$
כלכלה ומדיניות

רפורמת המסים של טראמפ הוצגה: מס החברות יירד ל-15%

משפחות בעלות הכנסה של עד 24 אלף דולר בשנה יזכו לפטור ממס, מס הירושה יבוטל; שר האוצר של ארה"ב, סטיב מנושין: "אנו נחושים ליישם את הרפורמה עוד השנה. המטרה - לחזור לצמיחה של 3% ומעלה"; יו"ר המועצה הכלכלית הלאומית, גארי קוהן: "נותקף מימין ומשמאל - אבל לא הייתי מהמר נגד הנשיא"

שירות כלכליסט 20:4926.04.17

שר האוצר של ארה"ב, סטיב מנושין, וגארי קוהן, יו"ר המועצה הכלכלית הלאומית, הציגו הערב (ד') את עיקרי רפורמת המס שגיבש הממשל. לפי התוכנית, שיעור מס החברות יירד מ-35% ל-15%. כמו כן יוטל מס חד פעמי על רווחים שמחזיקות חברות מחוץ לארה"ב.

 

עבור יחידים, ייקבעו שלוש מדרגות מס - 10%, 25% ו-35%. כיום קיימות 7 מדרגות מס ליחידים - ושיעור המס המרבי עומד על 39.6%.

 

עוד נקבע כי משפחות בעלות הכנסה של עד 24 אלף דולר לא ישלמו מס. התוכנית תעניק גם הטבות במס הכנסה בגין תשלומי משכנתא ותרומות, וכן בגין הוצאות משפחתיות עבור טיפול בילדים.

 

עוד נקבע כי יבוטל מס הירושה, ובנוסף יבוטל מס של 3.8% הנועד לממן את תוכנית הביטוח הרפואי אובמה-קר, המוטל על עסקים קטנים ורווחי הון.

 

כמו כן, התוכנית תפחית את המיסוי על השקעות ונדל"ן, מהלך אשר צפוי לסייע דווקא לשכבות החזקות, אולם בממשל טוענים כי סעיפים אחרים ברפורמה יוודאו כי היא תתמקד במעמד הביניים.

 

בממשל מדגישים כי התוכנית מתמקדת בהפשטת תקנות המס וסיוע למעמד הביניים. ההכנסה החציונית למשק בית בארה"ב עומדת על קצת יותר מ-50 אלף דולר בשנה.

 

 

 

עיקרי הרפורמה עיקרי הרפורמה צילום: טוויטר

 

מנושין אמר כי "אנו נחושים ליישם את הרפורמה עוד השנה", וכי "המטרה היא לחזור לשיעור צמיחה של 3% ומעלה".

 

קוהן אמר כי מדובר באחת מרפורמות המס הגדולות בתולדות ארה"ב. הוא אמר כי "נותקף מימין ומשמאל - אבל לא הייתי מהמר נגד הנשיא". קוהן ציין שמטרתה העיקרית של התוכנית היא לעזור לצמיחה ולייצר מיליוני מקומות עבודה נוספים. הוא הוסיף כי התוכנית תקל על המשפחות האמריקאיות בכלל ועל מעמד הביינים בפרט. כמו כן, לדבריו, התוכנית תהפוך את ארה"ב מאחת המדינות בעלות שיעור המס הגובה ביותר לעסקים קטנים, לאחת מהמדינות בעלות שיעור המס הנמוך ביותר.

  

בתחילת השבוע נפגשו מנושין וקוהן עם מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיטץ' מקונל, יו"ר בית הנבחרים פול ריאן, יו"ר ועדת הפיננסים של הסנאט אורין האטץ' ויו"ר ועדת המסים של הקונגרס קווין בריידי על מנת לדון בתוכנית המסים.

 

קוהן ומנושין קוהן ומנושין צילום: רויטרס

 

 

טראמפ הבטיח כבר במהלך קמפיין הבחירות להוריד את מס החברות, שעומד כיום על 35% ל־15%. אולם, אין מספיק הטבות מס שניתן לבטל על מנת לפצות על הירידה בהכנסות. פירוש הדבר שמהלך מסוג זה ירחיב את הגירעון התקציבי. בחישוב גס, כל נקודת אחוז שמקוצצת משיעור המס מפחיתה את הכנסות הממשל ב־100 מיליארד דולר לאורך תקופה של עשור. כלומר, הורדה של 20 נקודות האחוז תעלה לממשל 2 טריליון דולר בעשר השנים הבאות.

