$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

רשות ההגבלים תשרטט למשק האנרגיה גבולות חדשים

רשות ההגבלים העסקיים, יחד עם רשות החשמל, החלה לגבש כללי ריכוזיות חדשים בשל השינויים העוברים על משק החשמל הפרטי. בשנים הקרובות צפויות לקום 12 תחנות פרטיות חדשות, ובין היתר יוגבל הנתח שבו גורם פרטי רשאי להחזיק

ליאור גוטמן 06:5330.04.17

רשות ההגבלים העסקיים ורשות החשמל החלו לגבש בימים האחרונים כללי ריכוזיות חדשים למשק האנרגיה - כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בקווים מנחים שיעסקו באחזקת השליטה ברישיונות ייצור של תחנות כוח פרטיות, והם צפויים לכלול קביעה בנוגע לנתח השוק שגוף פרטי יכול להחזיק מתוך כלל משק ייצור החשמל, כמו גם הגבלה על נתח השוק האזורי בישראל שגוף מסוים יכול להחזיק. זאת, מכיוון שבתוך כעשור צפויות לקום בישראל תחנות אזוריות, שיספקו חשמל לאזור גיאוגרפי אחד בלבד. הכללים החדשים צפויים להיכנס לתוקף עד סוף 2017, לאחר קיום שימוע לחברת החשמל, בעלי תחנות הכוח הפרטיות הקיימות, ואלו שנמצאות בשלבים שונים של הקמה. 

 

 

גיבוש הכללים החדשים נעשה בשל סיבה אחת טכנית וסיבה אחת מהותית. הסיבה הטכנית היא שהכללים הקודמים נקבעו במרץ 2015 וקיבלו תוקף ל־24 חודשים שכבר עברו. הסיבה השניה היא שוק החשמל המשתנה, שבו קמות יותר ויותר תחנות כוח בבעלות פרטית. כיום, כשליש מייצור החשמל במשק משויך לתחנות הכוח הפרטיות.

 

הרגולציה תשפיע על עופר

 

סט הכללים הקודם קבע כי ההספק המרבי של מתקן ייצור פרטי לא יעלה על 1,600 מגה־ואט; כי אדם פרטי לא יחזיק בשליטה מהותית בטכנולוגיית ייצור מסוימת; וכי אדם המחזיק ביותר מ־10% מתחנה מסוימת ייחשב לצורך הכללים כמחזיק במלוא ההספק. אלא שבשל חוסר הוודאות ששרר במשק בנוגע להגעת הגז הטבעי לארץ — הוא הדלק שמניע את התחנות הפרטיות — כמעט שלא נעשה שימוש בכללים.שוק החשמל הפרטי התעורר באמצע 2016, בעקבות אישור מתווה הגז. מאז נכנסו תחנות פרטיות רבות לשלבי הקמה שונים, ועל כן התעורר צורך בניסוח כללי הגבלים חדשים. כך גם בתחילת החודש יצאה החלטת ממשלה, שכללה בין היתר תוכנית מתאר להקמת 12 תחנות כוח פרטיות עד לשנת 2024, שישלטו יחד עם תחנות הכוח הפרטיות הקיימות על כ־50% משוק ייצור החשמל. 

יו"ר רשות החשמל אסף אילת והממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין יו"ר רשות החשמל אסף אילת והממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין צילומים: עומר מסינגר, תומריקו

 

באותה החלטת ממשלה מצוינות החברות שכבר מחזיקות בתחנות כוח פרטיות וקיבלו אישור להתקדם בהקמת תחנות כוח נוספות, כך שכללי הרגולציה החדשים יתחייסו בעיקר אליהן. כך, למשל, חברת IC Power שבשליטת עידן עופר כבר קיבלה אישור להקמת תחנת כוח בנגב ותחנה נוספת באזור חדרה, שיצטרפו לתחנות שבהן שולטת החברה במישור רותם (OPC), בבתי הזיקוק בצפון, בכיל, לתחנה המוקמת במפעלי נייר חדרה ולתחנה שהחברה מתכננת לרכוש באזור קריית גת. בסך הכל, עופר צפוי לשלוט בתוך כמה שנים בייצור של כ־2,500 מגה־אט. אם עופר יקים את כל התחנות שאושרו הוא צפוי להפוך לאחד השחקנים הפרטיים הגדולים בשוק — בדומה לדליה אנרגיות המוחזקת בין היתר על ידי משקי הקיבוצים וחברת הביטוח הראל. החברה, שמחזיקה בקריית מלאכי את תחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל, כבר קיבלה אישור עקרוני להקים מספר תחנות בהספק מצטבר של כ־2,300 מגה־אט.

