$
חדשות נדל

מחקר: מידת הקרבה של דירות לאנטנות סלולריות אינה משפיעה על מחירן

המחקר של בנק ישראל מצא השפעה שלילית קטנה מאד ולא מובהקת במחירי הדירות. הוא אף לא מצא הבדלים משמעותיים בין שכונות שתושביהן בדירוג חברתי-כלכלי גבוה לשכונות שתושביהן בדירוג נמוך

אביב גוטר 13:4721.12.16
מחקר חדש שפרסם היום (ד') בנק ישראל בחן את השפעת הקרבה של דירות לאתרים סלולריים על מחיריהן ביישובים עירוניים יהודיים ובישובים מעורבים ומצא שקיימת השפעה שלילית קטנה מאוד ולא מובהקת. ממצא זה תקף גם ביחס לקרבה של אתרי תורן הבולטים מטבעם. בנוסף, לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין שכונות שתושביהן בדירוג חברתי-כלכלי גבוה לשכונות שתושביהן בדירוג נמוך.

 

מאז סוף שנות השמונים נרשם גידול חד בשירותי התקשורת הניידת בישראל שלוותה בפריסה נרחבת של אתרים סלולריים. לאתרים עלולים להיות השפחות חיצוניות שליליות על מחירי הנדל"ן בסביבתם, הנובעים מחשש לנזקים בריאותיים שמקורם בקרינה ומהמפגע האסתטי, במיוחד של אנטנות תורן. כיום כ-95% ממשקי הבית מחזיקים לפחות קו סלולרי אחד, ומספרם של קווי הטלפון הסלולרי מתקרב לעשרה מיליון. מספר האתרים הסלולריים (מקומות בהם הוצבה לפחות אנטנה סלולרית אחת) עולה כיום על ששת אלפים. הגידול החד של שירותי התקשורת הניידת לווה בהתרחבות משמעותית של פריסת האנטנות הסלולריות והאתרים.
החוקרים מצאו כי בספרות הרפואית אין הסכמה בדבר נזקיה הבריאותיים של קרינה סלולרית בכלל וקרבה לאנטנות בפרט. אולם גם בהיעדר קביעה מדעת חד-משמעית בדבר השפעותיה שליליות של הקרינה על הבריאות, הציבור הרחב עשוי לחשוש ממנה וכפועל יוצא מכך מחירי הנכסים בקרבת אתרים סלולריים עלול להיות נמוך יותר.

 

אנטנה סלולרית אנטנה סלולרית צילום :דורון גולן

 

בסיסי הנתונים למחקר הם קובצי עסקאות בדירות מגורים של רשות המיסים בין השנים 2000-2011, שזווגו יחד עם נתוני המשרד להגנת הסביבה על כל האנטנות הסלולריות שהוקמו עד סוף שנת 2011, לפי מיקום מדויק של הדירות והאנטנות.

 

אחת הבעיות איתן נאלצו להתמודד החוקרים היא שהצבת האתרים הסלולריים אינה בהכרח מקרית (בעיית הסלקציה) – ייתכן שהצבתם מתואמת עם מאפיינים נוספים שמשפיעים בפני עצמם על מחירי הדירות. למשל, ייתכן שקיימת נטייה חזקה יותר להקים אתרים בבניינים שדייריהם או שכניהם מרקע חברתי-כלכלי חלש יחסית, בשל התנגדות פחותה להקמת או תשלום נמוך יותר של חברות הסלולר לדיירים. באותם אזורים בכל מקרה מחירי הדירות כנראה נמוכים יותר.

 

על מנת להתמודד עם "בעיית הסלקציה" חושבה תחילה הנטייה להצבת אתרים סלולריים ליד דירה. לאחר מכן נערכה אמידה של השפעת הקרבה לאתרים סלולריים על מחירי הדירות, תוך פיקוח על הנטייה להצבת אתרים בסביבת הדירה ועל מאפייני הדירה, השכונה והזמן.

 

ללא התחשבות ב"בעיית הסלקציה" נמצא שקרבה לאתרים סלולריים מתואמת עם ירידה של 2-1 אחוזים במחירי הדירות, בדומה לממצאים מהמחקרים בעולם, שלא הקדישו די תשומת לב לבעיה. לאחר התחשבות ב"בעיית הסלקציה", לא נמצאה השפעה מובהקת של הקרבה לאתרים על מחירי הדירות. תוצאה זו תקפה גם לגבי אתרי תורן, שהם כאמור בולטים יותר. התוצאה נותרת בעינה גם כשבוחנים עסקאות חוזרות באותו בניין או דירה. לא נמצאו הבדלים בהשפעה בין אזורים בדירוג חברתי-כלכלי גבוה או נמוך.

 

המחקר נערך על ידי אלעד דה מלאך ונעם סומן מחטיבת המחקר בבנק ישראל, בשיתוף עם דויד ג'נסוב ואסף זוסמן מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x