 

 

הדמוקרטים צפויים להתנגד לתוכנית. "הם יפסידו כמות עצומה של הכנסות שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להפסיד", אמר השבוע ג'ארד ברנסטיין, ששימש כיועץ הכלכלי של סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן. גם במפלגה הרפובליקנית צפויים להתנגד למהלך. הסנאטור הרפובליקני אורין האץ', יו"ר ועדת הכלכלה בסנאט, אמר כי במפלגתו עלולים שלא לראות בעין יפה את הצעד בגלל ההעמקה שהוא יגרום בגירעון.

 

שיעור מס החברות בארה"ב הוא מהגבוהים בעולם. ביחד עם מסים מקומיים, מס החברות האפקטיבי בארה"ב עומד על 39.1%, כך לפי נתוני משרד התקציב בקונגרס. בשנים האחרונות מדינות רבות פעלו להורדת המס כדי למשוך השקעות. כך למשל ביולי הודיע שר האוצר לשעבר של בריטניה ג'ורג' אוסבורן על הכוונה להפחית את מס החברות מ־20% לשיעור הנמוך מ־15%, בניסיון לחזר אחר חברות לאחר הברקזיט.

 

התכנית עוד תעבור שינויים רבים בקונגרס

 

"מסיבת העיתונאים של שר האוצר לא הניבה, כצפוי, יותר מדי פרטים על רפורמת המס ה'ממש גדולה' שטראמפ מתכנן אלא ציירה את הקווים המנחים העיקריים שלה", כך אמר אורי גרינפלד הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות.

 

לדבריו, "ההודעה היתה לא יותר מהמשך של הקמפיין לנשיאות של טראמפ וסימני השאלה הרבים עדיין קיימים. שתי השאלות העיקריות שעומדות באוויר הן ראשית, איך הממשל מתכוון לממן את התוכנית? הפחתות המס שטראמפ מתכנן צפויות להביא את הגירעון של ממשלת ארה"ב ליותר מ-5% מהתוצר, מצב שהרפובליקנים יתקשו לקבל ועלול להוביל לריביות גבוהות יותר בשווקים. שנית, איך הרצון של טראמפ להחזיר טריליונים של רווחים כלואים של החברות הבינלאומיות לארה"ב עומד בקנה אחד עם הרצון לראות את הדולר נחלש?".

 

בשורה התחתונה אומר גרינפלד, על אף ששר האוצר נראה נלהב מאוד הנקודות פשוט לא מתחברות: "ארה"ב לא יכולה לצמוח בקצב של 3% בשנה ולנהל גירעון של 5% עם דולר חזק וריבית גבוהה יותר. לכן, סביר להניח שבסופו של דבר הרפורמה של טראמפ תעבור שינויים רבים בקונגרס ותהיה פחות מהפכנית מכפי שהממשל רוצה שתהיה".

 

רו"ח שרון שולמן, שותף בכיר בפירמת הייעוץ וראית החשבון EY ישראל ומנהל מחלקת המסים, אמר בתגובה: "רפורמת המס של טראמפ מכניסה את מדינת ישראל למלכוד. מחד גיסא, לא תוכל להישאר עם מס חברות של 24% אם ארה"ב אכן תוריד את מס החברות ל-15% וגם ההטבות לחברות טכנולוגיה עילית יצטרכו לרדת מתחת ל-12% כדי לשמר את כושר התחרותיות של ישראל. מאידך גיסא, הדבר מייצר סיכון להגדלת הגירעון ופריצת התקציב. חשוב להזכיר ששר האוצר כחלון כבר הקדים עם רפורמת מס של 6% לחברות טכנולוגיה עילית גדולות (עם מחזור של למעלה מ- 10 מליארד) וזה בהחלט יכול לסייע לישראל.

 

"בשיעור מס נמוך של 15% בהחלט אפשרי שנראה חזרה לתופעה של חברות טכנולוגיה 'ישראליות' שהשוק המרכזי שלהן הוא ארה"ב מתאגדות מלכתחילה כחברות אמריקאיות, דבר המהווה ללא ספק סיכון משמעותי למשק הישראלי בטווח הארוך".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x