$
משפטיפ

"לא ניתן לחייב את האשה בגט לפני שיתברר האם היא מקבלת פיצוי כתובה"

בהחלטה יוצאת דופן, קבע בית הדין הרבני הגדול בירושלים: לא ניתן לחייב את האישה בגט לפני שתענה התשובה - האם היא מקבלת פיצוי כתובה הולם

בשיתוף משפטיפ - עו"ד דפנה לביא 13:1408.01.17

הסיפור הוא סיפורה של מיכל (שם בדוי) אשר הגיעה למשרדי עצובה ושבורה אך עם זאת, מלאת מוטיבציה. מיכל הייתה נשואה 20 שנה, ולה ולבעלה ארבעה ילדים. את בעלה הכירה עוד בהיותם תלמידי תיכון. לדרישת בעלה, היא כמעט ולא עבדה, לא למדה ועסקה אך ורק בגידול ילדיהם המשותפים.

 

הבעל, היה שותף בעסק אותו הקים עם חברו הטוב ויחד עבדו השניים קרוב ל-20 שנים. העסק שגשג והיה הרושם שהדברים בו מתנהלים באופן תקין.

 

לפני שנתיים, נפטר השותף. בשבעה, החלו בני משפחה להבין שהיחסים בין הבעל לאלמנת השותף, הולכים ומתהדקים: חילופי המבטים, רגעים ארוכים בהם הסתודדו השניים בחדר ובאופן כללי, הבעל לא מש מצידה ולו לרגע. ואכן כעבור זמן קצר בישר הבעל לאשתו שהוא רוצה להתגרש. הוא עזב את הבית ועבר להתגורר עם האלמנה אשר ירשה רכוש רב, לרבות נכסים וסכומי כסף גבוהים (מיליונים) בעו"ש.

 

לעומתה, לבעל ולאשתו לא היה ולו נכס אחד על שם מי מהם.

 

הבעל קיבל תלוש שכר מהעסק על סך של 16,000 שקל בלבד, אולם רמת החיים בה חי הזוג העידה על רמת חיים גבוהה ביותר. בבית המשפט הצלחתי להוכיח את העובדה שהבעל נהג להתנהל על בסיס מזומנים וכי בוצעה העברה בין חשבונותיה של האלמנה לבעל ומן העסק אליהם.

 

כתובה. ההחלטה של בית הדין הרבני מהווה פריצת דרך כתובה. ההחלטה של בית הדין הרבני מהווה פריצת דרך צילום: שאטרסטוק

 

בתחילה, דרשנו מזונות גבוהים, מתוך ההבנה כי לא ייתכן שעל ידי העלמת הכנסות, יוכל הבעל להתחמק מדמי המזונות המגיעים למיכל. לשמחתי, קיבל ביה"ד החלטה למזונות זמניים גבוהים ופסק תשלום מזונות של 2500 שקל לילד + 3,500 שקל מדור, סה"כ 13,500 שקל מזונות ילדים לחודש. את הסכום של מזונות האישה, יקבע בית הדין בשלב מאוחר יותר.

 

בנוסף, ביקשתי מבית הדין שלא לחייב את האישה בגט עד שתתקבל החלטה בעניין הכתובה, ומכיוון שהבעל בגד בה, מחויב הוא בתשלום כתובתה. אומנם בכתובה מצוין סכום גבוה ובית הדין מקפיד במקרים מסוג זה שהבעל לא יחויב במלוא הסכום, אך חשבנו שאל לו לבעל לדרוש את הגט טרם ידונו בסכום הכתובה בו הוא מחויב.

 

בית הדין הרבני האזורי קבע כי לא ניתן לדון בעניין הכתובה, מכיוון ואין "כפל הטבות" ופסיקת הכתובה מותנית בפסיקת ביהמ"ש בעניין הרכוש. היות ושני הצדדים רוצים להתגרש זה מזו, חייבת האישה להתגרש ולקבל את הגט והיא אינה רשאית לעכבו עד לבירור הנושאים הרכושיים.

 

בעקבות זאת ערערנו לבית הדין הרבני הגדול וזה, קיבל החלטה מעניינת ונדירה: האישה יכולה לעכב את הגט עד לברור סוגיית כתובתה.

 

עו"ד דפנה לביא עו"ד דפנה לביא צילום: אלירן אביטל

 

בית הדין פסק שמכיוון שהבעל, הוא שדרש את הגירושין ומכיוון שלא הוכחה כל הוכחת אשמה כלפי האישה, הרי שאין ספק כי הבעל מחויב בכתובה. אומנם מדובר בכתובה שנקוב בה סכום גבוה ובית הדין כאמור מקפיד שלא לחייב בסכומים כאלה את הבעל, אך יחד עם זאת, היו מקרים חריגים בהם הכתובה כללה סכומים גבוהים, אפילו בעלי שש ספרות ובית הדין פסק כי על הבעל יהיה לשלם סכום זה. כך למשל, במקרים בהם האישה הצליחה להוכיח בגידה של הבעל או כי אין עילה אמיתית וכנה לגירושין. במקרה זה קבע בית הדין הרבני הגדול: "נראה שעל פניו הבעל חייב בכתובה ולפיכך, לא ניתן לחייב את האישה בגט לפני ברור העניין, אם האישה מקבלת פיצוי כתובה הולם, לפי שקול דעת ביה"ד".

 

בנימה אישית, אין לי ספק כי ההחלטה של בית הדין הרבני מהווה פריצת דרך למאות ואלפי נשים שבעליהן הניחו כי יוכלו לעשות בהן כל שעולה על דעתם, מדובר בהחלטה מהפכנית שאין לי ספק שתיטיב עם נשים רבות.

 

עו"ד דפנה לביא עוסקת בדיני משפחה ומכהנת כסגנית יו"ר ועדת משפחה במחוז תל אביב של לשכת עורכי הדין בישראל.

 

 

השאר פרטים לעורך הדין
*
*
* שדה חובה
שלחו
בטל שלח
    לכל התגובות
    x