$
חללי עבודה

עיצוב משרד : "כבר לא רק 4 קירות "יש לו נשמה והמון מחשבה בתכנון שמאחורי

מה מאפיין את חללי העבודה, ההאבים, וכיצד עיצוב המקום משפיע על סביבת העבודה? שתי אדריכליות, שתי דעות, הרבה מאד יצירתיות ו-Google ביניהם..

רנית נחום-הלוי, בשיתוף OFFIX 12:2916.02.17
כיום כל עובד שבידו מחשב וגישה לאינטרנט נהנה לעבוד מכל מקום שיבחר. עובדה זו היא בין היתר שהריצה את הקמת חללי העבודה המאפשרים סביבת עבודה מעוצבת באווירה של קיבוץ או סטארבקס.

 

אבל רגע לפני שנחליט לשכור משרד או פינת עבודה כדאי לדעת שכיום המגוון של חללי העבודה הוא רחב. ניתן למצוא חללים גדולים המיועדים בעיקר לקהל יזמי, היי-טקיסטי; ניתן למצוא מקומות יותר בוטיקים ומפנקים דוגמת חלל העבודה "אופיקס" בראשון לציון וניתן גם למצוא מתחמים מלוטשים פחות.

 

יפעת אשכנזי אדריכלות שיווקית ומעצבת משרדים וחללי עבודה יפעת אשכנזי אדריכלות שיווקית ומעצבת משרדים וחללי עבודה

 

המאפיין הדומיננטי כמעט בכל חלל עבודה זה תחושת היזמות והרוח הצעירה. מאפיינים אלה באים לידי ביטוי באופן ותכנון המתחם הכולל קירות זכוכית, תקרת בטון חשופה, מדבקות קיר, דלתות כבדות, תעשייתיות, צינורות, תעלות אוורור ובחלל המרכזי עשרות דלפקים עמוסים עובדים שבאו להגשים את החלום, להיות יזמים מצליחים.

 

"חללי עבודה רבים מיועדים בין היתר ליזמים צעירים בתחילת דרכם, סטארטאפיסטים ואנשי היי-טק", מסבירה רונית מרום, בעלת משרד לאדריכלות ועיצוב פנים הממוקם ברחוב הירקון בתל אביב.

 

"חללים כאלה מאופיינים לרוב בעמדות עבודה ניידות, מודולריות, לצד מקומות מנוחה. הדגש שניתן בעיצוב הוא על החדשנות והיצירתיות ולכן מקומות רבים עושים שימוש בצבעים עזים או מנוגדים כמו צהוב וורוד, או תכלת שמיימי, טקסטורות חדשניות וגופי תאורה מעניינים. כמו-כן נעשה שימוש בחומרים קרים כמו בטון, ברזל וזכוכית לצד שימוש בחומרים טבעיים כמו עץ, אריחים וצמחים", דברי מרום.

 

את השינוי בעיצוב ראינו בשנים האחרונות. הקמת חללי העבודה החלה בניו יורק באמצע שנות ה-2000. אז ביקרה מרום בחלל העבודה "גרין דסק" שהיו פופולאריים מאד אך אופיינו בעיצוב סטנדרטי, טיפוסי, יותר קר ופחות מזמין, דומה למבוך של תאים. מאז מספרת מרום, מי ששימשה בזמנו אדריכלית ומעצבת חללי עבודה בניו יורק, העיצוב עבר שינוי של ממש.

 

מרום: "העיצוב היום הוא נועז יותר, חצוף, צעיר וקולי. בשנים האחרונות מעבר למחשבה להעניק פינת עבודה התעוררה מטרה נוספת, והיא יצירת קהילה דינמית, שם נרדף לתפיסת העבודה הזו. הרעיון הזה הוא שמחלחל גם לתוך התכנון ועיצוב ולכן בחללים כאלה נמצא קבוצה של 2-4 עובדים החולקים אותו אזור. זו סביבת עבודה שמאפשרת שיתופי מידע ומעודדת אינטראקציה. בחלק מהמקומות ניכר כי האדריכלים הצליחו לתת מענה להפחתת הרעש במסגרת העבודה הקבוצתית באמצעות שימוש בפינות "מסתור" או קירות זכוכית, מה שמאפשר בין היתר כניסה של אור השמש. מעבר לעיצוב המודרני, חללי העבודה עברו טרנספורמציה בחשיבה פונקציונאלית יותר, כאשר היום הם מאפשרים "אופן ספייס" לצד חדרים אישיים וחדרי ישיבות, בהם נעשה שימוש לקבלת יעוץ והדרכה מאנשי מקצועי חיצוניים. כמו-כן כיום מתוכננים אזורי פעילות שונים כגון פינת זולה ומפגש המעוצבים בהתאם, על-ידי ריהוט ביתי, מפנק ורך, ושימוש בכורסאות נוחות ופופים. זה הפך להיות מקום מאד ביתי, חברי ומחמם, שלא לדבר על כך שהוא מסייע בהפריית העבודה".
משרדים בתל אביב משרדים בתל אביב צילום: צילום: יכין יענקלביץ

 

לדעתה של יפעת אשכנזי העוסקת באדריכלות שיווקית, תכנון ועיצוב משרדים מאושרים, אי אפשר להתעלם מהקשר שבין עיצוב ותכנון חללי העבודה לאווירה הקהילתית והקלילה השולטת בהם. עובדים רבים שעברו לעבור במתחמים שכאלה מספרים כי בהיותם עצמאים, עבדו קודם לכן מספת הסלון בביתם, מה שפגע מאד בתפוקת עבודתם, שלא לדבר על כך שבמקרים מסוימים הדבר גרם להם תחושה של עצבות ודיכאון.

