$
בארץ

כבל בעתירה חריגה לבג"צ: למנוע את הדיונים מחר בכנסת על החוק שדוחה את שידורי התאגיד

מדובר בעתירה חריגה מאחר שבג"צ לא התערב מעולם בהליכי חקיקה. כבל: "אם הביקורת השיפוטית תמתין לגמר החקיקה זה יהיה מאוחר מדי"

שחר אילן 22:0324.04.17

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל מהמחנה הציוני פנה היום (שני) לבג"צ במהלך נדיר בבקשה שיוציא צו ביניים שיאסור על קיום הדיונים בכנסת בחוקי התאגיד החדשים. מדובר בדיונים המתוכננים להיערך בכנסת מחר (שלישי) על החוק שאמור לדחות את תחילת שידורי תאגיד השידור הציבורי "כאן" מ-30 באפריל (יום ראשון הבא) ל-15 במאי ובדיונים המתוכננים להתקיים שבוע הבא בנוגע לחוק לפיצול התאגיד והקמת תאגיד חדשות נפרד.

מדובר בבקשה חריגה לא רק משום שבג"צ מסרב בדרך כלל להתערב בתהליכים שטרם הסתיימו, אלא משום שבג"צ מעולם לא ביצע התערבות כזו בהליכי חקיקה. כבל מסביר את הבקשה בכך ש"אם בית המשפט ידחה את תהליך הביקורת השיפוטית על הצעות החוק הללו עד אחרי גמר תהליך החקיקה, יהיה הדבר בבחינת "מעשה עשוי" ולא תהיה לבית המשפט אפשרות אפקטיבית לעצור את התהליך".

אולפן של תאגיד השידור "כאן" אולפן של תאגיד השידור "כאן" צילום: כאן

 

כיוון שהחלטת הכנסת עוד לא התקבלה, כבל עתר נגד החלטת הממשלה שהתקבלה בתחילת השבוע לקדם את התיקונים לחוק השידור הציבורי. העתירה, שהוגשה באמצעות עוה"ד יובל יועז ודורון ברקת, מופנית נגד הממשלה, ראש הממשלה בנימין נתניהו, מ"מ שר התקשורת צחי הנגבי והיועץ המשפטי לממשלה עו"ד אביחי מנדנבליט.

 

לטענת כבל, ההחלטה לאשר את התיקונים לחוק השידור הציבורי, מהווה הפרת ההתחייבות שנתנה הממשלה לבית המשפט במסגרת עתירה קודמת שלו ואף עוגנה בהחלטת בית המשפט. אז התחייבה הממשלה "להימנע מהפעלת השפעה פוליטית אסורה על תהליך המינויים לתפקידים בכירים בשידור הציבורי". העותרים טוענים כי מהלכי החקיקה הנוכחיים מהווים ניסיון לעקוף את ההתחייבות האמורה ולכן הם בבחינת ביזיון בית משפט.

 

בנוסף, טוען ח"כ כבל כי החלטת הממשלה לקדם את החקיקה האמורה נעשית לתכלית בלתי ראויה, מתוך מניעים זרים, תוך שקילת שיקולים פרסונליים פסולים. מדובר בין היתר בכך שהחוקים החדשים יביאו להדחת מנהל חטיבת החדשות של תאגיד השידור ברוך שי.

 

לדברי כבל, ההחלטה האמורה פוגעת בעקרונות יסוד של המשפט המנהלי, בלא נימוק כלשהו, תוך שהיא מהווה נדבך נוסף בתהליך חקיקה הנעשה "לשיעורין" ותוך יצירת מצג חלקי, חסר ומטעה בפני בית המשפט. עוד טוען ח"כ כבל כי שיקול דעתו של היועץ המשפטי לממשלה, שאישר את הצעות החוק האמורות, חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות.

 

המחנה הציוני תציע: לשנות את שם החוק לחוק לביטול העיתונות החופשית

 

מחר ב-9:00 יתחיל מרתון הדיונים להעברת החוק לדחיית תחילת שידורי תאגיד השידור הציבורי "כאן" מה-30 באפריל (יום ראשון הקרוב) ל-15 במאי. הקואליציה שריינה יומיים לדיון בחוק.זאת למרות שמדובר בחוק פשוט וטכני המורכב משני סעיפים ואורכו 70 מילה. החוק הארוך והמסובך יותר שעוסק בפיצול התאגיד לשניים והקמת תאגיד חדשות נפרד צפוי להגיע לדיון רק בשבוע הבא.

 

הסיבה לכך ששוריינו יומיים היא החשש לפיליבסטר שתיזום סיעת המחנה הציוני. שריון יום הדיונים השני נועד לאפשר לקואליציה למנוע דיונים בלילה ולהעביר במקרה הצורך את המשך הדיון ליום רביעי.

 

עד הערב כבר כתבו במחנה הציוני כ-50 הסתייגויות להצעת החוק וסביר להניח שמחר מספרן יעבור את המאה כלומר כהסתייגות וחצי למילה בממוצע. הסיעה מתכוונת להגיש עשר הצעות להחלפת שמו של החוק לדחיית התחלת שידורי התאגיד. בין ההצעות: חוק העיתונות הפרטית של נתניהו, החוק לרמיסת עובדי רשות השידור ותאגיד 'כאן', החוק לביטל העיתונות החופשית בישראל והחוק להפיכת מדינת ישראל למדינה טוטאליטרית".

 

באופן טבעי החוק היה צריך להגיע לדיון בוועדת הכלכלה בראשות ח"כ כבל, שהיה יכול לעכב את הצעת החוק זמן רב וכך לאפשר את פתיחת השידורים. אלא שהקואלציה תבקש להקים ועדה משותפת לדיון בהצעת החוק בראשות יו"ר הקואליציה דוד ביטן כדי לקדם את הצעת החוק במהירות. ועדה משותפת מורכבת מנציגים משתי ועדות קיימות. כבל פנה לפני שבועיים ליועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון כדי לסכל זאת. ינון אכן קבע שראוי היה שוועדת הכלכלה תדון בנושא, אבל גם הבהיר שאין מניעה להקים ועדה מיוחדת או משותפת.

 

יו"ר סיעת המחנה הציוני ח"כ מרב מיכאלי אמרה הערב ש"נתניהו מכנס את הכנסת באמצע פגרה בשביל לשנות שוב את החוק לנוחותו, כדי שהתקשורת והחדשות יהיו בשירותו. נתניהו רוצה לשכפל את ישראל היום בצורת חברת חדשות ברדיו ובטלוויזיה. לשם כך אין לו בעיה לפגוע באלפי עובדי ועובדות רשות השידור ותאגיד השידור הציבורי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x