$
חדשות נדל

פרויקט חירות

זוכי מחיר למשתכן שהשאירו את השכירות מאחוריהם

המספרים אולי נמוכים, בבנק ישראל טוענים שהתוכנית לא יעילה, אבל לאלפי משפחות תוכנית מחיר למשתכן שינתה את החיים. שלוש משפחות שזכו השנה בקורת גג משלהן מספרות לכלכליסט על החיים לפני ואחרי, על רגע הזכייה ועל דעתם לגבי תוכנית הדגל של שר האוצר

דותן לוי ואמיתי גזית 22:4510.04.17

"התלבטנו אם להשתעבד לבית, ועוד באופקים"

 

  צילום: טל שחר

לירן וליטל בן נון מראשון לציון זכו בדירת גן של 160 מ"ר באופקים שבה הם מתכוונים לגור, במחיר של 1.03 מיליון שקל. לירן הוא רואה חשבון וליטל היא רפרנטית בסוכנות ביטוח. אופקים היתה ההגרלה הראשונה שנרשמו אליה וזכו.

 

כמה זמן חלף מההגרלה עד שהתבשרתם על הזכייה?

 

"הכל היה די מהיר, נרשמנו בסוף אוגוסט 2016 ובספטמבר קיבלנו את ההודעה על הזכייה. בסוף אותו חודש כבר היה כנס עם הקבלן ובהמשך חתמנו על החוזה".

 

כמה זמן חלף מאז הזכייה, ומתי הדירה תהיה מוכנה?

 

הדירה אמורה להיות מוכנה לקראת ינואר 2019, אלה דירות בבנייה דו משפחתית והפרויקט כולל 94 יח"ד.

 

מה היו השיקולים בבחירת העיר שבה השתתפתם בהגרלה?

 

"בהתחלה חשבנו להשכיר את הדירה ולהמשיך לגור במרכז אבל בדקנו את כל הכיוונים, נסענו לאופקים וחקרנו, ראינו מי זה ראש העירייה, שהמקום נמצא בתנופת פיתוח ומקימים שם חדר כושר, מרכז מסחרי, מוקד רופאי, כביש עוקף לבאר שבע, שהחינוך משתפר, כל אלה שינו את דעתנו".

 

האם לפני מחיר למשתכן חשבתם לקנות דירה בשוק החופשי?

 

"לא. תכננו להמשיך לגור בשכירות ולחסוך בלי לחץ ומחיר למשתכן זירז את כל העסק הזה, לא רצינו להשתעבד לבית".

 

כמה הון עצמי גייסתם?

 

"הצלחנו לגייס כ־30% מהסכום, כ־300 אלף שקל. זה סכום שחסכנו במהלך השנים, כספי חתונה ועזרה מההורים. בנוסף בגלל שאופקים נחשבת כאזור פיתוח יש מענק של 60 אלף שקל וגם את זה לקחנו בחשבון".

 

כמה לוויתם במשכנתא ומה ההחזרה החודשי הצפוי?

 

"לווינו 680 אלף שקל. אנחנו עומדים לשלם כ־3,600 שקל החזר בהתחלה. המשכנתא מחולקת לשלושה מסלולים כשהכי ארוך הוא ל־30 שנה".

 

מי הקבלן ואיך התרשמתם ממנו?

 

"שם החברה הקבלנית הוא מגידו י.ק. עד עכשיו הקבלן מתפקד מעל למצופה, הוא תמיד עונה ועוזר, כל מה שביקשנו ממנו הוא מנסה לבוא לקראתנו".

 

מי הראשון שקיבל את הבשורה על הזכייה ואיך הגבתם אליה?

 

"קיבלתי את ההודעה למייל, בהתחלה ליטל נכנסה לדיכאון בגלל שמדובר באופקים, וחשבנו שזו בנייה רוויה ואז התברר שאלה דירות גן וגג וזה שינה לנו את כל התפיסה".

 

איך הגיבו בסביבה הקרובה שלכם?

 

"בגלל המרחק וחשש שמערכת החינוך לא מספיק איכותית חלק מהתגובות היו הססניות אבל המשפחה תומכת בסך הכל. עד להורים בראשל"צ זו שעה נסיעה בסך הכל".

