד

אדריאן פילוט 13:2614.05.17

נציב שירות המדינה משה דיין תוקף הצעת חוק של ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד המבקשת לאפשר לשרים למנות את היועצים המשפטיים של משרדיהם כמשרת אמון במקום בהליך מכרזי. גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מתנגד להצעה של אוחנה.

 

ועדת השרים לענייני חקיקה היתה אמורה לדון היום בחוק, אולם לפי שעה ייתכן כי הדיון יידחה למועד מאוחר יותר. עתידה של ההצבעה ייקבע בשעות הבוקר המאוחרות, אחרי שיחה לתיאום עמדות בין חברות הקואליציה.

 

דיין, שמסיים בקרוב את תפקידו, הביע התנגדות נחרצת להצעה במכתב ששיגר בסוף השבוע האחרון לוועדת השרים לענייני חקיקה. במכתב, דיין טוען כי אישור הצעת החוק תהווה "טעות קשה מאוד שתביא נזק חמור לשירות המדינה". לדבריו, השינוי המוצע גם יגרום "נזק קשה למעמדם של היועצים המשפטיים של משרדי הממשלה".

דיין מכיר את התפקיד הזה מקרוב, שכן הוא כיהן בעבר כיועץ המשפטי של משרד המשפטים.

יוזם הצעת החוק ח"כ אמיר אוחנה ונציב שירות המדינה משה דיין. "יש יותר מדי שומרי סף" יוזם הצעת החוק ח"כ אמיר אוחנה ונציב שירות המדינה משה דיין. "יש יותר מדי שומרי סף" צילומים: אלכס קולומויסקי, אוראל כהן

 

״אישור ההצעה יסב נזק חמור ומשמעותי לשירות המדינה, למוסד היועץ המשפטי לממשלה ולייעוץ המשפטי למשרדי הממשלה", כותב דיין. "ההצעה תפגע קשות במרכיב יסודי במהותו של השירות הציבורי בישראל כמקצועי וא־פוליטי, כמו גם במהותו של תפקיד היועץ המשפטי. יועץ משפטי אינו משרת אמון מעצם תפקידיו ומשימותיו. הוא שומר סף!״.

 

לפי דיין, הדרך הנכונה למנוע מינויים פוליטיים היא באמצעות מכרז או ועדת איתור - דבר שהצעת החוק מבקשת לבטל כליל במקרה של היועצים המשפטיים. לטענתו, השינוי המוצע יגרום לתחלופה של יועצים משפטיים בכל פעם שמתחלף שר - דבר שקרה בממוצע כל שנתיים וחצי בעשור האחרון - מצב שייצור חוסר ודאות סביב התפקיד ולא יאפשר ליועצים להתמקצע.

 

איילת שקד לא מתלהבת

 

הצעת החוק של אוחנה מבקשת לבצע שינוי קטן, קל לכאורה, בסעיף 12 בחוק שירות המדינה, הקובע כי מנכ"לי המשרדים הממשלתיים ימונו ללא חובת מכרז. כעת, אוחנה מבקש להוסיף לסעיף זה גם את היועצים המשפטיים של המשרדים הממשלתיים. עד למועד סגירת גיליון זה לא היה ברור אם ההצעה תגיע לוועדת השרים לענייני חקיקה או שמא היו"רים המשותפים של הוועדה - שרת המשפטים איילת שקד ושר התיירות יריב לוין - יחליטו למנוע סכסוך עם מנדלבליט ויורידו אותה מסדר היום.

 

נכון למוצאי שבת, שני שרים כבר הביעו תמיכה עקרונית בהצעה: לוין ושר המדע אופיר אקוניס - שניהם מהליכוד. אלא שלא ברור אם לוין יצביע בעד, שכן הוא צפוי לתאם את הצבעתו עם היו"ר המשותפת שקד. גורמים בסביבתה של שקד מסרו כי השרה אינה מוצאת בהצעתו של אוחנה פתרון לבעיה וכי המענה הראוי יותר הוא שילוב של השר בתהליך בחירת היועץ המשפטי. גם השרה גילה גמליאל מהליכוד סבורה כי הייעוץ המשפטי חייב להשתפר ולאפשר לשר להגביר את המשילות, אך גם היא לא סבורה שהפתרון שאוחנה מציע הוא הפתרון המתאים. השרים אורי אריאל, סופה לנדבר ויעקב ליצמן טרם החליטו כיצד יצביעו.

