$
פרויקטים

אז למה לנו עיר חכמה עכשיו?

עיר חכמה משפיעה על הביטחון האישי שלנו, על החיים שלנו כתושבים וחוסכת לא מעט משאבים לעירייה. כך עובדת מערכת עיר חכמה בישראל

מירית משיח, בשיתוף בזק 15:1609.03.17
כיצד עיר חכמה משרתת את הישראלים?

בשנים האחרונות הביטוי החם ביותר בתחום המוניציפלי הוא ללא ספק ערים חכמות. הרעיון שעומד בבסיסו של הביטוי הוא שימוש במערכות שליטה ובקרה, המשולבות עם רישות העיר במצלמות ובסנסורים ועם פתרונות תקשורת מתקדמים לתושבים, בדמות אפליקציות ואתרי אינטרנט. כל אלה משתלבים במטרה לנהל את העיר ביעילות, תוך חסכון במשאבים ובמטרה להביא לסביבה בריאה, בטוחה וברת קיימא. ראשי ערים רבים התבטאו בשנים האחרונות בנושא הערים החכמות ואמרו כי מבחינתם, הטכנולוגיות הקשורות לתחום נועדו בראש ובראשונה, לשפר את רמת השירות לתושב במקביל לניהול העיר באופן חכם ויעיל יותר.

עם זאת, נראה כי למרות כל המילים שנאמרו בתחום, הישראלים לא מבינים עדיין כיצד העיר החכמה משרתת אותם.

 

כדי להבין זאת נבדוק שלושה תחומים, ונבחן כיצד הם משפיעים על היום יום שלנו:

• בטחון אישי ובטחון ברכוש

• מכלול שירותים לתושב

• היכולת לספק משוב ולקבל מענה במהירות.

 

 

בטחון ובטיחות
נראה כי הערים בישראל ובעולם הופכות בטוחות יותר בשנים האחרונות. סביר להניח כי טבע האדם לא השתנה וכי מצוקות המביאות לפשיעה עדיין איתנו. לכן נותרת השאלה – מדוע חלה ירידה במקרי הפשיעה?ובכן, ניתן לייחס את הירידה המהותית בפשיעה לשני תחומים במכלול הערים החכמות:

הראשון הוא העובדה כי ערים רבות בישראל מרושתות במצלמות ומתעדות ממספר זוויות את הנעשה בכל שעה במשך היום ברחבי העיר. עובדה זו מהווה גורם הרתעה משמעותי לגורמים עברייניים המבינים כי מעתה יהיה קל יותר לעלות על עקבותיהם.

לצד המצלמות רשויות רבות בישראל שילבו חיישני תנועה הפועלים בלילה, שמטרתם להאיר אזורים בהם אין תנועה בדרך כלל. שילוב החיישנים מאפשר לתושבים לנוע באזורים אלה בתחושת ביטחון מהותית, מבלי להאיר את המקומות האלה 24/7 ולבזבז אנרגיה מיותרת.

אבל תחושת הביטחון האישי אינה מורכבת רק ממניעת פעילות פלילית אלא גם מטיפול מהיר ויעיל במפגעים. גם כאן המערכות של הערים החכמות נכנסות לפעולה: בעבר מפגע עירוני שהיווה סכנה לתושבים טופל בעקבות פניה של תושבים אל המוקד העירוני או סיור של אנשי העירייה. כיום, באמצעות הרישות והצילום של העיר, ניתן לעלות על המפגעים האלה עם היווצרותם ולטפל בהם באופן מידי. במקביל לטיפול, ניתן גם להודיע לתושבי האזור כי יש מפגע הנמצא בקרבתם ולבקש מהם להימנע מהגעה לאזור.

 

מהיום, כל בית, עסק ועיר יכולים להיות חכמים יותר, המשיכו לקרוא על העיר החכמה של בזק כאן

 

שירותים לתושב

למרות ההתקדמות הטכנולוגית, המציאות שלנו מורכבת בעיקר מחיי היום יום בסביבת המגורים שלנו: האם הרחוב בו אנו מתגוררים נקי? האם אנחנו מוצאים חניה במרכז העיר כשאנו מגיעים לסידורים? האם מפנים את האשפה ברחוב שלנו? והאם אנו מקבלים שירות טוב מהעירייה שלנו?

לכל אלה הטכנולוגיות המשולבות בערים חכמות נותנות מענה טוב מאי פעם, וכל זאת בשילוב התייעלות משמעותית בניצול משאבים, אנרגיה, כח אדם ותקציבים.

 

איך זה עובד?
ניקח שתי דוגמאות מחיי היום יום שלנו:

פינוי אשפה: המצב כיום הוא שמשאיות האשפה מנהלות סדר יום קבוע, הכולל מעבר בכל רחובות העיר ופינוי כל הפחים במסלול. כל אלה קורים ללא התחשבות בתנועת הרכבים או במצב הפחים: האם הם מלאים? מה הם מכילים ועוד. בערים החכמות שכבר הטמיעו מערכת חכמה לפינוי אשפה הדברים נראים הרבה יותר טוב: באמצעות סנסורים המותקנים בפחים, ניתן לדעת במוקד השליטה אילו פחים מלאים ובמה. כך ניתן לייצר מסלול חסכני המטפל רק בפחים שצריכים פינוי. הפח התמלא באמצע היום? אין בעיה, תשלח משאית מתאימה לאסוף.