 

אתם מתכוונים לחפש עבודה חדשה בסביבת המגורים?

 

"אנחנו מתכוונים להמשיך לעבוד במרכז. יש רכבת מאופקים לתל אביב וזמן הנסיעה הוא שעה ועשרים".

 

"הרגשנו שזכינו בלוטו, אולי נמכור בהמשך"

 

יפית (27) ואבירן בן הרוש (30), הורים לשתי בנות בגילי 3.5 ושנתיים, זכו בהגרלת מחיר למשתכן בשכונת אחיסמך בלוד, וקנו דירת 5 חדרים, 117 מ"ר, ב־900 אלף שקל. יפית, במקור מאריאל, עבדה עד עתה בחברת כרטיסי אשראי, ואבירן, במקור מרמלה, הוא טכנאי בזק.

 

איפה אתם גרים כיום?

 

"דירה שכורה בפרויקט גינדי סיטי ברמלה. גרים ב־4 חדרים, חדשה מהקבלן, ומשלמים 3,500 שקל בחודש. אבל בתוך כמה שבועות עוברים לבית ההורים, נגור בחדר אחד עד שהדירה תהיה מוכנה".  

יפית ואבירן בן הרוש יפית ואבירן בן הרוש צילום: טל שחר

 

למה אתם עוזבים את הדירה השכורה?

 

"לא הצלחנו לעמוד בתשלומי השכירות והחזר המשכנתא יחד, קרסנו. כבר ביום החתימה על החוזה לרכישת הדירה התבקשנו לשלם 63 אלף שקל במזומן. מאז כבר שילמנו כ־60% ממחיר הדירה. מגורים עם ההורים יחסכו לנו לפחות 2,000 שקל בחודש. לפני חודש עזבתי את העבודה, והפיצויים הם מה שכיסה לנו את המינוס שצברנו בגלל תשלומי משכנתא ושכר דירה. אמרתי לבעלי שאם לא נעבור להורים, ניכנס לצרות".

 

מתי נודע לכם על הזכייה במחיר למשתכן?

 

"התבשרנו באפריל לפני שנה, אחרי שבועיים כבר חתמנו. זה היה צ'יק צ'ק. בתוך שבועיים היינו צריכים לבחור דירה".

 

"חשבנו שזו אשלייה"

 

מי קיבל את הבשורה על הזכייה?

 

יפית: "אני קיבלתי בהודעה לטלפון. פשוט לא האמנתי. היום שבו נרשמנו להגרלה היה 11.3.2016, יום הנישואין הרביעי שלנו. כשקיבלתי את הבשורה, הרגשתי שאני זוכה בלוטו. כשנרשמנו להגרלה, בעלי לא האמין שנזכה. הוא אמר שזו אשליה, שאין דברים כאלה, שזה מכור. אני הייתי מאוד אופטימית, ידעתי שנזכה. יומיים אחרי זה ירדה ההתלהבות כי בכנס לזוכים חשבנו שלא נעמוד בתשלומים. חשבנו שלא נצליח לגייס הון עצמי. ההורים אמרו 'תירשמו ויהיה בסדר'. למזלי, כל אחד מהצדדים עזר והביא כל מה שהוא יכול".

 

האם ניסיתם את מזלכם בפרויקטים נוספים של מחיר למשתכן?

 

"לא. לפני שנה רק פרויקטים של מחיר למשתכן בעפולה וזה שבלוד התאימו לתקציב שלנו. חיפשנו משהו באזור המרכז בתקציב שלנו. בסכומים האלה לא רציתי צפון. רציתי רק מרכז. בראשון לציון, למשל, לא היה לנו סיכוי לקנות אפילו דירת 3 חדרים מכיוון שהיא עולה בפרויקט מחיר למשתכן 1.2 מיליון שקל".

 

כמה השתתפו בהגרלה?

 

"היו 6,700 זוגות על 376 דירות. מספר נמוך יחסית לפרויקטים אחרים. לא רבים שמעו עליו, אני שמעתי במקרה, כי ביום שקיבלתי את תעודת הזכאות נפתחה גם ההגרלה".