 

דוראד, המחזיקה כיום בתחנת כוח במתחם קצא"א באשקלון, קיבלה גם היא אישור להקמת תחנת כוח נוספת שתעלה את כוח הייצור שלה לכ־1,500 מגה־ואט; אדלטק שבשליטת משפחת אדלסבורג, המחזיקה בכמה תחנות בינוניות וב־19% מתחנת דוראד, קיבלה אישור להקמת תחנות בהספק של כ־1,260 מגה־ואט; וריינדיר, המוחזקת בין היתר על ידי סימנס, קיבלה אישור להקמת תחנות בהספק כולל של כ־1,300 מגה־ואט.

 

ידונו גם בתלונות היצרנים

 

כמו כן, ברשות ההגבלים צפויים לדון בהתנגדותם לאישור שניתן לחברת החשמל להקים שתי תחנות כוח בחדרה, ובתלונות יצרני חשמל פרטיים על כך שהחברה מסרבת לאפשר ביצוע סקרי חיבור.

 

מתנגדים להקמת תחנות כוח פרטיות ע"י חברת החשמל

 

במסגרת גיבוש אותם כללי ריכוזיות חדשים, עסקה רשות ההגבלים בין השאר בתוכניות של שר האנרגיה יובל שטייניץ לתת לחברת החשמל להקים שתי תחנות כוח חדשות בחדרה. כפי שפורסם ב"כלכליסט", בחודש מאי הקרוב אמור שטייניץ להעלות הצעת מחליטים בממשלה שתורה באופן סופי על סגירתן של ארבע מתוך שש יחידות הייצור הפחמיות שבתחנת הכוח של חברת החשמל בחדרה עד שנת 2022. במקום היחידות האלה, תקים חברת החשמל שתי תחנות כוח חדשות שיעשו שימוש בגז. רשות החשמל החדשה, משרד האוצר, היצרנים הפרטיים ואף מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור מתנגדים לכך בתוקף.

 

פורום יצרני החשמל הפרטיים, שמנסה להתנגד להחלטה, ביקר בשבוע שעבר ברשות להגבלים ושמע לתדהמתו שגם שם לא נלהבים מלתת לחברת החשמל להקים תחנות כוח פרטיות חדשות, זאת לאחר שכבר ב-1996 בחוק משק החשמל נקבע שאסור להם לעשות את זה. הפעם האחרונה שמשק האנרגיה נתקל במצב בו רשות החשמל ורשות ההגבלים היו נגד צעדים של משרד האנרגיה היה במתווה הגז הממשלתי, זה שהוביל בסופו של יום להתפטרות של הממונה הקודם דיוויד גילה ולספק-הדחתה-ספק-התפטרותה של יו"ר רשות החשמל הישנה עו"ד אורית פרקש, שמאז עברה לייצג תחנות כוח פרטיות.

 

הפעם כולם מסכימים שהמקרה שונה והפקידות הנוכחית לא תנסה לחסום את שר האנרגיה או ממשלת ישראל, אבל מקורות שם אומרים שרשות ההגבלים לא מבינה למה גוף ממשלתי, שכבר איבד שליש מכוח הייצור שלו לקראת הפרטה מלאה של משק החשמל, צריך לקבל מתנה של הקמת תחנות כוח חדשות בהספק של כ-1,440 מגה וואט, ולתפיסת הרשות, חברת החשמל תתרכז בעתיד בהולכת החשמל ולא בייצורו.

 

נושא אחרון שנמצא על שולחנה של הרשות להגבלים הוא תלונות חוזרות על חברת החשמל שהיא חוסמת יצרני חשמל פרטיים. כדי להקים תחנות כוח יש לבצע סקר חיבור כלומר לבדוק אם יש מקום ברשת ההולכה להעביר את הייצור הפרטי. מספר תחנות כוח פרטיות פנו בתלונות לרשות להגבלים בטענה שחברת החשמל מסרבת לעשו להם סקרי חיבור. התלונה נבדקת בימים אלו ובסביבת הרשות להגבלים מזכירים שרק לאחרונה היא קנסה את חברת החשמל ובכירים שם על פגיעה בלקוחות.

 

מרשות החשמל נמסר: "הרשות מגבשת הצעה לכללי ריכוזיות למשק החשמל. הכללים נדרשים לאור חוק הריכוזיות וכדי להבטיח את התחרותיות במשק החשמל. הכללים יגובשו בתיאום משרד האנרגיה ורשות ההגבלים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x