$
בארץ

פיילוט של משרד החקלאות: כך ניתן להפחית את הבזבוז במזון

משפחה ישראלית ממוצעת משליכה לאשפה מזון בכ-4,200 שקל בשנה. בנוסף, חקלאים לא קוטפים גידולים בשל חוסר כדאיות כלכלית. הפיילוט יחל במלפפונים ועגבניות. במקביל יקודמו צעדים טכנולוגיים להארכת חיי המדף

אסנת ניר 12:3713.03.17
משרד החקלאות יתחיל בקרוב בפיילוט של תוכנית למניעת בזבוז מזון, זאת על ידי תגמול לחקלאים כך שהקטיף יהיה משתלם כלכלית עבורם, יישום טכנולוגיות להארכת חיי מדף, העברת עודפי תוצרת חקלאית לנזקקים ועוד.

 

עפ"י נתוני הביטוח הלאומי מהשנים האחרונות עולה כי משפחה ישראלית ממוצעת משליכה לאשפה מזון בכ-4,200 שקל בשנה. מנתוני משרד החקלאות עולה כי כמחצית מכמות הפירות והירקות מושלכים לפח בתהליכי הייצור, המיון, האחסון, השיווק והצריכה.

 

התוכנית אמורה גם לספק מענה לבעיה שעולה מנתונים אלה שעלו גם בדו"ח מבקר המדינה משנת 2015.

שלב ראשון בפיילוט: עגבניות ומלפפונים שלב ראשון בפיילוט: עגבניות ומלפפונים צילום: נמרוד גליקמן

 

במסגרת התכנית יבוצע פיילוט בשני גידולים עיקריים, מלפפונים ועגבניות, המהווים גידולים מרכזיים בתזונה בישראל, ששיעור הפחת שלהם גבוה ביחס לאחרים.

 

במלפפונים, על פי נתוני המשרד, מתוך כ- 91,000 טונות שמיוצרים בישראל, 20% (כ-18,200 טונות) אינם נקטפים מסיבות של חוסר כדאיות כלכלית, כיוון שעלויות הקטיף גבוהות ביחס למחיר המכירה.

 

בעגבניות מתוך כ-165,000 טונות עגבניות שמיוצרות בישראל, כ-10% אינן נקטפות (כ-16,500 טונות) בעיקר מבעיות איכות וחוסר כדאיות כלכלית. בפיילוט שיבצע המשרד כבר שיתחיל כבר השנה יקבל כל מגדל את פער עלויות הקטיף עבור התוצרת העודפת שתיקטף, בכדי שניתן יהיה להעבירה לעמותות למען נזקקים.

 

במקביל יקודמו צעדים של יישום טכנולוגיות לצמצום הפחת והארכת חיי המדף של התוצרת הטרייה שנמצאות כרגע בתהליכי פיתוח. דוגמה לטכנולוגיות כאלה, היא פיתוח אריזות מזון ייחודיות לגידולים שונים עם מנגנון "אווירה מתואמת" אשר שומרת על רמות גזים ולחות רצויות בסביבת הפרי או הירק, ויישום טיפולים לעיכוב תהליכי הבשלה והזדקנות של התוצרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x