 

כמה אתם משלמים בחודש להחזר המשכנתא?

 

"בהתחלה חשבנו שנזדקק להון עצמי של 100 אלף שקל. בסופו של דבר, בנק דיסקונט לא אישר יותר ממשכנתא של 730 אלף שקל, אז היינו צריכים לגייס עוד 72 אלף שקל. ההורים שכבר לקחו הלוואה לטובת 100 אלף השקלים הראשונים, לוו עוד 22 אלף שקל, ואנחנו לקחנו הלוואה של 50 אלף שקל לחמש שנים. כך אנחנו משלמים 3,300 בחודש החזר משכנתא, ועוד 1,000 שקל החזר הלוואה".

 

מי הקבלן?

 

זוהר וצפריר שרבט. הם מצוינים, חבל על הזמן. עברה שנה מהחתימה, היום הלכנו לראות את הדירה. עד קומה 3 הגיעו כבר לריצוף. יש 9 קומות מעל הקרקע, אנחנו בקומה 3. מנהל העבודה העריך שבדצמבר יסיימו הכל. הוא לא יכול להתחייב לטופס 4 כי זה תלוי בראש העירייה".

 

"לא יהיה רוב חרדי"

 

האם אתם מתכוונים לגור בבית החדש או להשכיר אותו?

 

"מתכוונים לגור שם, אף על פי שאנחנו חילוניים וידענו מראש שהשכונה הולכת להיות חרדית. במפגשים עם ראש העירייה הבנו עד כמה היא חרדית, הכל חרדי, ישיבה, מוסדות חינוך, כבישים ייסגרו בשבת".

 

זה לא יפריע לכם?

 

"ידענו מראש שבמבצעי מחיר למשתכן אי אפשר למכור את הדירה במשך חמש השנים הראשונות, אלא רק להשכיר. אבל ממילא כרגע אין שם כלום, רק פרויקט אחד מלבדנו התחיל. זו קבוצת רכישה חרדית, אבל הם לא בונים בקצב שלנו. אצלנו בונים בקצב של קומה בשבועיים. להם ייקח לפחות עוד שלוש שנים, לכן אני מאמינה שבמשך חמש השנים הראשונות לא יהיה שם רוב חרדי. כשזה יקרה, כבר לא נוכל לגור בגלל סגירת הכבישים, ובתי הספר החרדיים. אז אולי נמכור את הדירה, אבל אני חושבת שהעובדה שהשכונה חרדית תעשה לנו רק טוב בעת המכירה, כי אין הרבה דירות חדשות בשכונות של חרדים".

 

האם לפני מחיר למשתכן שקלתם לקנות דירה בשוק החופשי?

 

"חשבנו כל הזמן לקנות, אבל ללא מחיר למשתכן לא היה לנו סיכוי. בדקנו אפילו באחד השיכונים ברמלה, באזור לא טוב דירות עלו 800 אלף שקל, והבנק ביקש הון עצמי של 30%, כלומר 240 אלף שקל. יש פה מצוקה נוראה לחברות שלי. כמעט כל מי שהגיע לרמלה בשנים האחרונות אלה צעירים שלא יכלו לשכור במרכז".

 

האם עמדתכם הפוליטית השתנתה בעקבות מחיר למשתכן?

 

"בוודאי, אין ספק שנצביע לכחלון בבחירות הבאות. מבחינתי הוא עשה היסטוריה. לאן שהוא לא ירוץ אני איתו".

 

"היינו בהלם, לא ידענו אם לשמוח. נשכיר את הדירה"

 

אורטל ראובני שושן (30) ובעלה מוטי (33) זכו בדירה במסגרת מחיר למשתכן בעפולה. השניים גרים בפתח תקווה ועובדים גם כן באזור המרכז. לפני שזכו בדירה, הם התמודדו בשלושה מכרזים וכעת זכו בדירת חמישה חדרים, שמחירה 700 אלף שקל.  

אורטל ראובני שושן אורטל ראובני שושן צילום: מוטי ששון

 

"הדירה נמצאת בשלב מתקדם, והצפי לכניסה הוא בינואר 2018", הם מסבירים. "הקבלן יקדים את המועד, כי לפי החוזה המסירה היא עד יולי 2018".