 

כחלון סקפטי

 

גם שר האוצר משה כחלון מתנגד להצעת החוק, אך באופן מעט מפתיע. בליכוד הסבירו כי כחלון מתנגד עקרונית להצעה, אך בלשכתו של כחלון סירבו להתייחס לנושא. עם זאת, גורמים בסביבת השר מסרו כי הם מתקשים להאמין שהצעה תגיע להצבעה בוועדה השרים, שכן היא עלולה להרגיז מאוד את מנדלבליט. להערכתם, ההצעה צפויה "ליפול" ברגע האחרון.

 

"היועצים נהיו שרי על"

 

לפי ההסבר להצעה של אוחנה, החוק נועד להגביר את המשילות, לחזק את משרדי הממשלה ולאפשר לשרים ליישם את המדיניות אותה הם מתווים על ידי כלל הגורמים במשרד.

 

בשיחה עם "כלכליסט" אמר אוחנה כי היועצים המשפטיים הפכו ל"שרי על", כדבריו. "מגיע השר שנבחר על ידי הציבור להוביל מדיניות מסוימת ופתאום הוא מגלה שיש אדם שלא נבחר על ידי הציבור, שהוא לא מינה, שהוא לא יכול לפטר ושביכולתו של אותו אדם לטרפד, לסכל, ולעצור את השר מלהגשים את מדיניותו", אמר.

 

עוד לדבריו, "החוק הוא לא מדע מדויק. בכל עמדה בכל נושא אפשרי אני יכול למצוא שני משפטנים אינטליגנטים ורהוטים ביותר שיסבירו למה העמדה שלהם נכונה והשנייה אינה נכונה כלל". לדבריו, החוק שיזם מיועד "לאפשר לשר למנות יועץ משפטי שאינו מחזיק בהשקפת עולם שהיא ב־180 מעלות מנוגדת לשלו. בכך, השר יוכל לפעול ולתפקד כפי שנבחר".

 

לגבי האפשרות שהחוק יפגע בשומרי סף אמר אוחנה: "יש יותר מדי שומרי סף: חשב, מבקר, מבקר המדינה, ועדה לביקורת המדינה, ועדות כנסת שכל אחת מפקחת על כל משרד ממשלתי, תקשורת, משטרה, פרקליטות, בתי משפט. שומרי סף הם לא מה שחסר כאן מה שחסר זה יכולת ביצוע".

 

כאמור, גם מנדלבליט מתנגד ליוזמה של אוחנה. "היועצים המשפטיים בשירות הציבורי הם שומרי סף שתפקידם לסייע לדרג הנבחר להגשים את מדיניותו בגבולות הדין, תוך שמירה על האינטרס הציבורי ועל שלטון החוק", מסר היועץ המשפטי לממשלה בתגובה להצעת החוק.

 

כמו כן, ממשרד המשטים נמסר בתגובה לחוק כי היועץ המשפטי לממשלה מתנגד לכל ניסיון להחליש את הייעוץ המשפטי הציבורי או לפגוע בעצמאותו. במשרד המשפטים ביקשו להדגיש את דבריו של מנדלבליט מנאום שנשא בכנס באוניברסיטת חיפה בנובמבר האחרון. ״בסופו של יום, ובניגוד למה שמשתמע מדבריהם של אלו היוצאים כנגד עבודתם של היועצים המשפטיים הציבוריים, הקפדה על שלטון החוק היא חלק אינטגראלי מהמשילות", אמר אז. "על מנת להבטיח את שלטון החוק במדינה נדרש, אפוא, מערך ייעוץ משפטי ציבורי המגשים בעבודתו את נאמנותו גם לגורמי השלטון וגם לשלטון החוק, וכאמור אין סתירה בין הדברים, ואשר נהנה לצורך כך מאמון הדרג הנבחר והמקצועי ומשיתוף פעולה מלא עימו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x