 

"מחקרים ואנשי מקצוע מצביעים בבירור על קיום קשר ישיר בין סביבת העבודה הפיזית לבין איכות ביצוע העבודה, כמו-כן בשביעות הרצון של השוהים במקום עבודה ורמת האושר שלהם", מסבירה אשכנזי, "כל אחד יבחר את המקום שייתן לו מענה לצורך הכי חזק שלו. אנחנו יכולים למצוא חללי עבודה מעוצבים בעיצוב אורבני אקלקטי שמעניק סביבת עבודה צעירה, דרך מקומות עם עיצוב אלגנטי מהודק שמעניק תחושה של יוקרה ומצליחנות, עד מקומות עם עיצוב מינימליסטי מעודן ולא מתאמץ שמעניק תחושת נוחות. כל אחד מהמקומות מתאפיין בעיצוב שונה שגורם לתחושה שונה, אך מעל הכל ההיבט העיקרי והמשמעותי ביותר שסוחף יזמים רבים לבחור בסביבת עבודה שיתופית הוא ההיבט הקהילתי שנותן מענה לתחושת שייכות לקבוצה, לסטטוס ומצליחנות. העיצוב של המתחמים הללו הוא לא רק יופי לעיניים, אלא מעביר לנו מסרים עקיפים שיש בהם כדי להשפיע על העובדים בסביבה, הלקוחות והאורחים במקום, מה שמשפיע בסופו של יום על המיתוג. מניסיון אני יכולה לומר שעיצוב ותכנון שיוצא מתוך רגישות לצרכים אנושיים משפיע על המון רבדים: על הערנות, הריכוז, עידוד עבודת צוות, יצירתיות, שמירה על רמת מוטיבציה ואנרגיה גבוהה, שלא לדבר על הנאה וכיף שצרופים בכל זה".

 

האם חללי העבודה הולכים לעבור שינוי נוסף בשנים הבאות?

 

מרום: "בהחלט. אני מניחה שבעתיד אנו צפויים לראות שכלול נוסף של חללי העבודה הללו, עיצובים משוגעים יותר כאלה שעשויים להעתיק את עיצוב המשרדים שמכתיבה גוגל ברחבי העולם. עיצוב שכזה מאפשר פונקציונאליות מצד אחד וויזואליות רבה מצד שני, מרחבי עבודה אסתטיים ונוחים לצד איכויות בידוריות. חללי העבודה בשנים הבאות עשויים להיות לדעתי סוריאליסטיים יותר, מפנקים יותר ויעניקו בין היתר חדרי ישיבות קטנים לצד חדרי משחקים, חדרי ספא וכושר. כך למשל שימוש במגלשות צינור (כפי שהדבר נעשה במשרדי גוגל) כאופציה מגניבה לעבור בין קומות, חדרי ביליארד, באולינג, קירות טיפוס, כדור עף, נדנדות, ערסלים, משחקי וידאו, כדורגל שולחן, קרוואנים המשמשים חדרי ישיבות ואפשרות כניסה עם אופניים. בקיצור מגרש משחקים אחד גדול, מה שיחליף את חזות המשרדים המעומלנת. כבר לא נסתפק יותר במכונת הקפה שיציבו לנו או מכונת החטיפים. בעוד מספר שנים העיצוב החדשני של גוגל יהיה נחלת הכלל, השמיים יהיו הגבול, וזאת מתוך מטרה ליצור מקומות עבודה מאושרים ופוריים יותר, כאלה שמשלבים בין פינות עבודה לפינות פורקן יצירתי".

 

מתחם העבודה Offix (אופיקס) באזור התעשייה הישן של ראשון לציון משתרע על שטח של כ-600 מ"ר אותו שכר פלדמן, שיפץ מהיסוד ודאג לעיצוב המקום. השטח כולל 18 חדרי עבודה בני 3-6 עמדות בכל חדר, עמדות מחשב/עבודה אישית על-בסיס מקום פנוי וטרקלין עסקים/לאונג' לנוחיות המשתמשים. פלדמן על עיצוב המקום. "מדובר בחלל עבודה בוטיקי, כאשר בעיצוב המקום שמנו דגש על נוחות מירבית ופרטיות

המחשבה וההוראות למעצבים היו לייצר סביבת עבודה גם לבעלי מקצוע שלא רק הייטק ואינטרנט ויש כאלו בכמויות אדירות שהרשימה ארוכה ללא סוף שכשלעצמם צורכים וצריכים גם מקום שהוא יפה מכובד ומרשים , בשביל אותם עצמאיים לייצר סביב ה כזו למשרד עצמאי עולה המון ולא כלכלי ,לכן הפתרון שלנו מתלבש ככפפה ליד.

 

לערוץ חללי עבודה המלא >>

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x