 

הסוף לסרחון? אימוץ מודל עיר חכמה יאפשר לנהל באופן חכם את מתחמי החניה ותנועת כלי הרכב בעיר הסוף לסרחון? אימוץ מודל עיר חכמה יאפשר לנהל באופן חכם את מתחמי החניה ותנועת כלי הרכב בעיר

 

מערכות תנועה חכמות: אחראיות לנהל את כל מערך התחבורה והתנועה בעיר. המערכות מקבלת את כל הנתונים אליה ומייצרת את דרכי הפעולה הרצויות. למשל, המערכות מדווחות במקביל על עומסים במסלול הפינוי ומאפשרות לבצע אותו כאשר הרחובות זמינים לתנועה וכך לא נוצרים הפקקים ה"ריחניים" שבדרך כלל קורים בשעות הבוקר, כאשר כולם רוצים להגיע לעבודה ומהר.

 

תקשורת דו כיוונית, מהירה ויעילה
ערים חכמות אינן רק תוצאה של טכנולוגיה מתקדמת, אלא גם הבנה של מקומו של התושב והצורך שלו לקחת חלק פעיל בחיי העיר.

כבר היום חלק גדול מהערים בישראל מציעות לתושביהן אפליקציות שתפקידן לנהל קשר רציף עם התושב, לשתף אותו בחיי העיר ובאירועים בה וחשוב מכל אלה – לספק לו פלטפורמה באמצעותה הוא יכול לשתף את מנהלי העיר בנושאים החשובים לו.

מספיק להיזכר בהצלחה של WAZE – תוכנת הניווט השיתופית, כדי להבין מה ערכו של פידבק ושל קבלת מידע והסתמכות על חוכמת ההמונים.

התושבים יכולים לדווח באמצעות האפליקציות מכל מקום בעיר, באמצעות טקסט ו/או תמונה, על אירועים ומפגעים הדורשים טיפול ועוד. יתר על כן, התושב אף יכול לנהל את ענייניו מול העירייה באמצעות האפליקציה או האתר. לדוגמה: ההרשמה לגנים ולבתי הספר מתבצעת בשנים האחרונות באמצעות אתרי האינטרנט במהירות ובנוחות, מבלי להגיע למחלקת החינוך ולהמתין לפקידים העמוסים לעייפה.

במקביל לכל אלה, התושבים בערים מבקשים היום, יותר מתמיד, להיות מעורבים הרבה יותר בחיי העיר. הם רוצים לקבל מידע על תכניות לפיתוח העיר, אירועים חריגים, עבודות המתבצעות ועוד. את כל אלה אפשר להשיג בקלות וביעילות באמצעות אפליקציות ואתרי אינטרנט, המאפשרות לנהל דו שיח מתמיד עם התושב, להקשיב לצרכיו ולדיווחים שלו ולספק לו התייחסות ומענה מהירים מתמיד.

 

ערים חכמות בישראל - תמונת מצב
מהו, אם כן, סטטוס הערים החכמות ברחבי ישראל? כדי לענות על תשובה זו, נתייחס לשלושת התחומים שציינו:

 

ערים בטוחות – במרבית הערים בישראל מותקנות כבר מערכות לצילום, ניטור ובקרה של המתרחש בעיר. אחת הערים המובילות בתחום היא ראשון לציון, אשר מפעילה מוקד עירוני באמצעות החברה לסדר ולביטחון בעיר, שמטרתו לעקוב אחר המתרחש בעיר בכל עת. מוקד זה מאפשר לתת מענה מידי לכל אירוע חריג בעיר במהירות.

שירותים מתקדמים לתושב – נכון להיום, מרבית הערים בישראל עדיין לא התקינו מערכות לניטור וטיפול באשפה או מערכות לטיפול בסוגיית התנועה והתחבורה. העיר הראשונה בישראל שבה מתנהלות בדיקות ניסיון למערכת כזאת היא מודיעין, המהווה היום מעין מעבדה לערים חכמות בישראל.

תקשורת עם התושבים - כאמור במרבית הערים בישראל כבר פעילות אפליקציות עירוניות, אבל כאן חשוב לציין את דיגיתל – האפליקציה העירונית הראשונה בישראל, הפועלת בתל אביב מזה כמה שנים וזיכתה את העיר בהכרה בינלאומית בתחום הקשר עם התושב.

 

 

סרג'יו ויניצקי, שותף מייסד במכון הישראלי לערים חכמות והנציג המקומי של כנס הערים החכמות בברצלונה, מסכם ואומר "המצב בישראל כיום הוא שיש פער גדול בין הערים החזקות והעצמאיות ובין ערי הפריפריה, מבחינת שירות לתושב באמצעות שימוש בטכנולוגיה של ערים חכמות. לשמחתנו השרה גילה גמליאל, האחראית בין השאר לפרויקט ישראל דיגיטלית, ערה לפער ומעוניינת לצמצם אותו ככל האפשר. ערים חכמות אמורות לייצר מציאות בה כל תושבי העיר, בכל גיל ובכל סיטואציית חיים, אמורים ליהנות משירות טוב יותר ומחיים חכמים יותר. כיום המצב בישראל עדיין רחוק ממימוש הפוטנציאל אולם סביר להניח כי בתהליך הדרגתי, וככל שהטכנולוגיה תהיה זמינה ומגוונת יותר, תושבים רבים יותר יוכלו ליהנות מחיים חכמים, בטוחים וירוקים יותר בכל הערים בישראל".

 

מהיום, כל בית, עסק ועיר יכולים להיות חכמים יותר, המשיכו לקרוא

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x