 

לפני מחיר למשתכן, חשבתם לרכוש דירה בשוק החופשי?

 

"לא, התחתנו מספר חודשים לפני שנרשמו וחברה המליצה לנו לבדוק את התוכנית. משום שהיה לנו סכום כסף יחסית גבוה מהחתונה החלטנו לנסות וזכינו. אנחנו מקווים שזה לטובה". השניים גייסו כ־150 אלף שקל ולקחו משכנתא של 550 אלף שקל".

 

ביקוש נמוך, היצע גבוה

 

לטענת הזוג, הם נרשמו למספר מכרזים לפני שזכו בדירה בעפולה.

 

מה היה השיקול שלכם בבחירת העיר בה השתתפתם בהגרלה?

 

"לא היה לנו שיקול. זכינו בהגרלה בעפולה בגלל שהיו הכי פחות נרשמים". השניים, שגרים ועובדים במרכז, לא מתכננים לעבור, אלא מקווים להשכיר את הדירה.

 

קיים חשש שלא תצליחו להשכיר את הדירה?

 

"כמובן. בדקנו את מחירי השכירות ברובע יזרעאל הסמוך, בו דירת חמישה חדרים כמו שקנינו מושכרת במחיר הזוי של 3,500 שקל — מחיר שאנחנו משלמים היום על דירת שני חדרים בפתח תקווה". לטענת אורטל, התושבים המקומיים מספרים שהביקוש לדירה באזור קטן בעוד שההיצע גדל, מה שמגביר את החשש שלהם. "כרגע גם אין יותר מידי מקומות תעסוקה באזור".

 

מה יהיה הצעד הבא במידה שלא תצליחו למצוא שוכרים?

 

"נוריד את שכר הדירה. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לשלם שכר דירה וגם משכנתא", הם מסבירים. "ההחזר החודשי למשכנתא עומד על כ־3,000 שקל. התחלנו כבר לשלם לקבלן ואנחנו משלמים שכירות במקביל. רוב הזוגות עברו חזרה להורים כשהתחילו לשלם משכנתא. מאחר שגרנו אצלם עד לאחרונה, ויתרנו על האפשרות לחזור אליהם".

 

"לא עשו שיעורי בית"

 

החברה הקבלנית שבונה את הדירה של אורטל ומוטי היא י.ס.ד בעמק. "עד עכשיו התרשמנו מהחברה לטובה, אבל זו ההיכרות הראשונה שלנו עם קבלנים". למרות התרשמותם החיובית, לטענת אורטל, הליך הרכישה היה לחוץ מאוד. "נתנו לי 45 דקות עם הקבלן על מנת להחליט. מעבר לכך, בהתחלה הבנקים לא אישרו משכנתאות כי לפרויקט לא היה בנק מלווה. לכן הקבלן לחץ לתשלום ורק ברגע שהמדינה נתנה ערבויות הכל הסתדר".

 

לטענתם, הם עברו תלאות בדרך לרכישת הדירה. "אמנם נתנו אופציה לזוגות צעירים לרכוש דירות, אבל לתחושתנו מי שאירגן את המכרזים לא עשה שיעורי בית", הם מלינים. "בחודשים הראשונים התרוצצנו ונדרשנו לנסוע לעפולה כמה פעמים. היו עיכובים של משרדי הממשלה והבנק ניצל את זה לטובתו. אחרי כל עיכוב — הריביות עלו".

 

ולאחר שזכיתם, מה היו התגובות שלכם ובקרבתכם?

 

"לא ציפינו לזכות. היינו בהלם בגלל שזכינו בעפולה ולא ידענו אם לשמוח", מספרים השניים". "המשפחה תמכה, ומלבד בודדים, כל הקרובים אלינו אמרו שאנחנו עושים צעד נבון".

 

אתם מכירים אנשים שהתמודדו ולא זכו בדירה בעפולה?

 

"בוודאי, אבל גם לא מעט שכן זכו", מסבירה אורטל. "אלו שזכו הם מגוונים מאוד, חלקם תושבי עפולה שאופטימיים לגבי הפרויקט, וחלקם תושבי המרכז שמעוניינים לעבור לעיר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x