$
חדשות נדל

חברות גוש חלקה מתעוררות לחיים

פסק דין של המחוזי יאיץ מיזמי תמ"א 38: קבע שניתן לרשום מחדש חברות היסטוריות שנסגרו, אם יש להן זכויות בבניין ואישורן נדרש לפרויקט

אמיתי גזית 08:5502.02.17

פסק דין שנתן לאחרונה השופט יעקב שפסר, סגן נשיא בית המשפט המחוזי מרכז, עשוי להאיץ מאות פרויקטים של תמ"א 38. בפסק הדין נקבע כי אפשר להחיות חברה מסוג "חברת גוש חלקה", שלה זכויות בבניין, רק לצורך חתימה על הסכמתה לפרויקט וללא תשלום אגרות כלשהן.

 

חברות מסוג גוש חלקה הוקמו בארץ בשנות ה־50, אז נהגו קבלנים לרשום בניינים שהם הקימו כחברה - כדי להימנע מרישום בטאבו וכך לנצל פרצה שאפשרה פטור ממס שבח. שמן של רוב החברות הללו נשא את מספר הגוש והחלקה שבו ממוקם הבניין. רוכשי הדירות קיבלו מניה בחברה, כתחליף לרישום הזכויות שלהם בטאבו. בשנות ה־60 הפרקטיקה הזו בוטלה והחברות האלו נסגרו. אלא שבמקרים רבים זכויות ברכוש המשותף בבניין נרשמו על שם החברה שנסגרה, וכאשר מבקשים לקדם פרויקט תמ"א 38 נדרשת הסכמתה לפרויקט.

 

השופט יעקב שפסר השופט יעקב שפסר

 

 

פסיקת השופט שפסר עסקה בפרויקט ברחוב שפירא בראשון לציון. מחסן משותף ששטחו 3.5 מ"ר היה רשום עדיין על שם חברת גוש חלקה שהתאגדה ב־1964 ונמחקה ב־1972. את היזם ייצג עו"ד זיו סימון, מנהל ושותף במשרד עו"ד סימון, עישר, פורת ושות', המתמחה בנדל"ן וליטיגציה. להערכת סימון, מרבית הבניינים במרכז המיועדים לתמ"א 38 נתקלו בתסבוכת בירוקרטית דומה.

 

עו"ד סימון ביקש להחיות את החברה רק כדי להשלים את החתימות הנדרשות לביצוע הפרויקט, אך רשם החברות דרש תשלום בגובה 100 אלף שקל לכיסוי אגרות שלא שולמו ב־50 השנה שהחברה אינה קיימת. השופט שפסר פסק כי אפשר לרשום מחדש את החברה ברשם החברות רק לשם קידום הפרויקט, ופטר את היזם והדיירים מתשלום אגרות לרשם החברות. בנוסף לכך, ובניגוד לעמדת רשם החברות, אפשר השופט למנות את עו"ד סימון, המייצג את היזם, כמורשה חתימה בחברה, וחסך את הצורך במינוי עורך דין אחר כמורשה חתימה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x