$
משפטיפ

הפן המשפטי: להפוך רעיון למציאות

שלב הגיית הרעיון והמצאת הטכנולוגיה הוא חשוב, אך על התעשיין לחשוב רחוק ולהבין שללא מעטפת משפטית רחבה שתלווה את כלל היבטי המוצר והאריזה, הוא עלול לאבד את תוצרתו

בשיתוף משפטיפ - עו״ד יריב קדם 10:4018.01.17

כשרונן וחבריו התקשו לאחסן את חבילות התלתן אותן בצרו הם לא שקטו וחיפשו פתרון. עקב כך רונן פיתח טכניקת דחיסה ואריזה ואף פתח מפעל בו שיווק את הטכנולוגיה שלו. מה רבה הייתה תדהמתו כשהגיע מכתב מחברה בארה"ב ובו התראה על הפרת פטנט. לצערו, התברר לו כי שנתיים קודם לכן נתקל חקלאי בטקסס באותה הבעיה ופיתח טכנולוגיה דומה. בימים אלו מתכתשים הניצים בבתי משפט בשאלה מי הגה את טכנולוגית הציפוף ראשון.

 

ברוך הבא לעולם הטכנולוגיה התעשייתית

אנשים רבים טועים לחשוב כי די בכך שהגו תוכנית למוצר תעשייתי וייצרו אותו והוא מצידו יתפוס מיד בשוק ויוביל אותם בשמחה כל הדרך אל הבנק. אולם לצד ההמצאה שפעמים רבות היא אכן מבריקה ומהפכנית, חובה לדאוג גם לפן המשפטי - הן מבחינת רישום זכויות על הקניין הרוחני הגלום במוצר בדרך של פטנט ו/או מדגם רשום, והן מבחינת חופש הפעולה לייצר או לשווק מוצר שאולי כבר מוגן בפטנט של אחרים.

 

סביב המוצר התעשייתי ישנה מעטפת משפטית שלמה של חוקים. לא די ברעיון המוצר לבדו. כאשר עולה בדעתכם רעיון למוצר תעשייתי כזה או אחר, אין להתחיל בפיתוחו טרם בדיקת ההתכנות המשפטית לעשות זאת בלי להפר זכויות קניין רוחני של אחרים וכן אף כדי לרשום את זכויות הקניין הרוחני שלו על שמכם. דאגו להיעזר בשירותי עורך דין העוסק בטכנולוגיה ותעשייה כדי שילווה אתכם במהלך הפיתוח ולאחריו כדי שחלילה לא תתקלו במצב מצער בו תפתחו מוצר עתיר בעיות משפטיות שיגרמו לגניזתו או אף להורדתו מהמדפים לאחר שיווקו - הנזקים יכולים להיות אדירים הן ממונית והן לשם ולמוניטין שלכם.

 

ההגנות החלות על המוצר הן מורכבות ושונות. כך גם ההיבטים המשפטיים לאחר פיתוחו. כדי להקל על המפתחים להבין איך לתכנן את צעדיהם כתבנו מדריך קצר לממציא המתחיל בו שלל הדברים שיש לשים אליהם לב:

 

חשוב שלרעיון שלכם יהיה גיבוי משפטי חשוב שלרעיון שלכם יהיה גיבוי משפטי צילום: shutterstock

 

ההגנות השונות העשויות לחול על המוצר:

● סימני מסחר – כל עיצוב ויזואלי, ביטוי טקסטואלי, או סימן אחר המאפשרים לבדל עסק, מוצר או שירות אחד ממשנהו. אנחנו רגילים לראות בשם עסק או לוגו ככאלו שמתאימים בדרך כלל לרישום סימני מסחר, אולם בידול עסקים זה מזה יכול להיעשות גם בדרכים שונות ומגוונות כמו באמצעות צבעים, צלילים, ואף ריחות שניתן לרשום עליהם סימני מסחר.

 

● פטנט – מספק הגנה על היבטים פונקציונליים של מוצר.

 

● מדגם – מספק הגנה על היבטים ויזואליים של המוצר.

 

● זכויות יוצרים – מספקות הגנה על יצירות שונות בעלות אספקטים ויזואלייים, טקסטואליים וכו.

 

● הגבלת אחריות נזיקית ע"י הוראות שימוש נכונות במוצר – הוראות השימוש מלבד היותן מדריך לשימוש נכון במוצר משמשות אף כמסמך מחייב לגבי אחריות נזיקית. אם חלילה ישתמש מאן דהוא במוצר בניגוד להוראות ויפגע, ישמשו ההוראות נגדו בבית משפט והוא לא יוכל לתבוע נזיקין בגין כך.

 

● ניסוח תעודת אחריות עם פטורים של היצרן – גם בתעודת האחריות חשוב לציין את תנאי האחריות ואת המקרים בהם שימוש לא הגון במוצר מהווה עילה לפטור של היצרן מהאחריות על המוצר.

 

● קבלת היבטים של תקן למוצר - כל מוצר צריך תקן, התקן מבטא נורמת ייצור להבטחת שימוש בטוח במוצר, נורמה למוצר עצמו שיהיה ברמה מספקת ועוד.

 

בנוסף לאלו חשוב לתת את הדעת על שימוש נכון במותג על האריזה (כגון: חלקים תואמים לרכב "הונדה") האם נכון שהמוצר ישווק תחת המותג של החברה יחד או במותג נפרד לגביו יירשם סימן מסחר ועוד.

  

עו"ד יריב קדם עו"ד יריב קדם צילום: אלי מעייני

 

לסיכום, שלב הגיית הרעיון והמצאת הטכנולוגיה הוא אומנם שלב חשוב אך מהווה רק צעד אחד בדרך אל המוצר המוגמר ושיווקו. על התעשיין לחשוב רחוק ולהבין שללא מעטפת משפטית רחבה, כזו שתלווה את כלל היבטי המוצר והאריזה מהמסד ועד הטפחות, עלול הוא לאבד את תוצרתו ומישהו אחר עשוי ליהנות ממנה. לכן, אם יש לכם רעיון משגע, סטארטפ מהפכני, אל תתחילו לפני שתבדקו את האופציות המשפטיות העומדות בפניכם.

 

עו"ד ונוטריון יריב קדם עוסק בתחום הטכנולוגיה וחברות סטארט-אפ מזה כ-20 שנים.

 

 

השאר פרטים לעורך הדין
*
*
* שדה חובה
שלחו
בטל שלח
    לכל התגובות
    x